Wednesday, March 28, 2012

Απέκτησε πρόσωπο μετά από 15 φρικτά χρόνια με μάσκα!

Αμερικανοί χειρουργοί πραγματοποίησαν την πιο εκτενή έως σήμερα ολική μεταμόσχευση
προσώπου, χαρίζοντας σε έναν 37χρονο άντρα μέχρι και νέα γνάθο, δόντια και γλώσσα. Ο Ρίτσαρντ Νόρις ζούσε σαν ερημίτης από το 1997, έπειτα....





από τον σοβαρό τραυματισμό του με όπλο που διέλυσε το πρόσωπό του. Τις σπάνιες φορές που έβγαινε από το σπίτι του φορούσε προσθετική μύτη και από πάνω μία μάσκα. Την εγχείρηση χρηματοδότησε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο ελπίζει πως αυτού του είδους οι μεταμοσχεύσεις θα βοηθήσουν τους βαριά τραυματισμένους στρατιώτες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η μεταμόσχευση διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, διήρκησε 36 ώρες και είναι μία από τις πέντε που πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο δότη σε (συνολικό) χρονικό διάστημα 72 ωρών.

Ο τραυματισμός του κ. Νόρις είχε διαλύσει το πρόσωπό του από τα μάτια και κάτω, επιτρέποντας ελάχιστη κίνηση του στόματός του.

Ο επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας δρ Eduardo Rodriguez δήλωσε πως πλέον ο νεαρός άντρας θα ανακτήσει τη ζωή του.

«Στόχος μας δεν είναι μόνο ένα αισθητικώς ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αλλά να ανακτηθούν όλες οι λειτουργίες του προσώπου», είπε. Και πρόσθεσε πως μόλις έξι μέρες μετά τη μεταμόσχευση, ο κ. Νόρις μπορεί ήδη να κινεί τη γλώσσα του, ανοιγοκλείνει τα μάτια του, βουρτσίζει τα δόντια του, ξυρίζεται και έχει αποκτήσει όσφρηση!

Η ανάρρωσή του είναι πολύ πιο γρήγορη απ’ ό,τι αναμενόταν, παραδέχτηκε ο δρ Rodriguez, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Την μεταμόσχευση, στη διάρκεια της οποίας συνδέθηκαν μέχρι και τα νεύρα που μας επιτρέπουν να χαμογελάμε, έλαβαν συνολικά μέρος 100 γιατροί, επιστήμονες και νοσηλευτές – από πλαστικούς χειρουργούς μέχρι ειδικούς στην κρανιοπροσωπική χειρουργική.

Η αμερικανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι σχεδόν 200 τραυματισμένοι στρατιώτες χρειάζονται μεταμόσχευση προσώπου.

Η πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο πραγματοποιήθηκε το 2005 στη Γαλλία, σε μία γυναίκα την οποία είχε κατακρεουργήσει ο σκύλος της.

Το 2010 επιστήμονες στην Ισπανία πραγματοποίησαν την πρώτη πλήρη μεταμόσχευση προσώπου, αλλά τότε δεν είχε χρειασθεί μεταμόσχευση δοντιών και γλώσσας.



ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment