Friday, March 23, 2012

Θα “διαβάζουν” τον καρκίνο σαν να είναι ιός

Η τεχνολογία που βοηθάει στη χαρτογράφηση των όγκων κάθε ασθενούς ξεχωριστά θα
δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζεται ο καρκίνος σαν να είναι ιός! Αυτό υπόσχονται οι επιστήμονες, που επισημαίνουν ότι οι γνώσεις για τον καρκίνο προχωρούν πιο γρήγορα από τη γνώση σε κάθε άλλον κλάδο της Ιατρικής.
Τώρα λοιπόν που μπορούν να «διαβάζουν» τις μεταλλάξεις σε μεμονωμένους όγκους, θα έχουν πρώτη φορά την ευκαιρία να διαπιστώσουν τι πραγματικά συμβαίνει. Ετσι θα καταφέρουν να οδηγηθούν σε μια νέα γενιά εξετάσεων και εξατομικευμένων θεραπειών που θα στοχεύουν στις πολύ συγκεκριμένες αλλοιώσεις που εμφανίζει κάθε καρκινικός όγκος. Πολλά είδη καρκίνου θα αντιμετωπίζονται όπως οι μολύνσεις από ταχέως αναπτυσσόμενους ιούς, όπως ο HIV, και ένας συνδυασμός φαρμάκων θα «χτίζει» την αντίσταση στην ασθένεια.
«Παρά τις προσπάθειες των φαρμακευτικών εταιρειών, εξακολουθούμε σήμερα να χρησιμοποιούμε μεσαιωνικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των περισσότερων καρκίνων» λέει ο Αλαν Ασγορθ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών του Λονδίνου, και συμπληρώνει: «Ο καρκίνος είναι μια διαστροφή αυτού που παράγει φυσιολογικά ο οργανισμός. Οσο λιγότερο μοιάζει ένας όγκος με τον ιστό από τον οποίο προέκυψε, τόσο το χειρότερο για τον ασθενή. Οι καρκίνοι περιλαμβάνουν 10.000 με 100.000 γενετικές αλλαγές, από τις οποίες οι δέκα είναι απολύτως κρίσιμες για την ανάπτυξη και την επιβίωση ενός όγκου».
Οπως υπογραμμίζεται στο σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Financial Times», η μελέτη του γονιδιώματος του καρκίνου, δηλαδή η ανάγνωση των 3 δισεκατομμυρίων χημικών «γραμμάτων» του DNA στα καρκινικά κύτταρα, ανοίγει στους επιστήμονες εντελώς νέους ορίζοντες στην κατανόηση της ασθένειας. «Είναι σαν να πηγαίνεις από μια ασπρόμαυρη τηλεόραση με τέσσερα πίξελ σε μια έγχρωμη με χιλιάδες πίξελ» δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο Τσαρλς Σουόντον από το Καρκινικό Ινστιτούτο του University College του Λονδίνου.
Αυτή η εξέλιξη έχει ήδη βοηθήσει, αφού ήδη κυκλοφορούν νέα φάρμακα, πολύ περισσότερο στοχευμένα, και δίνουν παράταση ζωής στους ασθενείς. Για να επιτευχθεί ωστόσο η πλήρης ίαση θα απαιτηθούν συνδυασμοί φαρμάκων που θα καθορίζονται από την εξατομικευμένη ανάγνωση κάθε καρκινικού όγκου των ασθενών.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ για την 

espressonews.gr






ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment