Thursday, March 29, 2012

Αντίσωμα συρρικνώνει ή και εξαφανίζει τους καρκινικούς όγκους




Ένα αντικαρκινικό φάρμακο που συρρικνώνει ή ακόμα και εξαφανίζει όλα σχεδόν τα είδη καρκινικών όγκων
ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).


Πρόκειται για αντίσωμα που μπλοκάρει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και παράλληλα ωθεί τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να εξολοθρεύσουν τα καρκινικά.


Είναι η πρώτη αντικαρκινική θεραπεία με αντισώματα που αποδεικνύεται αποτελεσματική σε πολλά και διαφορετικά είδη καρκινικών όγκων. Η θεραπευτική αυτή τεχνική κινητοποιεί τους μηχανισμούς του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος.


Το αντίσωμα που ανακαλύφθηκε πριν από 10 χρόνια από τον καθηγητή Παθολογίας Ίρβινγκ Γουέισμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια αρχικά είχε αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του κατά της λευχαιμίας και άλλων καρκίνων της στοματικής κοιλότητας. Σύμφωνα όμως με τα νεότερα δεδομένα που επικαλείται το περιοδικό Science, η ομάδα του Δρ Γουέϊσμαν ανακοινώνει ότι το αντίσωμα μπλοκάρει τη δράση της πρωτεΐνης CD47, η οποία είναι παρούσα σε όλα τα είδη των καρκινικών όγκων.


Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσο περισσότερη πρωτεΐνη CD47 παράγουν τα καρκινικά κύτταρα, τόσο μικρότερες οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς. Καταφέρνοντας να μπλοκάρουν την δράση της πρωτεΐνης, σε πειραματικό στάδιο, με τη βοήθεια του αντισώματος, διαπίστωσαν ότι οι όγκοι, ακόμη και οι επιθετικότεροι, μειώθηκαν σε μέγεθος και έπαψαν να μεθίστανται (να προκαλούν μεταστάσεις δηλαδή).


Κάνοντας δοκιμές σε πειραματόζωα που είχαν εμφυτεύσει ανθρώπινους καρκινικούς όγκους, διαπίστωσαν ότι σε όλες τις περιπτώσεις το πειραματικό σκεύασμα ήταν αποτελεσματικό. Για παράδειγμα, οι καρκινικοί όγκοι του εντέρου συρρικνώθηκαν κατά το ένα τρίτο, ενώ οι όγκοι του μαστού εξαφανίστηκαν τελείως και τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής αγωγής, εξακολουθούσαν να μην ανιχνεύονται καρκινικά κύτταρα στα πειραματόζωα.


«Αποδείξαμε ότι ακόμα και μετά την εγκατάσταση του όγκου, το αντίσωμα μπορεί είτε να θεραπεύσει τον όγκο, είτε να επιβραδύνει την ανάπτυξή του και να παρεμποδίσει την μετάστασή του», δήλωσε ο Δ Γουέισμαν.


Για να επαληθευθούν τα αποτελέσματα θα πρέπει να σχεδιαστούν μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν η νέα θεραπεία, εφόσον εφαρμοστεί τελικά, θα είναι συμπληρωματική των βασικών αντικαρκινικών σχημάτων (ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία) ή πρώτης γραμμής.


Πάντως, ο Δρ Γουέισμαν έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής της Καλιφόρνια για να προχωρήσει στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, εντός της προσεχούς διετίας.





in.gr












ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment