Thursday, March 29, 2012

Πρωταθλητές στην υπερσυνταγογράφηση οι αγροτικοί γιατροί


Ξεπερνούν κάθε όριο στη συνταγογράφηση φαρμάκων οι αγροτικοί γιατροί, οι οποίοι
καλύπτουν το 1, 1 εκατ. ασφαλισμένων του ΟΓΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, οι συνταγές που γράφουν οι γιατροί του ΟΓΑ ξεπερνούν κατά....




25% με 30% τον μέσο όρο των συνταγών των άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Για το θέμα, ο υπουργός Υγείας απέστειλε επιστολή προς τους αγροτικούς γιατρούς, στην οποία τους επισημαίνει ότι η υπερβολική συνταγογράφηση στον ΟΓΑ διαπιστώνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, την ώρα που η χώρα καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση. Παραλλήλως τους προειδοποιεί για τη λήψη μέτρων σε βάρος των γιατρών που παραβιάζουν τους κανόνες συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Λοβέρδου, η υπερσυνταγογράφηση στον ΟΓΑ αποτυπώνεται στην αυξημένη δαπάνη που αφορά μηνιαία τον Οργανισμό, αλλά και από επί μέρους ποιοτικούς δείκτες, όπως ο μέσος όρος συνταγής ανά γιατρό, που είναι υψηλότερος κατά 25 με 30% από τον μέσο όρο συνταγής ανά γιατρό στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Ποια μέτρα θα ληφθούν

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να θέσει αμέσως συνδυασμένα όρια (πλαφόν) που θα αφορούν ανώτατο αριθμό ασθενών ανά γιατρό, ανώτατο επιτρεπόμενο ποσό συνταγογράφησης ανά μήνα και ανώτατο επιτρεπόμενο μηνιαίο μέσο όρο συνταγής.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, «το υπουργείο Υγείας πρόκειται να εφαρμόσει με την μεγαλύτερη δυνατή ένταση τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή». Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν κάθε είδους ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος των γιατρών που παραβιάζουν τους κανόνες συνταγογράφησης. Μεταξύ αυτών των κυρώσεων είναι η προσωρινή αφαίρεση του συνταγολογίου από τον αγροτικό γιατρό, ακόμη και η στέρηση του δικαιώματος συνταγογράφησης.




ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment