Thursday, February 9, 2012

Δείξε Μου Το Σώμα Σου Να Σου Πω Τι Να Φας

Ό,τι σωματότυπο κι αν έχει η κάθε μία από εμάς, όλες ψάχνουμε την μαγική φόρμουλα
που θα μας κάνει να αποκτήσουμε φλατ κοιλιά, σφιχτούς κοιλιακούς και οπίσθια, γραμμωμένα πόδια και χέρια, λεπτή μέση, στητό στήθος και -φυσικά- υγιή οργανισμό.

Και ενώ με πρώτη ανάγνωση η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου μοιάζει αδύνατη, καθώς εκ των πραγμάτων δεν μπορούν....



όλοι οι άνθρωποι να έχουν το ίδιο σώμα, αν απομονώσει κανείς τους τέσσερις βασικούς γυναικείους σωματότυπους και ασχοληθεί εκτενώς με την διατροφή και τον μεταβολισμό του καθενός, η μείωση των πόντων σε συγκεκριμένα σημεία που συσσωρεύεται το περισσότερο λίπος στο σώμα μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά.

Φυσικά η σωστή διατροφή για τον κάθε σωματότυπο πρέπει να συνδυάζεται και με σωστή (και τακτική) σωματική άσκηση, στοχευμένη στα σημεία που εστιάζεται το «πρόβλημα» της κάθε μίας από εμάς.

Η σωστή ρύθμιση του μεταβολισμού και της ικανότητας αυτού να καίει θερμίδες, βέβαια, σχετίζεται άμεσα με τον κάθε τύπο σώματος.

Το να γνωρίζουμε, λοιπόν, σε ποια ομάδα σωματότυπου ανήκουμε είναι βασικό στο να μας υποδείξει ποιος από τους τέσσερις μεταβολικούς αδένες ρυθμίζουν τις καύσεις αλλά και την πρόσληψη των θερμίδων. Οι τέσσερις αυτοί αδένες είναι ο ......

θυρεοειδής, το επινεφρίδιο, ο γοναδικός και υποφυσιακός.

Κατηγοριοποιούμε, λοιπόν, τον σωματότυπό μας, αντιστοιχίζουμε τον μεταβολικό αδένα που κυριαρχεί σε εμάς και ξεχωρίζουμε τις τροφές που θέλουμε (φαγητά-πειρασμοί) αλλά και αυτές που πρέπει να τρώμε (φαγητά-σύμμαχοι) για να επιτύχουμε ταχύτερες και αποτελεσματικότερες καύσεις θερμίδων.

Σωματότυπος Α: Μακριά άκρα με λεπτά οστά (αυτό που λέμε: σώμα μοντέλου). Το πάχος εστιάζεται στην μέση, στους άνω γοφούς και στους μηρούς.

Κυρίαρχος μεταβολικός αδένας: Θυρεοειδής

Φαγητά-πειρασμοί: Αμυλώδη (δημητριακά, όσπρια, πατάτες, μακαρόνια, ψωμί), καφές και γλυκά.

Επίπεδα ενέργειας μέσα στην ημέρα: Υψηλά επίπεδα ενέργειας που ακολουθούνται από απότομη πτώση.

Φαγητά-σύμμαχοι: Οπωσδήποτε φυσικοί χυμοί και αβοκάντο, αγκινάρες, δημητριακό ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, θαλασσινά, καρύδια, κολοκύθια, κοτόπουλο ψαχνό, κρεμμύδια, λεμόνι, μελιτζάνες, κολοκύθια, όσπρια και ψάρια.

Άσκηση: Θα πρέπει να ακολουθείτε πολλά και διαφορετικά είδη ασκήσεων, τα οποία όμως θα παρατείνουν την αντοχή σας, και κυρίως αερόβια προπόνηση και βάρη για να πάρουν σχήμα τα πόδια και οι γλουτοί σας.

Σωματότυπος Β: Το πάχος εστιάζεται στο πάνω μέρος του σώματος, στην πλάτη, στο στήθος και στο στομάχι.

Κυρίαρχος μεταβολικός αδένας: Επινεφρίδιο

Φαγητά-πειρασμοί: Αλμυρά, λίπη και αλκοόλ.

Επίπεδα ενέργειας μέσα στην ημέρα: Σταθερή ενέργεια μέσα στη μέρα που μειώνεται το βράδυ.

Φαγητά-σύμμαχοι: Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, φρέσκα δαμάσκηνα, ελαιόλαδα, εσπεριδοειδή, καρότα, κρεμμύδια, λάχανο, μαρούλι, μήλα, μπρόκολο, ντομάτες, ανάλατοι ξηροί καρποί, βραστά πουλερικά, υδατάνθρακες υψηλοί σε φυτικές ίνες, όσπρια, ψάρια πλούσια σε ω-3.

Άσκηση: Απαιτείται ήπια γυμναστική που θα σας βοηθήσει κάψετε θερμίδες διασκεδάζοντας, π.χ. να παρακολουθείτε το αγαπημένο σας πρόγραμμα κάνοντας ποδήλατο, διάδρομο ή γιόγκα και όλα αυτά σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Σωματότυπος Γ: Σώμα σε σχήμα αχλάδι, δηλαδή στενοί ώμοι και μέση με το πάχος να επικεντρώνεται στους γοφούς, τους μηρούς και τα πόδια συνολικά. Το στήθος μπορεί να κυμαίνεται από μικρό έως μεγάλο.

Κυρίαρχος μεταβολικός αδένας: Γοναδικός

Φαγητά-πειρασμοί: Πικάντικα, κρεμώδη και πλούσια σε θερμίδες.

Επίπεδα ενέργειας μέσα στην ημέρα: Υψηλά και με διάρκεια επίπεδα ενέργειας.

Φαγητά-σύμμαχοι: Οπωσδήποτε γαλακτοκομικά (γιαούρτι και τυρί), μπρόκολο, σαρδέλες και στρείδια.

Άσκηση: Επειδή οι σωματότυποι αυτοί εμφανίζουν πολύ κυτταρίτιδα, σημαντικό είναι να ακολουθούνται ασκήσεις που στοχεύουν στην μείωση της κυτταρίτιδας, όπως ασκήσεις ποδιών και γλουτών και πολύ περπάτημα.

Σωματότυπος Δ: Μικροκαμωμένο, νεανικό σώμα που δεν παχαίνει εύκολα. Αν, ωστόσο, παχύνει, το βάρος θα κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε όλο το σώμα –ίσως λίγο εντονότερα γύρω από τα γόνατα.

Κυρίαρχος μεταβολικός αδένας: Υποφυσιακός

Φαγητά-πειρασμοί: Γαλακτοκομικά και γλυκά.

Επίπεδα ενέργειας μέσα στη μέρα: Υψηλά επίπεδα ενέργειας το πρωί και χαμηλότερα όσο νυχτώνει.

Φαγητά-σύμμαχοι: Τα άτομα αυτά, έχοντας την τύχη να μην παχαίνουν εύκολα, δεν χρειάζεται να αποφεύγουν κάποια συγκεκριμένη τροφή δια ροπάλου, αλλά πρέπει να ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή με λιγότερα γλυκά. Τα ασπράδια αυγών, τα καρότα, οι μπανάνες και οι ξηροί καρποί, το άπαχο κρέας και τα ψάρια είναι ιδανικά για την διατροφή σας.

Άσκηση: Χρειάζεται τακτική άσκηση και κυρίως αερόβια που βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Πολύ καλή είναι για εσάς η σουηδική και η γιόγκα που βοηθά στις αρθρώσεις, ενώ είναι σίγουρο ότι θα απολαμβάνατε ένα καλό μασάζ.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ


ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment