Tuesday, February 7, 2012

Συναγερμός στον Έβρο

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκαλέσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα
, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ στη Σύμη μία γυναίκα έχασε χθες την ζωή της, από τα ορμητικά νερά.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Έβρος και έγινε προληπτική εκκένωση σπιτιών στο Ορμένιο.

Στη Λαμία, πλημμύρισε μεγάλο μέρος του κάμπου, λόγω υπερχείλισης του....



Σπερχειού. Ισχυρές καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους προβλέπει και για σήμερα η ΕΜΥ.



Συναγερμός στον Έβρο



Κρίσιμη για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, παραμένει η κατάσταση στον Έβρο, καθώς συνεχίζεται η αυξημένη εισροή νερών στην ελληνική κοίτη του ποταμού, από την Βουλγαρία.



Οχτώ είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες στο χωριό Μπίσερ και σε άλλα σημεία της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας, όπου οι καταρρακτώδεις βροχές και το λιώσιμο του χιονιού είχαν ως συνέπεια να ξεχειλίσει χθες ο Έβρος και διάφορα τοπικά ποτάμια.



Ήδη από χθες αργά το βράδυ, με απόφαση του Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη, η περιφερειακή ενότητα Έβρου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.



Μετά τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση σπιτιών στο Ορμένιο, δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καθώς τα νερά του ποταμού Έβρου, έφθασαν μέχρι την πλατεία του χωριού.

Συνολικά μετακινήθηκαν 15 άτομα, τα οποία και θα φιλοξενηθούν σε συγγενικά τους πρόσωπα ή ξενοδοχεία της περιοχής. Στο σημείο βρίσκονται ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, οχήματα και άνδρες της πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας, του δήμου Ορεστιάδας και εθελοντικές ομάδες διάσωσης.



Ταυτόχρονα και ενώ τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι σε εξέλιξη, υπάρχει ετοιμότητα για προληπτική εκκένωση των χωριών, Δίκαια, Νέα Βύσσα, παρόχθιες οικίες των Μαρασίων και της παλιάς (κάτω) Σαγήνης Ορεστιάδας, καθώς επίσης, του Πυθίου και

Πραγγίου.



Σύμφωνα με τη διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ, λόγω τη συνεχούς αύξησης των ποσοτήτων νερού που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από τη Βουλγαρία, δια του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων 'Αρδα και Τούντζα, είναι βέβαιο ότι τις

επόμενες ώρες θα παρατηρηθούν φαινόμενα κατακλυσμού σε όλα σχεδόν τα παρέβρια χωριά, σταδιακά, από βορρά προς νότο.



Ήδη, με επείγουσα ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι κάτοικοι των παρόχθιων δήμων του Έβρου να απομακρύνουν αμέσως, αγροτικό εξοπλισμό, ζώα και κάθε χρήσιμο περιουσιακό στοιχείο στις επικίνδυνες για πλημμύρες ζώνες, να μη βρίσκονται μόνοι τους σε αγροικίες και να μην πλησιάζουν τα αναχώματα.

Στο μεταξύ, ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται σε όλο το νομό Έβρου, με τα σχολεία στο Σουφλί να είναι κλειστά.



Τα νερά παρέσυραν στο θάνατο μία 42χρονη γυναίκα



Μια Βρετανίδα ηλικίας 42 χρόνων, πνίγηκε χθες τα μεσάνυχτα στη Σύμη στην προσπάθεια να απομακρύνει το μοτοποδήλατό της από τα νερά χειμάρρου στο νησί.



Τα νερά, όμως, παρέσυραν και την ίδια με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή της. Το θύμα ήταν μητέρα δύο παιδιών.



Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν χτες στη Ρόδο και τα άλλα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα και ζημιές.



Αρκετά μικρά σκάφη βούλιαξαν μέσα στο λιμάνι της Ρόδου, ενώ όλα τα μεγάλα πλοία κατέφυγαν στον υπήνεμο όρμο της Ιξιάς.



Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας ματαιώθηκαν όλα τα αεροπορικά δρομολόγια.



Οι άνεμοι –που η ταχύτητα τους ξεπερνούσε τα 11 μποφόρ- είχαν σαν αποτέλεσμα να προκληθούν βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ και να σημειωθούν πολλές διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί.



Υπερχείλισε ο Σπερχειός, πλημμύρισε ο κάμπος της Λαμίας και κινδύνευσαν οδηγοί που εγκλωβίστηκαν



Σε λίμνη μετατράπηκε μεγάλο τμήμα του κάμπου της Λαμίας από την υπερχείλιση του Σπερχειού ποταμού, φαινόμενο που είχε να παρατηρηθεί για περισσότερο από 10 χρόνια.



Η συνεχής χιονόπτωση κατέβασε εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό με αποτέλεσμα οι όχθες του ποταμού να μην καταφέρουν να το συγκρατήσουν.



Χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν και η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο μετατράπηκε σε εφιάλτη.



Λίγο μετά τις 7 το πρωί, τρία άτομα με δύο αυτοκίνητα που επιχείρησαν να περάσουν τον επαρχιακό δρόμο Λαμίας Υπάτης, παρασύρθηκαν με τα οχήματά τους από τα ορμητικά νερά που είχαν καλύψει το οδόστρωμα, ξέφυγαν από τον δρόμο και

εγκλωβίστηκαν.



Χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής με ειδικό μηχάνημα για να μεταφερθούν χωρίς προβλήματα έξω από τα παγωμένα νερά.



Η αστυνομία έχει αποκλείσει την κυκλοφορία από το πρωί σε αρκετά τμήματα του επαρχιακού δικτύου, απ΄όπου διέρχονται είτε χείμαρροι, είτε ο Σπερχειός, λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων.



Εξάλλου, αρκετά χωριά της Φθιώτιδας παραμένουν από χθες το βράδυ χωρίς ρεύμα μετά τους δυνατούς ανέμους και την παρατεταμένη έντονη βροχόπτωση, που προκάλεσαν προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.



Σήμερα, από τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισε χιονόπτωση, με ιδιαίτερη ένταση, στα βόρεια του νομού, στην περιφέρεια Δομοκού. Τα σχολεία στην περιοχή δεν λειτουργούν.



Όλη νύχτα η κυκλοφορία γινόταν με αλυσίδες.



Εκχιονιστικά της Περιφέρειας Στερεάς έχουν ρίξει τόνους αλάτι για να κρατήσουν την κυκλοφορία ανοιχτή.

Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στους δρόμους Λαμίας - Άμφισσας και Λαμίας - Καρπενησίου, όπου τα μηχανήματα ρίχνουν αλάτι για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.



Συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις



Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.



Στην παραθαλάσσια περιοχή του Δήμου Παγγαίου, δυτικά της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, λόγω των ισχυρών νοτιάδων υπήρξαν εκτεταμένες καταστροφές στο δίκτυο υδροδότησης της περιοχής.



Στο νησί της Θάσου δε λειτουργούν τα σχολεία. Επίσης, κλειστά, λόγω της χιονόπτωσης, είναι τα σχολεία στα ορεινά του Δήμου Χρυσούπολης (Κεχρόκαμπο, Λεκάνη), καθώς και στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.



Το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης απαγόρευσε την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων στο τμήμα της Εγνατίας οδού από τον ανισόπεδο κόμβο Χρυσούπολης μέχρι τον ανισόπεδο κόμβου Ιάσμου λόγω των ισχυρών ανέμων.



Στις ορεινές και πεδινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης χιονίζει κατά διαστήματα από τα ξημερώματα.



Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη για όσους οδηγούς κινούνται προς τον Εχίνο και την Σταυρούπολη.



Κλειστά παρέμειναν σήμερα και τα σχολεία στο Δήμο Μύκης.



Χιόνια έπεσαν τις τελευταίες ώρες στη δυτική Μακεδονία, όπου οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται στη Φλώρινα (-5 βαθμοί Κελσίου) και στην Πτολεμαΐδα (-4 βαθμοί), ενώ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, ακόμη και στα πεδινά της Πιερίας και της Ημαθίας.



Στα «λευκά» ντύθηκαν τα ορεινά της Θεσσαλονίκης.



Στη Θεσσαλονίκη δεν λειτουργούν όλα τα σχολεία των δήμων Δέλτα, Χαλκηδόνας και Βόλβης, των δημοτικών ενοτήτων Καλλιθέας και Μελισσοχωρίου του δήμου Ωραιοκάστρου, του Βερτίσκου, Λαχανά, Ξυλούπολης και Σοχού του δήμου Λαγκαδά, του Χορτιάτη, Ασβεστοχωρίου, Φίλυρου και Εξοχής του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη. Επίσης, κλειστά μένουν τα σχολεία σε Βασιλικά, Μηχανιώνα και το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο στους Ελαιώνες Πυλαίας.



Στην υπόλοιπη Μακεδονία, δεν λειτουργούν τα σχολεία στο Βελβεντό Κοζάνης, λόγω βλάβης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και της κακοκαιρίας, όπως επίσης τα σχολεία στις περιοχές Καμβουνίων και Λιβαδερού, ενώ κανονικά λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο δήμο Σερβίων - Βελβεντού. Κλειστά είναι τα σχολεία στο δήμο Ορέστιδος Καστοριάς, τα σχολεία του δήμου Κατερίνης και τα σχολεία των δημοτικών ενοτήτων Λιτοχώρου και Δίου.



Η βροχή προκάλεσε αρκετά προβλήματα σε δρόμους της Θεσσαλονίκης.



Σύμφωνα με την Τροχαία, από το πρωί σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις οχημάτων, μόνο με υλικές ζημιές, ενώ τα αυτοκίνητα κινούνται με δυσκολία σε όλους τους μποτιλιαρισμένους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Κλειστός εξαιτίας χιονόπτωσης είναι ο επαρχιακός δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου.



Λόγω των θυελλωδών ανέμων, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 20 κλήσεις για πτώση δένδρων, ενώ προβλήματα ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν από τα ξημερώματα σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης λόγω βλαβών στα καλώδια της ΔΕΗ.



Σύμφωνα με τις υπηρεσίες Τροχαίας της Βορείου Ελλάδος, σε ισχύ παραμένει η προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα της ΠΑΘΕ, της Εγνατίας Οδού, αλλά και σε διάφορους οδικούς άξονες της Δυτικής Μακεδονίας. Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα της ΠΑΘΕ από τη διασταύρωση του Κορινού Πιερίας έως το Κλειδί Ημαθίας διεξάγεται από μία λωρίδας κυκλοφορίας ανά ρεύμα.



Την ίδια ώρα, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σ' όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της Φλώρινας (εκτός από τμήμα της νέας εθνικής οδού Φλώρινας - Κοζάνης), σε αρκετά σημεία του εθνικού δικτύου της Κοζάνης και των Γρεβενών και σ' όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας.



Στην κεντρική Μακεδονία, με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στο οδικό δίκτυο του Κιλκίς, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ημαθίας και προς όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της εν λόγω περιφέρειας.



Εξάλλου, στη Ροδόπη, λόγω αυξημένης στάθμης του νερού, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού της Κομοτηνής, στην επαρχιακή οδό Παραδήμης - Κρανοβουνίου και στις διαβάσεις των ποταμών Ηφαίστου, Κάλχα, Ποντικόρεμα (μεταξύ Αρριανών και Φιλύρας), Σκαλώματος, Δοκού, Λίσσου (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου) και Κομψάτου (περιοχή Μωσάκου). Κλειστός είναι, επίσης, ο επαρχιακός δρόμος Ποταμιάς - Μάνδρας, στην Ξάνθη, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.



Προβλήματα από την κακοκαιρία και στην Αρκαδία



Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στην Αρκαδία η χθεσινή νεροποντή. Κλειστή παραμένει η παλαιά εθνική οδός Τρίπολης- Αργους λίγο πριν το χωριό Στενό καθώς η καταιγίδα έφερε στο δρόμο φερτά υλικά.



Η πολιτική προστασία του δήμου Τρίπολης χθες βράδυ μοίρασε σακιά με άμμο σε σπίτια και καταστήματα, σήμερα υποχώρησαν τα νερά από την πόλη, το μεγαλύτερο τμήμα του οροπεδίου Μαντινείας και στη Νότια Κυνουρία κι έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών στις υποδομές και τις καλλιέργειες.



Η σφοδρή θαλασσοταραχή έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές με τρία ρήγματα και καθίζηση στο λιμάνι της Πλάκας Λεωνιδίου και έχει χαθεί ο φάρος.



Επίσης, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μαρνέρης, έχει ανέβει η στάθμη της θάλασσας κι έχει πλήξει ένα μεγάλο τμήμα του κάμπου της περιοχής με ολική καταστροφή των καλλιεργειών. Μικροζημιές υπάρχουν στο αλιευτικό καταφύγιο Σαμπατικής, ρηγματώσεις υπάρχουν στον παραλιακό δρόμο του Τυρού.



Στο Παράλιο Αστρος έχει σπάσει ο κεντρικός λιμενοβραχίονας κι έχουν αποκολληθεί τα βράχια κάτω από το ανοικτό θέατρο της παραλίας του δήμου, δημιουργώντας ολόκληρη σπηλιά, ενώ ζημιές υπάρχουν ακόμα στο λιμάνι του Αγίου Ανδρέα και σε όλο τον παραλιακό δρόμο του Ξηροπήγαδου.



Ο δήμος Νότιας Κυνουρίας με ανακοίνωσή του καλεί τους κατοίκους του Λεωνιδίου να μην πίνουν το νερό του δικτύου για τις επόμενες δύο ημέρες, διότι είναι θολό κι έχουν ξεκινήσει αναλύσεις.


madata.gr


ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment