Sunday, March 25, 2012

Κλείνει τα μάτια το κράτος σε κομπίνα στο ΙΚΑ Βέροιας








Τρία ολόκληρα χρόνια κωφεύει η ελληνική πολιτεία απέναντι στις σοβαρές καταγγελίες
του Συλλόγου Οπτικών και Οπτομετρών νομού Ημαθίας για το στήσιμο κομπίνας από έναν οφθαλμίατρο του ΙΚΑ Βέροιας και έναν οπτικό που διατηρεί το κατάστημά του στην ίδια πόλη.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω οφθαλμίατρος φέρεται να κατευθύνει τους ασθενείς που εξετάζει σε συγκεκριμένο κατάστημα οπτικών, με δόλωμα καλύτερες τιμές λόγω... γνωριμίας, ενώ την ίδια στιγμή τόσο ο ίδιος όσο και ο συνεργάτης του οπτικός θησαυρίζουν, ενισχύοντας τους λογαριασμούς τους με......

πολλά εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το 95% των συνταγών του οφθαλμιάτρου εκτελούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα οπτικών, ενώ το 80% των δαπανών του ΙΚΑ για οπτικά υλικά τα παίρνει ο συγκεκριμένος οπτικός.
Από το 2009 ο Σύλλογος Οπτικών και Οπτομετρών νομού Ημαθίας έχει αποστείλει τουλάχιστον έξι ενυπόγραφα έγγραφα σε όλους τους αρμόδιους φορείς, από το ΙΚΑ Βέροιας και την κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ στην Αθήνα μέχρι το υπουργείο Υγείας, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιτζή, ζητώντας τη διερεύνηση και τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Ωστόσο, το μόνο που έλαβε είναι μια σειρά άχρηστων εγγράφων, μέσω των οποίων η μία υπηρεσία ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στην άλλη, χωρίς τελικώς να γίνεται καμία ενέργεια προς τη διερεύνηση της ύποπτης αυτής υπόθεσης. Μάλιστα, η ανούσια αλληλογραφία αποδεικνύει το μέγεθος της αδιαφορίας και της γραφειοκρατίας στη χώρα μας, και μάλιστα σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει «γονατίσει» την Ελλάδα. Επιπλέον, τα μέλη του συλλόγου παλεύουν από τον Ιούνιο του 2011 να κλείσουν ένα ραντεβού με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αλλά μέχρι σήμερα δεν τα έχουν καταφέρει.
Όπως καταγγέλλουν στη «ΜτΚ», το ελληνικό κράτος δεν στάθηκε ικανό να βάλει σε λειτουργία νόμιμους μηχανισμούς προκειμένου να ελέγξει πολύ εύκολα τη συγκεκριμένη καταγγελία, δηλαδή είτε συστήνοντας μια επιτροπή (όχι τοπική) και παίρνοντας προς απλή στοιχειώδη σύγκριση τους φακέλους και τα τιμολόγια που καταθέτουν οι οπτικοί του νομού Ημαθίας κάθε μήνα στο ΙΚΑ, είτε καλώντας μέσω εισαγγελέα ασφαλισμένους του ΙΚΑ οι οποίοι έχουν γίνει μάρτυρες της δράσης του εν λόγω οφθαλμιάτρου.
«Η υπόθεση τελματώνει πολλά χρόνια ανεξήγητα, από αδράνεια των υπευθύνων, ελπίζουμε όχι εκούσια. Το κράτος εθελοτυφλεί σε επώνυμες καταγγελίες και συνεπώς οι υποψίες μας πλέον διαχέονται επί δικαίων και αδίκων. Για περισσότερα από δύο χρόνια οι καταγγελίες μας -των 18 από τους 19 οπτικούς του νομού μας- και η κρούση κάθε πιθανής πόρτας υπευθύνων δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα, ενόσω τα εκατομμύρια ευρώ ‘χορεύουν’ στους λογαριασμούς των επιτήδειων», τονίζουν τα μέλη του συλλόγου.



Από το 2009 η πολιτεία κωφεύει

Η πρώτη έγγραφη καταγγελία έγινε από τον Σύλλογο Οπτικών και Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος (στον οποίο ανήκουν οι οπτικοί του νομού Ημαθίας) στις 5 Νοεμβρίου 2009 προς τους διευθυντές ΙΚΑ Βέροιας και Νάουσας και με κοινοποίηση στις ποινικές αρχές νομού Ημαθίας, στην κεντρική διοίκηση ΙΚΑ Αθηνών, στο υπουργείο Υγείας και στους συλλόγους οπτικών.
«Οφθαλμίατρος του ΙΚΑ κατευθύνει με πολύ συστηματικό τρόπο τους ασφαλισμένους ασθενείς προς ένα και μοναδικό κατάστημα οπτικών στη Βέροια. Απευθυνόμαστε σε σας με μόνη απαίτηση τη διερεύνηση του ζητήματος και τη διαλεύκανση της καταγγελίας. Ξεκινήστε ελέγχους με τους νόμιμους μηχανισμούς στα τιμολόγια των συμβεβλημένων καταστημάτων που εξοφλούνται από τα ταμεία του Ιδρύματος και θα καταλήξετε σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της Ημαθίας ‘μηχανή’ παραγωγής πελατολογίου (Νάουσα, Αλεξάνδρεια και λοιπές περιοχές δεν εξαιρούνται). Μη σταθείτε στο 2009, ελέγξτε παρακαλούμε και τα αμέσως προηγούμενα έτη», τονίζεται στην καταγγελία του συλλόγου.
Στην απάντησή του (9 Νοεμβρίου 2009) το ΙΚΑ Βέροιας ζητεί από τον σύλλογο να επανέλθει με νέο έγγραφο, στο οποίο να αναφέρει συγκεκριμένα γεγονότα ορισμένης χρονικής περιόδου (όνομα γιατρών, περιπτώσεις ασφαλισμένων ΙΚΑ, όνομα καταστήματος οπτικών κλπ.), ώστε να είναι δυνατός ο πειθαρχικός έλεγχος βάσει των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Η αλληλογραφία συνεχίζεται
Στις 7 Δεκεμβρίου 2009 η κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ Αθηνών (διεύθυνση Υγειονομικού Προσωπικού - τμήμα Πειθαρχικού) στέλνει έγγραφο στα ΙΚΑ Βέροιας και Νάουσας διαβιβάζοντάς τους την καταγγελία του Συλλόγου Οπτικών και Οπτομετρών Β. Ελλάδος και ζητώντας από τον διευθυντή της μονάδας «να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα για τη διερεύνηση των αναφερόμενων στο ανωτέρω έγγραφο. Εάν από την έρευνα αυτή προκύψουν ευθύνες σε βάρος του γιατρού του Ιδρύματος, να προβεί στον προσήκοντα πειθαρχικό έλεγχο με την έκδοση απόφασης, αφού προηγουμένως ο γιατρός κληθεί εγγράφως σε απολογία».
Στις 29 Ιανουαρίου 2010 η γενική διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας ΙΚΑ (διεύθυνση Υγειονομικών Υπηρεσιών - τμήμα Ανοικτής Περίθαλψης) διαβιβάζει την καταγγελία των οπτικών στη διεύθυνση Υγειονομικού Προσωπικού και τη διεύθυνση Παροχών Ασθενείας του ΙΚΑ, ζητώντας να ενεργήσει αναλόγως.
Έξι μήνες αργότερα, ο διευθυντής της μονάδας υγείας ΙΚΑ Βέροιας απαντά στο έγγραφο της κεντρικής διοίκησης του ΙΚΑ Αθηνών με άλλο έγγραφο που ρίχνει τις ευθύνες για τη μέχρι τώρα αδράνεια στον... Σύλλογο Οπτικών, ο οποίος δεν ενημέρωσε, όπως τους είχε ζητηθεί, για συγκεκριμένα γεγονότα ορισμένης χρονικής περιόδου, ώστε να είναι δυνατός ο πειθαρχικός έλεγχος για να μπορέσει το ΙΚΑ Βέροιας να προβεί σε διερεύνηση της καταγγελίας.

Νέος κύκλος καταγγελιών
Οκτώ μήνες μετά και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εκ μέρους της πολιτείας, οπότε ο σύλλογος επανέρχεται με νέα έγγραφη καταγγελία (πλέον ως Σύλλογος Οπτικών και Οπτομετρών νομού Ημαθίας) προς την κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ, το υπουργείο Υγείας (8/2/2011) και το ΙΚΑ Βέροιας (3/2/2011). Σ’ αυτήν εξηγεί όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη, προκειμένου να γνωστοποιήσει το πρόβλημα στους αρμόδιους φορείς, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα.
«Εν κατακλείδι διαπιστώνεται ότι ουσιαστική έρευνα δεν έγινε ποτέ, αφού δεν υπήρχαν συγκεκριμένα γεγονότα ώστε να είναι δυνατός ο πειθαρχικός έλεγχος. Ωστόσο δεν κλήθηκε ποτέ και κανένας από μας για οτιδήποτε, όπως λεπτομέρειες, διευκρινίσεις, μεταφορά πληροφοριών, παρά το σοβαρότατο περιεχόμενο της καταγγελίας», επισημαίνουν οι οπτικοί.
Ωστόσο, για ακόμη μία φορά δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Έτσι, στις 18 Ιουλίου 2011 στέλνουν αντίστοιχο έγγραφο στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιτζή ζητώντας την κατεπείγουσα έναρξη έρευνας σχετικά με τις ύποπτες δοσοληψίες και κατευθύνσεις ασφαλισμένων του ΙΚΑ από οφθαλμίατρο του ιδρύματος στη Βέροια προς συγκεκριμένο κατάστημα οπτικών.
Το ίδιο έγγραφο εστάλη στις 19 Ιουλίου 2011 και στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Το τελευταίο έγγραφο που κοινοποιήθηκε στους οπτικούς της Βέροιας ήταν στις 28 Αυγούστου 2011 από τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος απευθυνόμενος στο ΙΚΑ Βέροιας τόνιζε ότι «τα στοιχεία αυτά (όνομα γιατρών, περιπτώσεις ασφαλισμένων ΙΚΑ, όνομα καταστήματος οπτικών κλπ.) μπορούσαν να αντληθούν άμεσα από το αρχείο της ανωτέρω υπηρεσίας, να διερευνηθούν και να ελεγχθούν αρμοδίως, και ακολούθως με βάση τα ευρήματα να είχε δοθεί απάντηση στην καταγγελία του Σωματείου Οπτικών και Οπτομετρών νομού Ημαθίας». Έκτοτε σιωπή.

makthes.gr

















ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment