Saturday, March 17, 2012

«Πράσινη όαση» στα υπόγεια τούνελ της Νέας Υόρκης

Οι περισσότεροι Νεοϋορκέζοι μάλλον αγνοούν ότι συχνά περπατούν πάνω από παλιά, ξεχασμένα υπόγεια τούνελ και
σιδηροδρομικές γραμμές, απομεινάρια μιας άλλης εποχής με ιππήλατα αμαξίδια και αυτοκίνητα – αντίκες.
Ένα τέτοιο τούνελ βρίσκεται στην Ανατολική Πλευρά του Μανχάταν και σύμφωνα με δυο νέους επιστήμονες, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα «καταπράσινο καταφύγιο». Πρόκειται για τον υπόγειο σταθμό «Delancey Underground», ο οποίος λειτουργούσε από το 1905 μέχρι το 1948 και καλύπτει σε έκταση τα 2/3 της Νέας Υόρκης. Σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος και ανήκει στη Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών των ΗΠΑ.
Οι δυο επιστήμονες, ο αρχιτέκτονας James Ramsey και ο Dan Barasch, αντιπρόεδρος του δικτύου κοινωνικής καινοτομίας «PopTech», θέλουν να μετατρέψουν τον αναξιοποίητο υπόγειο χώρο σε ένα γιγάντιο πάρκο.
Όπως επισημαίνουν, οραματίζονται ένα δημόσιο πάρκο με φωτισμό και πράσινο, καινοτόμο σχεδιασμό και νέες τεχνολογίες.
Μάλιστα για την υλοποίηση του σχεδίου ο Ramsey ανέπτυξε μια πρωτοποριακή τεχνολογία που αιχμαλωτίζει το φως και το μεταφέρει στον υπόγειο σταθμό με μικροσκοπικά καλώδια οπτικών ινών.
Σχεδιάζεται επίσης η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνω από το τούνελ, που θα συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, φωτίζοντας το υπόγειο χωρίς να περνούν οι βλαβερές ακτίνες UV.
Σημειώνεται ότι η τεχνολογία που ανέπτυξε ο Ramsey μεταδίδει τα μήκη κύματος του φωτός στο τούνελ, γεγονός που καθιστά δυνατή τη φωτοσύνθεση και την ανάπτυξη χλωρίδας. Οι νεαροί επιστήμονες ξεκίνησαν εκστρατεία για τη δημιουργία του πάρκου με στόχο τη συγκέντρωση 100.000 δολαρίων μέχρι τις 6 Απριλίου και ήδη κατάφεραν να ξεπεράσουν τον στόχο συγκεντρώνοντας 130.000 δολάρια.

 newsbeast.gr







ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment