Sunday, March 25, 2012

Κατά 20 μέτρα θα ανέβει η στάθμη των ωκεανών





Οι επερχόμενες γενιές ίσως θα δυσκολεύονται να βρουν γη να σταθούν: έρευνα που
χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών προειδοποιεί ότι, ακόμα και αν η ανθρωπότητα καταφέρει να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους....




2 βαθμούς Κελσίου, η άνοδος της στάθμης των ωκεανών θα φτάσει τελικά τα 12 με 22 μέτρα. «Δεν χρειάζεται πάντως να πουλήσετε από τώρα τα παραθαλάσσια ακίνητά σας, αφού θα χρειαστούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια για να λιώσουν οι πάγοι» διευκρινίζει ο Κένεθ Μίλερ του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσι, επικεφαλής της μελέτης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Geology.

Προκειμένου να εκτιμήσουν πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, οι ερευνητές εξέτασαν μια φάση στην ιστορία του κλίματος στην οποία η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν ίση με τη σημερινή.

Πλειόκαινος εποχή σαν... σήμερα

Η τελευταία φορά που το CO2 έφτασε σε αυτά τα επίπεδα ήταν κατά την Πλειόκαινο εποχή, πριν από 2,7 έως 3,2 εκατομμύρια χρόνια. Το διάστημα αυτό, η θερμοκρασία εκτιμάται ότι ήταν 2 βαθμοί Κελσίου υψηλότερη από ό,τι σήμερα.

Κατά σύμπτωση, 2 βαθμοί Κελσίου είναι το όριο που θα ήθελε να πετύχει ο ΟΗΕ όσον αφορά την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το 2100. Η μελέτη δίνει τώρα μια εικόνα για το τι θα συνέβαινε στον πλανήτη αν η κλιματική αλλαγή σταματούσε σε αυτό το όριο.

Η εικόνα είναι δραματική: «Η διαφορά στον όγκο του νερού που απελευθερώθηκε αντιστοιχεί στο λιώσιμο ολόκληρων των παγοκρηπίδων της Γροιλανδίας και της Δυτικής Ανταρκτικής, καθώς και ενός μέρους της παγοκρηπίδας της Ανατολικής Ανταρκτικής» αναφέρει ο Ρίτσαρντ Λέιν του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, από το οποίο χρηματοδοτήθηκε η μελέτη.

Θα «βούλιαζε» το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού

«Μια τέτοια άνοδος της στάθμης θα κατέκλυζε τις ακτές όλου του κόσμου και θα επηρέαζε έως και το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού» προειδοποιεί.

Όπως επισημαίνει ο δρ Μίλερ, ακόμα και μια μικρή άνοδος της θερμοκρασίας φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες μεταβολές στη στάθμη των ωκεανών. «Η φυσική κατάσταση του πλανήτη όταν το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα φτάνει σε αυτά τα επίπεδα είναι να βρίσκεται το επίπεδο των θαλασσών 20 μέτρα ψηλότερα από ό,τι σήμερα» λέει ο ερευνητής.

Όσον αφορά την πορεία του φαινομένου μέχρι το τέλος του αιώνα, ο Μίλερ αναφέρει ότι, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, η άνοδος της στάθμης θα κυμανθεί από 80 εκατοστά έως ένα μέτρο. Αιτία είναι η διαστολή των ωκεανών λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και η απώλεια πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.

Το λιώσιμο των πάγων στην υπόλοιπη Αρκτική δεν θα επηρέαζε σημαντικά τη στάθμη, καθώς οι πάγοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο όγκο από ό,τι το υγρό νερό που περιέχουν, επιπλέουν αντί να καλύπτουν την ξηρά.

ΠΗΓΗ: tovima.gr











ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment