Wednesday, February 22, 2012

Συγκρότηση επιτροπής για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη


το ψήφισμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών για τη σωτηρία... του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ.Νικητιάδης αναφέρει τα εξής:

Το Υπ.Πολιτισμού αναγνωρίζοντας την ανάγκη για προβολή του έργου του συγγραφέα Ν.Καζαντζάκη, προχώρησε στην ΥΠΠΟΤ/ΔΙΟΙΚ/ΤΔΠΕΦ/553/27-12-2010 απόφαση για Συγκρότηση Επιτροπής για το έργου του Νίκου Καζαντζάκη, αποτελούμενη από προσωπικότητες αναγνωρισμένου κύρους των Γραμμάτων και των Επιστημών.

Η εν λόγω Επιτροπή θα συνεργάζεται με τις εκδόσεις Καζαντζάκη-Πάτροκλος Σταύρου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Ίδρυμα Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και ενδεχομένως και με άλλους φορείς.

Το έργο της θα συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Ν.Καζαντζάκη και το Ίδρυμα Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Ως πρώτο μέλημα της
Επιτροπής είναι η επανέκδοση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, με ερμηνευτικά σχόλια και σημειώσεις από έγκυρους μελετητές και με τυπογραφική εμφάνιση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αισθητικές απαιτήσεις.

Παράλληλα, η Επιτροπή θα συγκεντρώσει: α) όλα τα ανέκδοτα χειρόγραφα (ημερολόγια, επιστολογραφία κλπ.), αναζητώντας τα όπου κι αν βρίσκονται, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε χέρια ιδρυμάτων ή ιδιωτών και β) όλα τα κείμενα που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε περιοδικά, επιθεωρήσεις, εφημερίδες κλπ. Αφού ολοκληρωθεί το έργο της συγκέντρωσης, τα κείμενα θα εκδοθούν σε ενιαίους τόμους, συνοδευόμενα από ερμηνευτικά σχόλια και σημειώσεις ειδικών μελετητών.

Οι εργασίες της ως άνω Επιτροπής θα διαρκέσουν μέχρι την ολοκλήρωση του έργους της. Η Επιτροπή δεν θα είναι αμοιβόμενη και οι εργασίες της θα πραγματοποιούνται εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας της οικείας Υπηρεσίας.

Η Επιτροπή αφιλοκερδώς θα παρέχει υπηρεσίες αναφορικά με την μελέτη και συγκέντρωση των έργων του Ν.Καζαντζάκη, την προώθηση και φιλολογική επιμέλεια των έργων και θα προετοιμάζει μεταφράσεις και επιμελημένες εκδόσεις προς όφελος του δικαιούχου, αλλά και του παγκόσμιου κοινού των αναγνωστών και φίλων του έργου του Ν.Καζαντζάκη.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στις 26/7/2011 ημέρα Τρίτη και ώρα 12μμ στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και αποφασίστηκε η πρώτη αυτή συνεδρίαση να έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ.Τάκης Θεοδωρόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του, οπότε και αναμένεται ο ορισμός νέου Προέδρου.

Συμφωνήθηκε η ανάληψη της προετοιμασίας για νέες εκδόσεις και μεταφράσεις του έργου του Καζαντζάκη ενόψει της απελευθέρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων του το 2007.

Ωστόσο, είχε προηγηθεί στις 6/5/2011 αίτηση αναστολής εκτέλεσης και ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά της ανωτέρω προαναφερθείσας απόφασης του ΥΠΠΟΤ από τον κ.Πάτροκλο Σταύρου, κληρονόμο των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων του Καζαντζάκη και εκκρεμεί απόφαση, αφού η δίκη αναβλήθηκε για τον Μάρτιο του 2012.

Για το λόγο αυτό η Επιτροπή έχει αναστείλει το έργο της, αναμένοντας την απόφαση και ευελπιστώντας σε μια συνεργασία με τον κληρονόμο για την όσο το δυνατόν καλύτερη και ευρύτερη προώθηση των έργων του συγγραφέα που κατέχει εξέχουσα θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία.

flashnews.gr





ΑΔΥΝΑΤΙΣΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ ΤΩΝ ΣΤΑΡ ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment