Saturday, February 18, 2012

Ευθανασία: Θέλεις να πεθάνεις; Πες το σ' εμάς και έγινε...

Η πρώτη ιδιωτική κατ'οίκων υπηρεσία ευθανασίας στην Ολλανδία


Η Ολλανδική ένωση «Δικαίωμα-στο-Θάνατο» ανακοίνωσε ότι σύντομα θα εκπληρώσει μία υπόσχεση που είχε δώσει πέρσι, να ανοίξει μία ιδιωτική κλινική στην οποία θα επιτρέπεται η ευθανασία και μάλιστα να προσφέρει και “υπηρεσίες” κατ' οίκων, για ανθρώπους που δεν μπορούν να πείσουν το γιατρό τους να τους σκοτώσει.


Σύμφωνα με αναφορές στον Ισπανικό και Πορτογαλικό τύπο, η κλινική θα εξυπηρετεί αυτούς που επιθυμούν να δώσουν ένα τέλος στη ζωή τους, αλλά οι γιατροί τους αρνούνται τη βοήθεια για ηθικούς λόγους. Μία αναφορά στο ράδιο της Ολλανδίας υποστηρίζει ότι ο οργανισμός αυτός έχει αναφερθεί ασθενείς που είναι στα πρώτα στάδια ανίας όπως επίσης και σε άτομα που πάσχουν από χρόνιες ψυχιατρικές παθήσεις.

Η ένωση δικαίωμα στο θάνατο ή αλλιώς NVVE στοχεύει στη δημιουργία και τη διατήρηση 6 κινητών μονάδων αποτελούμενων από ένα γιατρό και μία νοσηλεύτρια, ενώ θα αρχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του το Μάρτη στην Χάγη. Ο οργανισμός υπολογίζει ότι θα λαμβάνει 1000 κλίσεις για ευθανασία το χρόνο.

Η ευθανασία χρησιμοποιείται ως πρακτική στην Ολλανδία εδώ και δεκαετίες, ενώ ο νόμος την προβλέπει ρητά από το 2002, όταν είχε περάσει μία νομοθετική ρύθμιση η οποία επέτρεπε στους γιατρούς να πραγματοποιούν ευθανασία σε ασθενείς που βιώνουν “διαρκές και ανυπόφορο” πόνο, μόνο όμως κατόπιν της ανεπηρέαστης επιθυμία τους.

Επίσης υπό το πρωτόκολλο Groningen, η Ολλανδία επιτρέπει ακόμη την ευθανασία και στα νεογέννητα βρέφη τα οποία έχουν κάποια αναπηρία.

Οι συνήγοροι της ευθανασίας πιέζουν για την εφαρμογή της με πιο διευρυμένα κριτήρια που θα συμπεριλαμβάνουν άτομα που δεν έχουν τον πλήρη έλεγχο των σωματικών λειτουργιών τους όπως επίσης και θεραπεύσιμους ασθενείς που επιθυμούν να πεθάνουν.

Παρόλο που η ολλανδική ιατρική κοινότητα έχει ευρέως αποδεχτεί την ευθανασία, η εν λόγω ανακοίνωση του NVVE προκάλεσε την αντίδραση της ολλανδικής ένωσης φυσικών. Οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους ότι υπάρχει περίπτωση με αυτό τον τρόπο άνθρωποι να πεθάνουν ενώ θα μπορούσαν να λάβουν κάποιο άλλο είδος βοήθειας.

Ο οργανισμός NVVE επιμένει ότι οι κινητές μονάδες ευθανασίας θα είναι πλήρως συμμορφωμένες στο νόμο περί ευθανασίας και όταν είναι δυνατόν θα δρουν διά μέσου του οικογενειακού γιατρού. Τέτοιοι ισχυρισμοί ωστόσο δεν είναι δυνατόν να εφησυχάσουν τους επικριτές κυρίως διότι υπάρχουν αρκετές αντικρουόμενες απόψεις για την ερμηνεία του νόμου όχι μόνο από την ιατρική κοινότητα αλλά και από τα δικαστήρια.

“Οι κινητές ομάδες ευθανασίας είναι μία ξεκάθαρη προσπάθεια να εξαλειφθούν οι ζωές των ατόμων με αναπηρία”.
“Αυτό αποτελεί επίσης μία ειδική μορφή κακοποίησης ηλικιωμένων, οι οποίοι ενώ δεν θα είναι σε θέση να ζητήσουν ευθανασία θα πεθαίνουν από αυτές τις κινητές μονάδες” δήλωσε στο LifeSiteNews ο Alex Schadenberg του συνασπισμού πρόληψης της ευθανασίας.


pentapostagma




ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment