Saturday, February 11, 2012

Πως δημιουργείται το χιόνι και υπό ποιες συνθήκες;



Το χιόνι(καθαρεύουσα η χιών)δημιουργείται, μεταξύ κάτω ή πάνω
από τα στρώματα των νεφών, ανάλογα του πλάτους και της θερμοκρασίας τους,από τη συμπύκνωση των υδρατμών σε θερμοκρασία κατώτερη του σημείου πήξεως αλλά με πολύ βραδύ ρυθμό.


Έτσι το χιόνι αποτελείται από κρυστάλλους πάγου, που ενωμένοι μεταξύ τους χαλαρά σχηματίζουν τις λευκές και ελαφρές χιονονιφάδες.Μεγάλες ποσότητες σχηματίζονται στα ψηλά νέφη σε όλα τα πλάτη της Γης.Στους πόλους σχηματίζεται περισσότερο στις βόρειες εύκρατες ζώνες,επειδή ο αέρας περιέχει περισσότερη υγρασία.

Στα πολικά όρη,οροπέδια αλλά και στα ψηλότερα όρη,πέφτει σε μεγάλη ποσότητα, έκταση και βάθος ώστε η πίεση των τελευταίων στρώσεων να το μετατρέπει σε πάγο, σχηματίζοντας έτσι τους παγετώνες που στις πολικές περιοχές καλύπτουν χιλιάδες τετραγωνικά μίλια.

Για πολλούς τοπογραφικούς και μετεωρολογικούς λόγους οι χιονοπτώσεις ποικίλλουν σημαντικά στις κορυφές των βουνών ακόμα και αν είναι στον ίδιο παράλληλο.Τα όρια του «διαρκούς χιονιού», στις κορυφές, είναι από 300μ. υψόμετρο σε γεωγραφικό πλάτος 70°, 1.500μ. σε 60°, 2.100μ σε 50°, 3.000μ σε 40°, 3.900μ. σε 30°, 4.500 σε 20° και 5.100μ., στον Ισημερινό.



Τα κρυσταλλικά συσσωματώματα των νιφάδων του χιονιού,είναι κατά το πλείστον διαφανής με στιλπνές έδρες που αντανακλούν το φως και παρουσιάζουν λευκή μάζα. Το μέγεθος των κρυστάλλων τους είναι 0.25 – 13 χιλιοστά και πέφτουν μεμονωμένα ή ενωμένα σε νιφάδες που σχηματίζονται συνήθως σε ήρεμη χιονόπτωση με θερμοκρασία εδάφους 0 °C (32 °F) ή χαμηλότερη.

Τα λίαν ψυχρά νέφη σχεδόν πάντα είναι ξερά σε αντίθεση με τα θερμότερα νέφη που περιέχουν περισσότερη υγρασία και έχουν την τάση να παρασκευάζουν τους μεγαλύτερους,ταχέως αυξανόμενους και διακλαδιζόμενους κρυστάλλους.

Το χιόνι από τη μικρή μας ηλικία αποτέλεσε κάτι το οποίο ως και τώρα το θαυμάζουμε και μας προκαλεί δέος.Όλοι μας περιμένουμε τον χειμώνα να χιονίσει στη περιοχή μας ή όπου αλλού βρισκόμαστε.Σύμφωνα με έρευνες πάντως αποδεικνύεται πως το χιόνι μας ανεβάζει τη διάθεση κατά πολύ.

himaira





ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment