Sunday, February 5, 2012

Η Θέρμη θα γίνει μια από τις πιο "πράσινες" πόλεις της Ελλάδας


Μελέτη για τη δημιουργία ενός αειφορικού ολοκληρωμένου δικτύου
πρασίνου στο Δήμο Θέρμης που θα αξιοποιεί τις λειτουργίες της πόλης, ενώ με την...

ολοκλήρωση του έργου θα κατατάσσει τη Θέρμη σε μια από τις πιο πράσινες πόλεις της Ελλάδας. παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα.



Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με το Α.Π.Θ. «Διερεύνηση εφαρμογής καινοτόμου οικολογικού σχεδιασμού για τη δημιουργία αειφορικού ολοκληρωμένου δικτύου πρασίνου στο Δήμο Θέρμης» καταγράφηκε, αναλύθηκε και αξιολογήθηκε το αστικό και περιαστικό πράσινο του οικισμού και της επέκτασης Θέρμης και διερευνήθηκε ο ρόλος ενός ενιαίου δικτύου πρασίνου σε σχέση με τις λειτουργίες της πόλης, και τις δυνατότητες σύνδεσής του με πολιτιστικούς, ιστορικούς, και κοινωνικούς πόλους έλξης για την τελική εφαρμογή ενός καινοτόμου οικολογικού σχεδιασμού.



Έτσι, λοιπόν, προτάθηκαν τρεις μεγάλες κατηγορίες περιπάτων διαδρομών με διαφορετικό χαρακτήρα και ενδιαφέρον.



- Αστικός περίπατος ο οποίος αποτελείται από ένα δίκτυο διαδρομών στα όρια της πόλης και συνδέει χώρους πολιτιστικού, ιστορικού και λειτουργικού ενδιαφέροντος, συνδέοντας μεταξύ τους τις βασικές λειτουργίες κάθε γειτονιάς



- Περίπατος νερού ο οποίος αποτελείται από άξονες που ενοποιούν τις διαδρομές των ρεμάτων καθιστώντας τους, πράσινες διαδρομές ενεργητικής και παθητικής αναψυχής και δίνουν τη δυνατότητα της συνεχούς κίνησης δίπλα στο νερό και



- Ποδηλατικός περίπατος ο οποίος διασχίζει τον περίπατο του νερού και τον αστικό περίπατο, με στόχο την εύκολη σύνδεση σημείων ενδιαφέροντος, λειτουργίες και πάρκα σε όλο το αστικό δίκτυο



Στο ίδιο πλαίσιο μελετήθηκε μια πρόταση διαχείρισης των πεζοδρομίων των οδών της περιοχής της επέκτασης του οικισμού της Θέρμης, λαμβάνοντας υπόψη το βιοκλιματικό σχεδιασμό των υπαίθριων χώρων και το δεδομένο της υφιστάμενης κατασκευής των κρασπέδων και προέκυψαν τρεις διαφορετικοί τύποι πεζοδρομίων οι οποίοι κατηγοριοποιήθηκαν ανά πλάτος οδών του οδικού δικτύου της περιοχής, και δύο τύποι πεζοδρόμων μικτής χρήσης, καθώς επίσης και εναλλακτικές προτάσεις στρώσης δαπέδων.



Επίσης εξετάστηκε η χρήση του ποδηλάτου εντός και εκτός του πεζοδρομίου, καθώς και ο ρόλος της φύτευσης στον υπαίθριο αστικό χώρο. Προέκυψαν οκτώ κατηγορίες προτεινόμενου φυτικού υλικού ανάλογα με το σχεδιασμό και το είδος των οδών.



Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει μια αύξηση του ποσοστού πρασίνου της συνολικής έκτασης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θέρμης από 14% που προβλέπεται με την υλοποίηση του Πολεοδομικού Σχεδίου σε 16,4% και την κατατάσσει σε μια από τις πόλεις με το περισσότερο πράσινο στην Ελλάδα.
seleo.gr


ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment