Tuesday, March 20, 2012

Προς συνέχιση της απεργίας οι ναυτεργάτες


Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν νησιώτες - αγρότες
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της ΠΝΟ και της υπουργού Ανάπτυξης, Άννας Διαμαντοπούλου. Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι συνδικαλιστές, καθώς δεν πήραν κάτι περισσότερο από αυτά που είχαν συζητήσει το περασμένο Σάββατο -με τη διαφορά ότι, αυτήν τη φορά, τα πήραν γραπτώς.


Η Άννα Διαμαντοπούλου τους επισήμανε ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη νησιωτική Ελλάδα, ενώ υπάρχουν προβλήματα τροφοδοσίας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ θα συνεδριάσει αργά το μεσημέρι για να αποφασίσει εάν θα συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις ή όχι.

Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Αντώνης Νταλακογιώργος, είχε δηλώσει ότι θα εισηγηθεί συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ η ίδια η υπουργός έκανε λόγο για καλό κλίμα στη συνάντηση.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κουτρουμάνης, ήταν εκείνος που αποχώρησε πρώτος από τη συνάντηση με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), παρουσία της Άννας Διαμαντοπούλου.

Στην ουσία δεν αλλάζουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ο υπουργός επιμένει ότι:

1. Το καθεστώς ασφάλισης και συνταξιοδότησης των ναυτικών δεν μεταβάλλεται με τη μεταφορά της εποπτείας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

2. Η υπαγωγή του Οίκου του Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ αφορά στις παροχές σε είδος και όχι στις παροχές σε χρήμα, τα επιδόματα και τις λοιπές παροχές. Ο Οίκος του Ναύτου επομένως διατηρείται ως φορέας ασφάλισης.

3. Όλοι οι εργαζόμενοι μεταφέρονται στο νέο φορέα με την ίδια εργασιακή σχέση.

4. Η περιουσία των ταμείων αξιοποιείται προς όφελος αποκλειστικά των ναυτικών και των οικογενειών τους.
Η πολιτεία αναλαμβάνει όλες τις πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων των ναυτικών για τη συνέχιση και βελτίωση των παροχών υγείας, με δεδομένη την εξαιρετικά δυσμενή αναλογία ασφαλισμένων - συνταξιούχων (17.000 ασφαλισμένοι - 72.500 συνταξιούχοι).

Ανάστατοι οι αγρότες της Κρήτης

Εκκληση προς τους ναυτεργάτες να μην παρατείνουν την απεργία τους για δεύτερο 48ωρο, απευθύνουν οι αγρότες της Κρήτης και φορείς του εμπορικού κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παραγωγοί της Κρήτης που αναμένεται να συγκεντρωθούν στο λιμάνι του Ηρακλείου, ζητούν να υπάρχει ένα πλοίο κάθε δύο-τρεις μέρες, προκειμένου να μην κινδυνέψουν τα ευπαθή προϊόντα.

Η κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία δήλωσε χθες ανοιχτή σε διάλογο με την ΠΝΟ, αλλά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν- είχε συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων του ΝΑΤ ενώ ανάλογη συνάντηση με τους εργαζόμενους του Οίκου Ναύτου είχε και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ και στον Οίκο Ναύτου συνεχίζουν την κατάληψη των κτηρίων, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των ναυτικών.

Στις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών συμμετέχουν και τα πληρώματα στα ρυμουλκά, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στις προσεγγίσεις εμπορικών πλοίων, αλλά και κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.

Σήμερα αναμένεται, επίσης, να συνεδριάσουν τα σωματεία των πλοηγών προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΠΝΟ.

Η είσοδος και έξοδος στο λιμάνι των κρουαζιερόπλοιων αλλά και των ποντοπόρων φορτηγών πλοίων που μεταφέρουν κοντέινερ ή καύσιμα, γίνεται και με πλοηγικά σκάφη.
protothema


ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment