Wednesday, February 8, 2012

Μαθητές σταματούν το σχολείο εξαιτίας της εξάρτησης από το internet...

Υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε τρία μόλις χρόνια το ποσοστό των εφήβων που παρουσιάζουν συμπτώματα εξάρτησης από το Διαδίκτυο!
Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, έχουν κάνει τη νύχτα μέρα και έχουν απομονωθεί από φίλους και οικογένεια, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που φτάνουν στο σημείο να..
σταματήσουν το σχολείο. Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που εκπόνησε το 2010 η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε δείγμα 1.007 εφήβων, ηλικίας 15-16 ετών. Τα αποτελέσματά της δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Σύμφωνα με αυτά, μέσα στην τριετία που μεσολάβησε από την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα (2007) η εξάρτηση και η κατάχρηση του Διαδικτύου παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση αλλά και σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Οπως ανέφερε η λέκτορας Εφηβικής Παιδιατρικής Αρτεμις Τσίτσικα, το ποσοστό των εφήβων που εμφανίζουν συμπτώματα εξάρτησης από το Ιντερνετ αυξήθηκε από 1% σε 2,5%. Ομως η πλέον ανησυχητική αύξηση καταγράφεται στο ποσοστό των εφήβων της ίδιας ηλικίας που βρίσκονται ένα στάδιο πριν από την εξάρτηση, το οποίο εκτινάχθηκε από το 13% στο 20% του συνόλου!

Επίσης, στην έρευνα του 2007 το προβάδισμα στις συμπεριφορές εξάρτησης το είχαν τα αγόρια, ενώ ως πρώτη αιτία αναφέρονταν τα online παιχνίδια. Η νέα έρευνα δείχνει ότι αγόρια και κορίτσια παρουσιάζουν τα ίδια ποσοστά, ενώ τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εκτοπίσει τα παιχνίδια από την πρώτη θέση των αιτίων εξάρτησης.

Αλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι ότι: α) τα ποσοστά εξάρτησης και υπερβολικής χρήσης παρουσιάζονται υψηλότερα στην περιφέρεια από ό,τι στην Αθήνα, β) τα παιδιά με συμπτώματα εξάρτησης έχουν συνήθως χαμηλότερες επιδόσεις στο σχολείο σε σύγκριση με τους συμμαθητές τους που ασχολούνται με το Ιντερνετ σε φυσιολογικά πλαίσια (μέχρι 2 ώρες την ημέρα), γ) το 63,7% του συνόλου των εφήβων και το 100% των εφήβων με συμπτώματα εξάρτησης θα δημοσιοποιούσαν προσωπικά τους δεδομένα στο Διαδίκτυο και δ) το 18,5% του συνόλου των εφήβων και το 74% των «εξαρτημένων» θα συναντούσαν κάποιον διαδικτυακό φίλο στον φυσικό κόσμο.

Ο υπερβολικός χρόνος ενασχόλησης, η παραμέληση άλλων υποχρεώσεων και ασχολιών, η απότομη πτώση της σχολικής επίδοσης, η απομόνωση από φίλους και οικογένεια και η αδιαφορία για πράγματα που κάποτε ευχαριστούσαν τον έφηβο είναι μερικά από τα πρόδρομα συμπτώματα της εξάρτησης από το Διαδίκτυο που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς εφόσον τα παρατηρήσουν. Οπως ανέφερε η κ. Τσίτσικα, οι εξαρτημένοι έφηβοι συχνά μένουν ξάγρυπνοι τη νύχτα για να «σερφάρουν» και κοιμούνται το πρωί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αμελούν την προσωπική τους καθαριότητα ή εγκαταλείπουν το σχολείο.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα μια άλλης έρευνας (του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Eu Kids Online) δείχνουν ότι στην Ελλάδα οι γονείς δεν ξέρουν και πολλά πράγματα για την ιντερνετική συμπεριφορά των παιδιών τους. Για παράδειγμα, μόνο το 6% των Ελλήνων γονέων δείχνουν να γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν δει επιβλαβές για αυτά περιεχόμενο.

Πάντως, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το Ιντερνετ δεν πρέπει να δαιμονοποιείται και ότι οι γονείς πρέπει να θέτουν και να εφαρμόζουν όρια σωστής και μετρημένης χρήσης, σε συνεννόηση με τα παιδιά τους και χωρίς υπερβολικές απαγορεύσεις.
enimerwsi.gr


ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment