Sunday, February 5, 2012

Πόσο κακό μπορεί να σου κάνει ένα διαζύγιο...


Μπορεί να σε "τσακίσει" ή μπορεί να σε απελευθερώσει.
Σίγουρα όμως θα σε πονέσει, ακόμα κι αν την απόφαση του χωρισμού την έχεις πάρει εσύ. Ένα διαζύγιο δεν είναι (σχεδόν) ποτέ απλή υπόθεση.




Τα νέα για την κατάρρευση της Demi Moore μετά το διαζύγιό της με τον Ashton Kutcher έκαναν το γύρο του κόσμου, αλλά δεν προκάλεσαν έκπληξη σε κανέναν, από εκείνους τουλάχιστον που έχουν βιώσει μια αντίστοιχη κατάσταση.


Δεν είναι μόνο ότι η Demi ένιωσε προδομένη από την απιστία του αγαπημένου της. Το διαζύγιο πονάει. Είναι ένα μικρό πένθος που ταλαιπωρεί το συναισθηματικό σου κόσμο με τα ίδια οδυνηρά συναισθήματα που βιώνεις όταν πενθείς το θάνατο ενός δικού σου προσώπου. Σχεδόν πάντα, όταν χωρίζεις, θα νιώσεις:


Λύπη
Το διαζύγιο είναι απώλεια, αποχαιρετισμός μιας αγάπης, μιας σχέσης, ενός τρόπου ζωής. Και φέρνει λύπη. Στην αρχή σού φαίνεται ότι δεν μπορείς να το διαχειριστείς και ούτε καν περνάει από το μυαλό σου ότι θα έρθει η ώρα να ξεπεράσεις τον πόνο. Κι όμως θα έρθει. Όσο περισσότερο εκφράζεις τα συναισθήματά σου τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρεις να τα ξεπεράσεις.


Ενοχή
Το να νιώθεις ενοχές μετά από ένα διαζύγιο είναι απολύτως φυσιολογικό. Είτε πήρες εσύ την απόφαση του χωρισμού είτε ο άλλος, οι ενοχές είναι αναπόφευκτες και πάντα θα περνούν από το μυαλό σου τα λάθη που έκανες αλλά και τι θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά. Είναι σημαντικό να αναλάβεις το δικό σου μερίδιο ευθύνης για το χωρισμό. Μάθε από τα λάθη σου χωρίς να "αυτομαστιγώνεσαι". Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν.


Άγχος
Ο χωρισμός φέρνει πολύ άγχος, γιατί (μέσα σε όλα) πρέπει να αλλάξεις τελείως ζωή. Συνήθως πρέπει να αλλάξεις σπίτι, να αλλάξεις φίλους, να μοιράσεις το "νοικοκυριό", την κοινή περιουσία (αν υπάρχει). Και τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν υπάρχουν παιδιά. Το παρατεταμένο και έντονο άγχος πηγαίνει χέρι-χέρι με τις κρίσεις πανικού και την κατάθλιψη. Μην αφήνεσαι να σε πάρει από κάτω.


Θυμός
Ο θυμός απέναντι στον πρώην σου, είτε σε άφησε είτε τον άφησες, είναι αναμενόμενος. Μπορεί να τον κατηγορείς σε φίλους και γνωστούς, να του ρίχνεις ευθύνες, να βγάζεις τα άπλυτά του στη φόρα αλλά μετά μάλλον θα το μετανιώσεις. Βγάλε το θυμό από μέσα σου δημιουργικά. Μην γίνεσαι ο χειρότερος εαυτός σου.


Αλλά και ανακούφιση...
Αν περνούσες πολύ άσχημα στο γάμο είναι πολύ πιθανό να νιώσεις και κάποια ανακούφιση που το "μαρτύριό" σου τελείωσε. Και να νιώθεις και κάποιες ενοχές γι' αυτό. Μην φορτώνεις τον εαυτό σου με περισσότερα προβλήματα. Δεν χρειάζεται να νιώθεις ενοχές. Κανείς δεν θα ήθελε (και ούτε οφείλει) να βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν τον κάνει πια χαρούμενο.


Μπορεί να αποκτήσεις οικονομικά προβλήματα
Το διαζύγιο δεν αναστατώνει μόνο τον συναισθηματικό σου κόσμο αλλά και το πορτοφάλι σου. Η μετακόμιση, η ενοικίαση νέου σπιτιού, η έκδοση διαζυγίου, όλα κοστίζουν. Οι άντρες (συνήθως) πρέπει να πληρώσουν διατροφή (αν έχουν παιδιά), ενώ αν είσαι γυναίκα και δεν εργαζόσουν πριν, πρέπει να βρεις δουλειά για να τα βγάλεις πέρα. Αν δεν έχεις γερές "πλάτες" (καλή δουλειά, περιουσία, βοήθεια από γονείς και συγγενείς), το διαζύγιο μπορεί να σε ρίξει στη "φτώχεια".


Ξανά εργένης!
Μπορεί όσο είσαι παντρεμένος να αποζητάς την ελευθερία σου, όταν όμως την αποκτήσεις ξανά, τελικά δεν ξέρεις τι ακριβώς να την κάνεις. Και πρέπει και πάλι να προσαρμοστείς στην εργένικη ζωή, με τα καλά και τα άσχημά της. Οι γυναίκες, λένε έρευνες, τις περισσότερες φορές, προσαρμόζονται πιο εύκολα από τους άντρες στη νέα τους ζωή. Αλλά μάλλον είναι θέμα χαρακτήρα!
toramfos

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment