Monday, February 6, 2012

Δεν δίνουν δάνεια σε σεισμόπληκτους οι τράπεζες

Στην άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν τους τελευταίους μήνες δάνεια σε σεισμόπληκτους, αναφέρεται ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ιωάννης Μαγκριώτης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του προέδρου Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη που.....





καταγγέλλει «μία ακόμη εκδήλωση περιφρόνησης του κράτους εκ μέρους του τραπεζικού συστήματος». Ο κ. Μαγκριώτης υπενθυμίζει ότι «για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια που προκαλούνται από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές, κατολισθήσεις) το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εκδίδει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την οριοθέτηση των περιοχών που έχουν πληγεί και τον καθορισμό των πιστωτικών διευκολύνσεων, ήτοι της Στεγαστικής Συνδρομής (άτοκο δάνειο και δωρεάν κρατική αρωγή) που χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτισμάτων για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι προαναφερόμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις συνυπογράφονται από τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και κατά περίπτωση και από τον υπουργό Εσωτερικών».

Όπως υπογραμμίζει ο υφυπουργός, τα δάνεια χορηγούνται από τις τράπεζες, είναι άτοκα (με επιδότηση επιτοκίου από το Ελληνικό Δημόσιο), ενυπόθηκα και επιπλέον παρέχεται εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. «Τους τελευταίους μήνες διαπιστώθηκε ότι ορισμένες Τράπεζες αρνούνται τη χορήγηση δανείων που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, για την αποκατάσταση κτισμάτων που έχουν πληγεί από σεισμούς ή άλλες φυσικές καταστροφές, επικαλούμενες την οικονομική κρίση», προσθέτει ο κ. Μαγκριώτης συμπληρώνοντας ότι σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης γίνονται προσπάθειες για την επίλυσή του ζητήματος.

Το έγγραφο για την άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν τα δάνεια διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού οι οποίοι έχουν καταγγείλει ότι είναι ανάστατοι οι σεισμοπαθείς των νομών Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας των σεισμών της 18ης και 22ας Ιανουαρίου 2010, αφού οι τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν σεισμοδάνεια παρά τα όσα ρητά αναφέρονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε εκδοθεί στις 6.5.2010. Αναφέρονται δε ειδικά στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ σημειώνοντας ότι ενώ υποβλήθηκαν αιτήσεις, οι σεισμοπαθείς ενημερώθηκαν ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση σεισμοδανείων.

Σύμφωνα με έγγραφο της Εθνικής Τράπεζας που επικαλούνται οι βουλευτές «δεν είναι δυνατή η χορήγηση σεισμοδανείων για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της 18 και 22 Ιανουαρίου 2010 στις περιοχές στις περιοχές των Νομών Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας».

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς κάνουν λόγο για «κατάφωρο εμπαιγμό των σεισμοπλήκτων αλλά και μια ακόμη εκδήλωση περιφρόνησης του κράτους εκ μέρους του τραπεζικού συστήματος».



ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment