Saturday, March 10, 2012

Τα καλύτερα και χειρότερα μέρη για να είσαι γυναίκα

 Μια έρευνα για τη βρετανική Independent on Sunday αποκαλύπτει μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα...






Δεν έχουν όλες οι γυναίκες ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, συμμετοχής στα κοινά, ενώ οι γυναίκες στο Κατάρ έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο από ό,τι ένας άνδρας εκεί. Επίσης, η Ισλανδία είναι το καλύτερο μέρος για να είσαι γυναίκα, ενώ το καλύτερο μέρος για μία γυναίκα πολιτικό είναι η Ρουάντα.

Το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων δε γεφυρώνεται παντού. Αν και στο 85% των χωρών έχουν βελτιωθεί οι γενικότερες συνθήκες για τις γυναίκες τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, από ....οικονομικής και πολιτικής πλευράς, μένει πολύς δρόμος ακόμη για να διανύσουμε: η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται.



Παρακάτω θα δείτε ποια είναι τα καλύτερα μέρη για να είσαι γυναίκα σήμερα, σύμφωνα με την Independent on Sunday.

1. Ισλανδία: το καλύτερο μέρος για να είσαι γυναίκα







Στην Ισλανδία καταγράφεται η μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική, την εκπαίδευση, την απασχόληση και τους δείκτες υγείας. Το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται στην 16η θέση. Χειρότερη είναι η Υεμένη και πιο επικίνδυνη χώρα, το Αφγανιστάν.

2. Ρουάντα: το καλύτερο μέρος για γυναίκες πολιτικούς

Η Ρουάντα είναι η μόνη χώρα στην οποία οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των βουλευτών. Οι γυναίκες κατέχουν 45 από τις 80 έδρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται στην 45η θέση, πίσω από το Πακιστάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τις χειρότερες θέσεις κατέχουν χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, το Κατάρ, το Ομάν και το Μπελίζ, όπου οι γυναίκες δεν έχουν θέση στο κοινοβούλιο.

3. Νορβηγία: το καλύτερο μέρος για μια γυναίκα-μητέρα







Η Νορβηγία είναι καλύτερο μέρος του κόσμου για μια μητέρα, με χαμηλό ποσοστό μητρικής θνησιμότητας -1 στις 7.600- και εξειδικευμένη βοήθεια σε όλες σχεδόν τις γεννήσεις. Στη χειρότερη θέση βρίσκεται το Αφγανιστάν, όπου μια γυναίκα έχει τουλάχιστον 200 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει κατά τη διάρκεια του τοκετού, παρά από βόμβες ή από σφαίρες.

4. Λεσότο: το καλύτερο μέρος για να μάθει μια γυναίκα να διαβάζει και να γράφει

Το ποσοστό αλφαβητισμού των γυναικών στο Λεσότο, υπερβαίνει εκείνο των ανδρών, με το 95% των γυναικών να μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν, σε σύγκριση με το 83% των ανδρών. Τη χειρότερη θέση κατέχει η Αιθιοπία, όπου μόνο το 18% των γυναικών μπορεί να διαβάσει και να γράψει, σε σύγκριση με το 42% των ανδρών.

5. Σρι Λάνκα: το καλύτερο μέρος για γυναίκα- αρχηγό κράτους







Οι γυναίκες κυβερνούν τη Σρι Λάνκα εδώ και 23 χρόνια. Δεκάδες χώρες, όπως η Ισπανία και η Σουηδία, δεν είχαν ποτέ γυναίκα επικεφαλής της κυβέρνησης.

6. Σουηδία: το καλύτερο μέρος για γυναίκες καλλιτέχνιδες

Το σουηδικό Συμβούλιο Τεχνών έχει δρομολογήσει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων στις τέχνες. Το σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατανέμει επιδοτήσεις για ταινίες, ομοιόμορφα μεταξύ ανδρών και γυναικών και υπάρχει ποσόστωση για τις γυναίκες στην παραγωγή ταινιών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο το 6% των σκηνοθετών και το 12% των σεναριογράφων είναι γυναίκες.

7. Ταϊλάνδη: το καλύτερο μέρος για γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις







Η Ταϋλάνδη έχει το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών σε ανώτερες θέσεις εργασίας (45%), ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις το 23% των ανώτερων διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες. Τη χαμηλότερη θέση έχει η Ιαπωνία, όπου το 8% ανώτερων θέσεων, καταλαμβάνονται από γυναίκες.

8. Ελλάδα: το καλύτερο μέρος για να γεννήσει μια γυναίκα

Η Ελλάδα είναι ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο για να γεννήσει μια γυναίκα, με μόλις 1 στις 31.800 γυναίκες να πεθαίνει κατά τον τοκετό. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη 13η θέση, αλλά το χειρότερο μέρος για να γεννήσει μια γυναίκα, θεωρείται το Νότιο Σουδάν. Υπάρχουν λιγότερες από 20 μαίες σε όλη τη χώρα.

9. Καραϊβική: το καλύτερο μέρος για γυναίκες δημοσιογράφους







Η Καραϊβική είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών δημοσιογράφων στην τηλεόραση, τα έντυπα και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς (45%). Η χειρότερη περιοχή για γυναίκες δημοσιογράφους είναι η Αφρική, με 30% να είναι γυναίκες, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό ανέρχεται σε 35%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου το 9% των εκδοτών εφημερίδων είναι γυναίκες.

10. Μπαχάμες: το καλύτερο μέρος για οικονομική συμμετοχή των γυναικών

Οι Μπαχάμες κατέχουν την πρώτη θέση παγκοσμίως στην οικονομική συμμετοχή και τις οικονομικές ευκαιρίες για τις γυναίκες. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην 33η θέση. Στις Μπαχάμες έχει μειωθεί το χάσμα των φύλων κατά 91% τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ στη χαμηλότερη κατάταξη των χωρών, βρίσκεται η Υεμένη, όπου το χάσμα έχει μειωθεί μόνο κατά 32% κατά την ίδια περίοδο.

11.Σουηδία: το καλύτερο μέρος για το δικαίωμα της επιλογής στις γυναίκες







Στη Σουηδία επιτρέπεται στις γυναίκες να κάνουν εκτρώσεις χωρίς περιορισμούς για τις πρώτες 18 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και δεν υπάρχουν υποχρεωτικές απαιτήσεις συναίνεσης. Το Ελ Σαλβαδόρ, οι Φιλιππίνες και η Νικαράγουα είναι από τις χειρότερες χώρες στο θέμα αυτό, λόγω της απαγόρευσης στις αμβλώσεις. Οι βρετανίδες γυναίκες μπορούν να κάνουν άμβλωση αν είναι μέχρι 24 εβδομάδων και πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους δύο γιατροί.

12. Μπουρούντι: το καλύτερο μέρος για τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό

Το Μπουρούντι της υποσαχάριας Αφρικής καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και είναι η μόνη χώρα όπου το γυναικείο εργατικό δυναμικό έχει ποσοστό 92%, υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (88%). Η χειρότερη χώρα είναι το Πακιστάν, όπου στο εργατικό δυναμικό, οι άνδρες είναι τέσσερις φορές περισσότεροι από τις γυναίκες.

13. Λουξεμβούργο: το καλύτερο μέρος για να κερδίσει μια γυναίκα χρήματα







Το Λουξεμβούργο μοιράζεται την πρώτη θέση (μαζί με τη Νορβηγία) για το εκτιμώμενο εισόδημα που κερδίζουν οι γυναίκες. Σε ανώτατο εισόδημα 40.000 δολάρια, οι γυναίκες και οι άνδρες είναι πιθανό να κερδίζουν το ίδιο ποσό σε αυτές τις χώρες. Τα χαμηλότερα εισοδήματα για τις γυναίκες, σημειώνονται στη Σαουδική Αραβία, όπου οι γυναίκες κερδίζουν 7.157 δολάρια, ενώ οι άνδρες 36.727 δολάρια.

14. Κατάρ: το καλύτερο μέρος για γυναίκες στο πανεπιστήμιο

Στο Κατάρ έξι γυναίκες φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για κάθε έναν άνδρα. Υπάρχουν ερωτήματα όμως ως προς το αν οι σπουδές τους, σημαίνουν και την ένταξή τους στην οικονομία. Η χειρότερη χώρα είναι το Τσαντ, όπου τρεις φορές περισσότεροι άνδρες φοιτούν στα πανεπιστήμια σε σχέση με τις γυναίκες.

15. Ιαπωνία: το καλύτερο μέρος για μακροζωία στις γυναίκες







Οι γυναίκες στην Ιαπωνία έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο (87 χρόνια) από τους άνδρες, κατά επτά χρόνια. Το προσδόκιμο ζωής στις γυναίκες είναι μικρότερο στο Λεσότο (48), αλλά μόνο δύο χρόνια μικρότερο από αυτός για τους άνδρες. Το προσδόκιμο ζωής στη Βρετανία έχει φτάσει στα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα για τους άντρες (78 χρόνια) και για τις γυναίκες 82 χρόνια.

16. Δανία: το καλύτερο μέρος για να έχει μια γυναίκα ελεύθερο χρόνο

Οι γυναίκες στη Δανία έχουν περισσότερο χρόνο για αναψυχή, ξοδεύοντας μόνο 57 λεπτά κάθε μέρα για απλήρωτες υπερωρίες από τους άνδρες, το χαμηλότερο ποσό στον ΟΟΣΑ. Οι γυναίκες στο Μεξικό αντίθετα, περνούν 4 ώρες και 21 λεπτά για μη αμειβόμενη εργασία, περισσότερες από τους άνδρες.

17. ΗΠΑ: Το καλύτερο μέρος για μια γυναίκα αθλήτρια







Πέντε από τις 10 υψηλότερα αμειβόμενες αθλήτριες για το 2011 ήταν από τις ΗΠΑ. Η χειρότερη χώρα είναι η Σαουδική Αραβία, η οποία δεν έχει στείλει ποτέ μια αθλήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες και απαγορεύει τον αθλητισμό στα κορίτσια στα δημόσια σχολεία.

18. Νήσος Γκουάμ: το καλύτερο μέρος για να αφήσει μια γυναίκα τον άντρα της

Το νησί Γκουάμ της Μικρονησίας, έχει τα υψηλότερα ποσοστά διαζυγίου στον κόσμο, ενώ η Γουατεμάλα τα χαμηλότερα. Ο αριθμός των διαζυγίων στην Αγγλία και την Ουαλία το 2010 αυξήθηκε κατά 4,9 τοις εκατό από το 2009.

19. Ινδία: το καλύτερο μέρος για να οδηγεί μια γυναίκα αυτοκίνητο







Το Νέο Δελχί είναι το καλύτερο μέρος για τις γυναίκες που θέλουν να «εισβάλλουν» στο ανδροκρατούμενο κόσμο των οδηγών ταξί. Μια ΜΚΟ στην πρωτεύουσα της χώρας ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την εκπαίδευση των γυναικών στα πρώτα ράδιο-ταξί που οδηγούν μόνο γυναίκες. Η χειρότερη χώρα είναι η Σαουδική Αραβία, η μόνη χώρα στον κόσμο όπου απαγορεύεται η οδήγηση στις γυναίκες.

20. Τζαμάικα: το καλύτερο μέρος για γυναίκες σε δουλειές με υψηλές απαιτήσεις

Η Τζαμάικα έχει το υψηλότερο ποσοστό γυναικών σε θέσεις εργασίας υψηλών απαιτήσεων, όπως νομικοί, ανώτεροι υπάλληλοι και διευθυντές. Σχεδόν το 60% αυτών των θέσεων, ανήκει σε γυναίκες. Η Υεμένη έρχεται τελευταία, καθώς οι γυναίκες λαμβάνουν μόνο το 2% των θέσεων εργασίας υψηλών απαιτήσεων.


exypna.gr




ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
     Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment