Friday, March 16, 2012

Οι αναλφάβητοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου

Ένας στους τρεις ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών
δυσκολεύεται να καταλάβει τις βασικές πληροφορίες για την υγεία του, με επακόλουθο να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε, οι αναλφάβητοι άνθρωποι έχουν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου....




μέσα σε μια πενταετία σε σύγκριση με όσους μπορούν να διαβάζουν. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του University College του Λονδίνου, διεξήχθη σε σχεδόν 8.000 ενήλικες άνω των 45 ετών και θέμα της ήταν η κατανόηση των οδηγιών χρήσεως της ασπιρίνης.

Οι ερευνητές από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου, χρησιμοποίησαν ένα σύντομο τεστ με τέσσερις ερωτήσεις, βασισμένες σε οδηγίες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν σε ένα πακέτο ασπιρίνης, για να αξιολογήσουν την ικανότητα των εθελοντών τους να διαβάζουν και να κατανοούν όσα διαβάζουν.

Έτσι διαπίστωσαν ότι το 67,5% των εθελοντών είχε υψηλό επίπεδο αλφαβητισμού υγείας (απάντησαν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις), το 20% είχαν μέσο επίπεδο (έκαναν έναλάθος) και το 12,5% είχαν χαμηλό (απάντησαν σωστά το πολύ σε δύο ερωτήσεις, ενώ αρκετοί σε καμία).

Στην πραγματικότητα, σχεδόν οι μισοί εθελοντές ηλικίας άνω των 80 ετών δεν μπορούσαν να απαντήσουν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις, ενώ στις ηλικίες κάτω των 60 ετών αδυνατούσε να απαντήσει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις το 25%.

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM) των ΗΠΑ, ο αλφαβητισμός υγείας είναι ο βαθμός στον οποίο ένα άτομο έχει την ικανότητα να αποκτά, να επεξεργάζεται και να κατανοεί πληροφορίες για την υγεία και τις υπηρεσίες Υγείας που είναι απαραίτητες προκειμένου να λάβει τις ενδεικνυόμενες αποφάσεις για την υγεία του.

Μετά το τεστ, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί μία πενταετία. Στη διάρκειά της, πέθανε το 6,1% σε όσους είχαν υψηλό αλφαβητισμό υγείας, το 9% όσων είχαν μέσο και το 16% όσων είχαν χαμηλό αλφαβητισμό υγείας.

Επιπλέον, η ανάλυση του ιατρικού ιστορικού των εθελοντών έδειξε πως ο χαμηλός αλφαβητισμός υγείας συσχετίζεται με αυξημένη συχνότητα συμπτωμάτων κατάθλιψης, καθώς και με αυξημένα ποσοστά σωματικών περιορισμών και χρονίων νοσημάτων, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, το εγκεφαλικό και το άσθμα.

Αντιθέτως, ο υψηλός αλφαβητισμός υγείας συσχετίζεται με πιο δυνατές νοητικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της λεκτικής δεξιότητας και της λειτουργικής μνήμης, γράφουν οι ερευνητές στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ).

Οι ειδικοί λένε πως είναι πάρα πολύ ανησυχητικό ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δυσκολεύονται να καταλάβουν τις πληροφορίες που αφορούν την υγεία τους.

Και αυτό, διότι όχι μόνο δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην λήψη αποφάσεων που αφορούν την δική τους ζωή, αλλά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να κάνουν λάθη με την φροντίδα της υγείας τους που τελικά μπορούν να τους την κοστίσουν.
ta nea .gr


ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment