Saturday, March 31, 2012

Το όπλο του γέλιου

Το γέλιο μας ενώνει. Το γέλιο μας στήνει γέφυρες επικοινωνίας όχι μόνο με τους άλλους, αλλά και με τον εαυτό μας.
Προσφέροντας μια άλλη σκοπιά στην περιορισμένη λογική μας, η ερμηνεία κοινών εμπειριών γίνεται πιο εύκολα κατανοητή χωρίς τις κουραστικές αναφορές στα λογικά επιχειρήματα και στις αναμασημένες γενικές αλήθειες. Το γέλιο μας πείθει.
Ο Αριστοφάνης, ο Μολιέρος, ο Τσάρλι Τσάπλιν, χρησιμοποίησαν την ειρωνεία, τον εύθυμο και σατιρικό λόγο όχι μόνο για να κάνουν το κοινό να γελάσει, αλλά για να το προετοιμάσουν να αποδεχθεί τα σοβαρά τους μηνύματα. Το γέλιο δεν είναι μόνο σκοπός αλλά και μέσον πειθούς.
“Με την κωμωδία διορθώνω τα ανθρώπινα ελαττώματα” έλεγε ο Μολιέρος. Μέσα από τον μεγεθυντικό καθρέφτη της σάτιρας, ο θεατής αναγνωρίζει τον εαυτό του και τα ψεγάδια του. Γελώντας με τον ίδιο τον εαυτό τους, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν την ανοησία τους και αναθεωρούν τις αξίες τους και τις συμπεριφορές τους.
Ελπίζοντας πως το γέλιο θα πείσει πιο εύκολα τους νυχτερινούς γλεντοκόπους να κάνουν λιγότερο θόρυβο την νύχτα, ο δήμαρχος του Παρισιού προσέλαβε νυχτερινούς πιερότους και κλόουν.
Χρησιμοποιώντας την παντομίμα, το χιούμορ και όχι την απειλή της μήνυσης, οι ιδιότυποι αυτοί επόπτες της νυχτερινής ησυχίας, καταγράφουν ήδη θετικά αποτελέσματα.
Στον παράλογο κόσμο μας, μήπως θα ήταν σκόπιμο να γενικεύσουμε τη μέθοδο αυτή;
Φανταστείτε τους τροχονόμους χωρίς σφυρίχτρες στους δρόμους, τους πολιτικούς χωρίς κινδυνολογίες στο κοινοβούλιο! Ντυμένοι παλιάτσοι, με κόκκινες μύτες και παρδαλές ενδυμασίες θα προσπαθούσαν να μας πείσουν με παντομίμες και αστειάκια και εμείς θα γελούσαμε τουλάχιστον.
Μην με παρεξηγείτε! Δεν είπα να πέσουν οι μάσκες. Να αλλάξουν απλώς. “Η μόνη αδιαμφισβήτητη αξία σ' έναν κόσμο σαν τον δικό μας, είναι το χιούμορ”, έλεγε ο Α. Αινστάιν.
Βασιλική Παπαδάκη  για το olakala.gr



ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment