Sunday, March 11, 2012

Ο πιο πλούσιος Ελληνας

Ποιος είναι και πώς πλούτισε ο Αριστοτέλης Μυστακίδης
που εκτόπισε τον Λάτση και τον Νιάρχο από την πρώτη θέση στη λίστα του «Forbes» - Οι «χρυσές» μετοχές του αξίζουν πάνω από 2 δισ. ευρώ, αλλά δεν μπορεί να τις πουλήσει!

Σε άλλες εποχές, ο Αριστοτέλης Ωνάσης δεν ήταν μόνο ο πλουσιότερος Ελληνας, αλλά και ο πιο διάσημος, διατηρώντας πάντα....



 πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές τζετ σετ.

Ο συνονόματός του Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι σήμερα ο πλουσιότερος Ελληνας, αλλά ελάχιστοι στην Ελλάδα τον γνωρίζουν, ενώ ο ίδιος, σε αντίθεση με τον Ωνάση, αποφεύγει συστηματικά τα κοσμικά σαλόνια και τους προβολείς της δημοσιότητας.

Ποιος είναι λοιπόν ο 50χρονος Μυστακίδης που κατάφερε στη φετινή ετήσια κατάταξη των ισχυρότερων δισεκατομμυριούχων του πλανήτη από το περιοδικό «Forbes» να δει το όνομά του πάνω από πασίγνωστους μεγιστάνες δεύτερης γενιάς, όπως ο Σπύρος Λάτσης και ο Φίλιππος Νιάρχος; Πώς έφτασε στην 418η θέση της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων της Γης, αφήνοντας τον Σπ. Λάτση στην 464η θέση και τον Φ. Νιάρχο στην 491η θέση; Πώς ο Αριστοτέλης Μυστακίδης δημιούργησε περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων (2,15 δισ. ευρώ), παραμένοντας εντελώς άγνωστος στην πατρίδα του;



Ο Μυστακίδης έχει κατακτήσει επίζηλη θέση στη διεθνή αγορά πρώτων υλών: διευθύνει τον τομέα χαλκού και άλλων βασικών μετάλλων του ελβετικού κολοσσού Glencore που κυριαρχεί στην εμπορία και διακίνηση όλων των πρώτων υλών, από το βαμβάκι και το πετρέλαιο, ώς τον χαλκό και το νικέλιο. Είναι ένας από τους υπαρχηγούς του Ιβάν Γκλάσενμπεργκ, του δαιμόνιου επικεφαλής της Glencore, που, όπως λένε γι' αυτόν στη διεθνή αγορά, δεν κάνει συναλλαγές για να ζήσει. Ζει για να κάνει συναλλαγές! Το ίδιο, λένε, ισχύει και για τον Μυστακίδη.



Ο Γκλάσενμπεργκ και οι βασικοί συνεργάτες του, μεταξύ των οποίωνν ο Μυστακίδης, είναι οι βασικοί μέτοχοι της Glencore που μέχρι τον Μάιο του 2011, αν και ήταν κορυφαία στον τομέα της, είχε προτιμήσει να κρατήσει τις μετοχές της μακριά από τα χρηματιστήρια. Με την εισαγωγή των μετοχών της στο Λονδίνο, η αξία της Glencore αποτιμήθηκε πάνω από 60 δισ. δολάρια και οι βασικοί της μέτοχοι μπήκαν διά μιας στη λίστα των δισεκατομμυριούχων. Ο Μυστακίδης έχει το 6% των μετοχών της Glencore και αυτό είναι αρκετό για να τον φέρει στην πρώτη θέση μεταξύ των πλουσιότερων Ελλήνων της λίστας του «Forbes». Ομως, μέχρι τον Μάιο του 2016 οι μετοχές του Μυστακίδη είναι «κλειδωμένες»: δεν μπορεί να τις πουλήσει, μέχρι να συμπληρωθεί μια πενταετία από την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο.



Ο Μυστακίδης άρχισε τη σταδιοδρομία του το 1987. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το London School of Economics, εργάστηκε στην Cargill, έναν από τους μεγαλύτερους οίκους της αγοράς εμπορευμάτων, και το 1993 μεταπήδησε στη Marc Rich & Co., λίγο προτού η εταιρεία εξαγορασθεί από τα στελέχη της και μετονομαστεί σε Glencore. Σήμερα διευθύνει έναν από τους βασικούς τομείς συναλλαγών της Glencore, τον τομέα μετάλλων, και περιμένει -όπως και τα υπόλοιπα βασικά στελέχη της Glencore- να προχωρήσει η συγχώνευση με την Xstrata, που θα δημιουργήσει έναν επιχειρηματικό γίγαντα των πρώτων υλών και της εξόρυξης μετάλλων, με αξία άνω των 90 δισ. δολαρίων. Αν όλα πάνε καλά για τον Μυστακίδη, τον επόμενο χρόνο οι μετοχές του θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία.



Πάντως, ο ίδιος αποφεύγει τη δημοσιότητα κρατώντας τους κανόνες... μυστικοπάθειας της Glencore. Δεν μιλάει καν στα media. Είναι παντρεμένος με ένα παιδί και έχει διπλή υπηκοότητα, ελληνική και βρετανική. Σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», η Glencore του Μυστακίδη θα κάνει αισθητή την παρουσία της στην οικονομία της Ελλάδας. Ο ελβετικός γίγαντας θα είναι ένας από τους ενδιαφερόμενους για την εξαγορά της εγχώριας βιομηχανίας νικελίου, της ΛΑΡΚΟ, η οποία ιδιωτικοποιείται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Αν την αποκτήσει τελικά η Glencore, που ήδη αγοράζει σημαντικό μέρος της παραγωγής της ελληνικής εταιρείας, ο... άγνωστος Ελληνας δισεκατομμυριούχος θα έχει κάνει τη δική του επιστροφή στα πάτρια εδάφη.



ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ

Οι Ελληνες που έσπασαν το φράγμα

Λίστα βαθύπλουτων χωρίς Ελληνες, μάλλον δεν γίνεται.



Φέτος μάλιστα, η ελληνική παρουσία στη λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη είναι ενισχυμένη σε σχέση με πέρσι καθώς περισσότεροι Ελληνες επιχειρηματίες κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και να συμπεριληφθούν σε αυτήν.



Υστερα από πολλά χρόνια, ο Σπύρος Λάτσης παραχωρεί τον τίτλο του πλουσιότερου Ελληνα στον Αριστοτέλη Μιστακίδη, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στη λίστα του έγκυρου περιοδικού.



Ο 50χρονος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της Glencore, με περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων, κατακτά την 418η θέση, αφήνοντας τον Λάτση στην 464η, με περιουσία 2,6 δισ. και στην τρίτη τον Φίλιππο Νιάρχο (491η παγκοσμίως) με 2,5 δισ.



Ακολουθεί ο ομογενής Τζορτζ Φειδίας Μίτσελ, με περιουσία 2,2 δισ. δολάρια, που τον φέρνει την 578η θέση, ενώ λίγο πιο κάτω, στην 634η, συναντάμε τον Τζον Κατσιματίδη με δύο δισ.



Στην 683η θέση της λίστας «Forbes» φιγουράρει το όνομα του 83χρονου επιχειρηματία Μάικλ Ζαχαρή, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 1,9 δισ. δολάρια, ενώ στην 719η, με μικρή διαφορά, ακολουθεί ο μεγιστάνας του real estate Τζορτζ Αργυρός με 1,8 δισ. δολάρια.



Η ελληνική παρουσία ολοκληρώνεται με τον Ντιν Μητρόπουλο και την οικογένεια του Αλεξάντερ Σπανού, στην 1.015η και 1.075η θέση, αντίστοιχα.



Τον θρόνο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο διατήρησε για τρίτη συνεχή χρονιά ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ, με την περιουσία του να εκτιμάται στα 69 δισ. δολάρια, μειωμένη δηλαδή κατά περίπου 5 δισ. σε σχέση με πέρσι.



Σταθερά στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μπιλ Γκέιτς με 61 δισ., ενώ στην τρίτη βρίσκεται ο Ουόρεν Μπάφετ με 44 δισ. δολάρια. Το top 4, που απαρτίζεται και φέτος από τα ίδια ακριβώς ονόματα, συμπληρώνει ο Μπερνάρ Αρνό.



Σύμφωνα με τη φετινή λίστα, οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο (425 στον αριθμό) ζουν στις ΗΠΑ, ενώ αμέσως μετά κατατάσσεται η Κίνα με 96 δισεκατομμυριούχους.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
     Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment