Saturday, March 17, 2012

7 στρατηγικές για να ανεβάσεις τους βαθμούς σου αυτό το εξάμηνο

Το να πάρεις ένα καθαρό 10 δεν θα σου εγγυηθεί την επιτυχία




αλλά σίγουρα δεν βλάπτει. Ένας υψηλός μέσος όρος θα σε βοηθήσει να κερδίσεις περισσότερα χρήματα, να κυνηγήσεις περισσότερη

εκπαίδευση ή να αλλάξεις σταδιοδρομία. Αν σκοπεύεις να ξοδέψεις αρκετές χιλιάδες ευρώ στην πανεπιστημιακή μάθηση, καλό θα ήταν να αποκτήσεις όσο περισσότερα μπορείς από αυτό, σωστά;





Το να είσαι έξυπνος θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις καλούς βαθμούς, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ούτε είναι απαραίτητο να διαβάζεις από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το κλειδί για την ακαδημαϊκή επιτυχία είναι η πειθαρχημένη και αποτελεσματική συνήθεια μελέτης.






Αυτές οι 7 στρατηγικές θα σε βοηθήσουν να ανεβάσεις τον μέσο όρο των βαθμών σου, ενώ ταυτόχρονα μειώνεις και το στρες και τον χρόνο μελέτης.














1. Παρακολούθησε τα μαθήματα.




7 στρατηγικές για να ανεβάσεις τους βαθμούς σου αυτό το εξάμηνο - dailyarticle.gr




Το ξέρω ότι αυτό είναι προφανές, αλλά είναι σημαντικό. Πολλοί καθηγητές κάνουν το μάθημα μέσω PowerPoint και έπειτα ανεβάζουν τα αρχεία στο internet. Αυτό το καθιστά δελεαστικό να αποφύγεις την τάξη, να κατεβάσεις το PowerPoint και να διαβάσεις μόνος σου το μάθημα. Αν και μπορείς να τα καταφέρεις στα εύκολα μαθήματα, στα δυσκολότερα θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα. Με το να αποφύγεις το μάθημα θα χάσεις μερικά σημαντικά πράγματα:




  • Λεπτομερείς προφορικές εξηγήσεις, που είναι το κλειδί για να κατανοήσεις την ύλη.
  • Την ευκαιρία να κάνεις ερωτήσεις και να ακούσεις τις απαντήσεις από τις ερωτήσεις των άλλων.
  • Ειδικές ανακοινώσεις.
  • Ευκαιρίες για έξτρα βαθμούς.




Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείς το πώς το να αποφεύγεις το μάθημα, επηρεάζει την φήμη σου. Στα περισσότερα μαθήματα, οι βαθμοί είναι κάπως υποκειμενικοί. Αυτό σημαίνει ότι η αντίληψη του βαθμολογητή μπορεί να ανεβάσει ή να ρίξει τον βαθμό σου. Αν χάνεις συχνά το μάθημα, θα θεωρηθεί ότι δεν σέβεσαι τον καθηγητή και το μάθημα του. Γιατί λοιπόν και αυτός να σου δώσει το δικαίωμα της αμφιβολίας ή να μετατρέψει το έξι σε εφτά;














2. Κάθισε στην πρώτη σειρά.




7 στρατηγικές για να ανεβάσεις τους βαθμούς σου αυτό το εξάμηνο - dailyarticle.gr




Όχι μόνο, το να κάθεσαι στην πρώτη σειρά, θα ανεβάσει την αυτοεκτίμηση σου, αλλά αυτόματα θα σε κάνει να συμμετέχεις στο μάθημα. Θα φαίνεσαι σαν ένας πρόθυμος φοιτητής και θα είσαι ιδιαίτερα ορατός στον καθηγητή. Αυτό θα βοηθήσει στην ακαδημαϊκή σου φήμη και ίσως αναπτύξεις μια πιο οικία σχέση με τον καθηγητή. Θα είναι ευκολότερο να είσαι συγκεντρωμένος και θα αισθάνεσαι ότι συμμετέχεις αντί απλά να παρακολουθείς.














3. Κράτα χειρόγραφες σημειώσεις.




7 στρατηγικές για να ανεβάσεις τους βαθμούς σου αυτό το εξάμηνο - dailyarticle.gr




Άλλη μια αρνητική παρενέργεια της επανάστασης του PowerPoint, είναι ότι αποθαρρύνει τους φοιτητές να κρατάνε σημειώσεις. Με το να κρατάς χειρόγραφες σημειώσεις θα βοηθήσει στην βαθμολογία σου γιατί: i) σε αναγκάζει να προσέχεις στο μάθημα και ii) το γράψιμο ενισχύει την απομνημόνευση. Αν κρατάς σημειώσεις θα βρίσκεις πιο εύκολο να είσαι σε εγρήγορση. Οι σημειώσεις παρέχουν επίσης ένα σημείο αναφοράς που θα σε βοηθήσει να χτίσεις ένα πνευματικό σύνδεσμο μεταξύ των γραπτών και της προφορικής εξήγησης του καθηγητή. Αυτό είναι το κλειδί για αποτελεσματική μελέτη.














4. Κάνε μια εβδομαδιαία ανασκόπηση.




7 στρατηγικές για να ανεβάσεις τους βαθμούς σου αυτό το εξάμηνο - dailyarticle.gr




Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι φοιτητές είναι ότι προσπαθούν να διαβάσουν όλη την ύλη ακριβώς πριν ξεκινήσει η εξεταστική. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. Θα το βρεις πολύ πιο εύκολο αν κάνεις μια σταδιακή προσέγγιση μελέτης. Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, κοίτα τις σημειώσεις σου, ξεκινώντας από την αρχή του μαθήματος. Αυτό χρειάζεται μόνο 15-20 λεπτά, ακριβώς αρκετό χρόνο για να εξοικειωθείς.




Κάνοντας μια εβδομαδιαία ανασκόπηση, θα απομνημονεύσεις σταδιακά τα πάντα και θα τα κατανοήσεις. Με το μελετάς για μικρά διαστήματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα μειώσει τον χρόνο που θα χρειαστείς για μελέτη πριν τις εξετάσεις.














5. Πήγαινε στις ώρες γραφείου.




7 στρατηγικές για να ανεβάσεις τους βαθμούς σου αυτό το εξάμηνο - dailyarticle.gr




Οι καθηγητές έχουν κάποιες ώρες κάθε εβδομάδα στις οποίες μπορούν οι μαθητές να τους βρουν και να τους κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το μάθημα και τις εργασίες που τυχόν τους έχει αναθέσει. Κάνε στον εαυτό σου μια χάρη και εκμεταλλεύσου το. Πρώτον, οι ώρες γραφείου θα σε παρακινήσουν να κάνεις την εργασία σου και να προετοιμάσεις τις ερωτήσεις που θες να κάνεις. Αυτό θα σου δώσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο να κατανοήσεις αυτά που δεν κατάλαβες στο μάθημα. Δεύτερον, θα χτίσει την φήμη σου ως φοιτητής που προσπαθεί και αξίζει υψηλότερη βαθμολογία.














6. Βρες έξυπνους ανθρώπους για να συνεργαστείς.




7 στρατηγικές για να ανεβάσεις τους βαθμούς σου αυτό το εξάμηνο - dailyarticle.gr




Σε μαθήματα που απαιτούν ομαδική εργασία, αυτό είναι απαραίτητο. Κανείς δεν θέλει να κολλήσει με ένα μάτσο αργόσχολους, να κάνει όλη την εργασία μόνος του και να καταλήξει τελικά με ένα χαμηλό βαθμό. Η ποιότητα της μαθησιακής εμπειρίας σου, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την στάση των ανθρώπων με τους οποίους εργάζεσαι. Το να εργάζεσαι με έξυπνους ανθρώπους, θα διευκολύνει την συζήτηση. Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσεις κάτι, είναι να μιλάς για αυτό με άλλους έξυπνους ανθρώπους.




Με τον ποιόν εργάζεσαι, θα επηρεάσει την ακαδημαϊκή σου φήμη. Εάν είσαι συνδεδεμένος με φοιτητές που δεν ενδιαφέρονται για μάθηση, οι καθηγητές θα υποθέσουν ότι και εσύ δεν ενδιαφέρεσαι.




Είναι επίσης ένας σπουδαίος τρόπος να συνδεθείς με άτομα που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και φιλοδοξίες.














7. Απέφυγε το ολονύχτιο διάβασμα.




7 στρατηγικές για να ανεβάσεις τους βαθμούς σου αυτό το εξάμηνο - dailyarticle.gr




Σε γενικές γραμμές, το να κάθεσαι να διαβάζεις όλο το βράδυ, σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρθηκες όλο το εξάμηνο και προσπαθείς να μάθεις τα πράγματα 3-4 μηνών μέσα σε μια μέρα. Αν χρησιμοποιείς τις παραπάνω συμβουλές, αυτό δεν θα χρειαστεί να το κάνεις ποτέ. Το ολονύχτιο διάβασμα δεν δουλεύει. Ναι, πιθανόν να πάρεις ένα καλό βαθμό, αν το μάθημα είναι εύκολο, αλλά είναι πολύ πιθανότερο ο βαθμός σου να είναι χαμηλότερος. Το ολονύχτιο διάβασμα βλάπτει την απόδοση σου, γιατί σε κουράζει και σε στρεσάρει. Επίσης, θα ξεχάσεις τα περισσότερα από αυτά που διάβασες, αμέσως μετά τις εξετάσεις, μειώνοντας την πρακτική αξία των σπουδών σου.



frappedoupoli.blogspot.com



ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment