Tuesday, March 27, 2012

Πόρτα ορθάνοιχτη τα ελληνικά σύνορα







Στη διαχείριση της λαθρομετανάστευσης από την Ελλάδα αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα...



της διαδικτυακής πύλης euobserver.com, που έχει τίτλο «Οι αιτούντες άσυλο συρρέουν στο ευρωπαϊκό καταφύγιο».



Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πάνω από 300.000 αιτήσεις ασύλου καταγράφηκαν πέρυσι στην Ευρώπη, σε σύγκριση με 259.000 που είχαν καταγραφεί το 2010. Η μεγάλη πλειοψηφία υπέβαλε αίτηση παροχής ασύλου στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Οι περισσότεροι από τους αιτούντες προέρχονταν από το Αφγανιστάν και τη Ρωσία.



Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι, το 2010, οι αιτήσεις παροχής ασύλου ήταν λιγότερες από δέκα χιλιάδες, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η διαχείριση από την Ελλάδα της κατάστασης στα σύνορά της με την Τουρκία έχει προκαλέσει την ενόχληση των μεγάλων κρατών μελών της ΕΕ.



«Τόσο η Γερμανία, όσο και η Αυστρία ασκούν πιέσεις στην Αθήνα για να φυλάσσει καλύτερα τα σύνορά της με την Τουρκία, μήκους 180 χλμ.» αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σαν ορθάνοιχτη πόρτα. Η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα πρέπει να αυξηθεί. Δεν μπορεί ένα κράτος μέλος, που δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, να ξεφεύγει χωρίς συνέπειες» είχε δηλώσει, στις αρχές του μήνα, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ- Λάιτνερ.



Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα, σημειώνει ότι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία φυλάσσονται, στο μεγαλύτερο τμήμα τους, από τις ελληνικές δυνάμεις, με πρόσθετη βοήθεια από τη Frontex. «Το περασμένο καλοκαίρι, περίπου 6.000 άτομα διέσχιζαν, κάθε μήνα, τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ωστόσο, τον Ιανουάριο, ο αριθμός μειώθηκε στα 2.800 άτομα, σύμφωνα με την Frontex. Οι ελληνικές αρχές έχουν τεράστιες δυσκολίες να ανταποκριθούν στην υποδοχή των αιτούντων άσυλο, λόγω των σοβαρών ελλείψεων που έχουν σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.



Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χανς Πέτερ Φρίντριχ είχε ασκήσει δριμεία κριτική για το θέμα αυτό, λέγοντας: «Το ερώτημα είναι ακόμα ανοιχτό: τι γίνεται όταν μια χώρα δεν είναι σε θέση να φυλάξει ικανοποιητικά τα σύνορά της; Αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζουμε, τώρα, στην Ελλάδα».



Κάθε Σάββατο πρωί, σχολιάζει το δημοσίευμα, ουρές από περίπου 100 άτομα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, συνωστίζονται έξω από την αρμόδια Διεύθυνση της Αστυνομίας της Αθήνας. «Για λόγους κατανοητούς, η Ελληνική Αστυνομία είναι σε θέση να καταγράψει μόνον είκοσι από αυτούς κάθε φορά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο να επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα» σημειώνεται χαρακτηριστικά.



Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή ένα νέο Κοινό Σύστημα Παροχής Ασύλου (CEAS), πριν τα τέλη του χρόνου. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρεμ είχε δηλώσει ότι η επίδειξη αλληλεγγύης αποτελεί στοιχείο- κλειδί για την επιτυχία του νέου κοινού συστήματος ασύλου. Η κατάσταση όμως, στην Ελλάδα, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία του εγχειρήματος, σχολιάζει το δημοσίευμα.





24wro







ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment