Saturday, March 10, 2012

Το αίσθημα μελαγχολίας των γυναικών μετά το σεξ





Το αίσθημα μελαγχολίας μετά το σεξ, δεν αποτελεί συχνά θέμα συζήτησης
. Μια μελέτη όμως που έλαβε χώρα στο πανεπιστήμιο του Queensland και στην οποία συμμετείχαν 200 νέες γυναίκες, βρήκε ότι μία στις τρεις γυναίκες είχαν βιώσει αυτό το αίσθημα κάποια...




στιγμή στο παρελθόν. Οι επιστήμονες διερεύνησαν τη συχνότητα εμφάνισης της δυσφορίας μετά τη συνουσία, ή της εμπειρίας αρνητικών συναισθημάτων που επακολουθούν μετά από μια κατά τα άλλα ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Το 32.9% των γυναικών, ανέφερε πως έχει βιώσει δυσφορία μετά τη συνουσία λίγες φορές στο παρελθόν. Το 10% όμως δήλωσε πως το αίσθημα μελαγχολίας μετά το σεξ ήταν αρκετά, ή πολύ συχνό.

Υπό κανονικές συνθήκες, η φάση της χαλάρωσης μετά τον οργασμό εγείρει αισθήματα ευεξίας και ψυχικής και σωματικής χαλάρωσης. Οι γυναίκες όμως που βιώνουν δυσφορία μετά τη συνουσία, είναι πιθανό να εκφράσουν τα αρνητικά αισθήματα αμέσως μετά την επαφή είτε μέσω μιας μελαγχολικής διάθεσης, είτε με δάκρυα, άγχος, ευερεθιστότητα, ανησυχία, ή νευρικότητα.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία μιας γυναίκας η οποία περιέγραψε ως μελαγχολικό το συναίσθημα της μετά τη σεξουαλική επαφή. αλλά όπως ανέφερε δεν συνδέει το συναίσθημα αυτό με την απουσία αγάπης ή έλξης προς το σύντροφο της, ούτε με την απουσία έλξης, ή αγάπης από αυτόν προς εκείνη, ακριβώς επειδή το συναίσθημα αυτό μοιάζει τόσος αποκομμένο από όλα τα παραπάνω.

Μπορεί η έρευνα να μην έχει μέχρι στιγμής ρίξει φως στα ζητήματα της συχνότητας και των αιτίων της δυσφορίας μετά τη συνουσία, υπάρχει όμως ένας σεβαστός όγκος σχετικών πληροφοριών στο διαδίκτυο. Σε γενικές γραμμές θεωρείται πως οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, συχνά συσχετίζουν τις επόμενες σεξουαλικές τους σχέσεις με το τραύμα της κακοποίησης καθώς και τα συνοδά αισθήματα ντροπής, ενοχής, τιμωρίας και απώλειας. Η συσχέτιση αυτή είναι ικανή να οδηγήσουν σε σεξουαλικά προβλήματα και αποφυγή της σεξουαλικής επαφής.

Η παρούσα μελέτη όμως βρήκε πως η συσχέτιση της σεξουαλικής κακοποίησης με το αίσθημα δυσφορίας μετά τη συνουσία είναι πολύ περιορισμένη. Παράλληλα βρέθηκε μια μέτρια μόνο συσχέτιση ανάμεσα στο αίσθημα της δυσφορίας μετά το σεξ και το ψυχολογικό στρες.

Αυτό σημαίνει ότι άλλοι παράγοντες, όπως είναι η βιολογική προδιάθεση, είναι ίσως πιο σημαντικοί για την κατανόηση του φαινομένου και την αναγνώριση των γυναικών που έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν δυσφορία μετά το σεξ.

Οι επιστήμονες μάλιστα αναφέρουν ότι το επόμενο ερευνητικό τους βήμα θα είναι η μελέτη των συναισθηματικών χαρακτηριστικών των γυναικών που βιώνουν την εμπειρία της δυσφορίας μετά τη σεξουαλική επαφή. Σκοπός του είναι να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες αντιλαμβάνονται το συναίθημά τους, εάν είναι δυναμικές ή ευάλωτες, καθώς και αν το προφίλ αυτό μπορεί να οδηγήσει στο αίσθημα της δυσφορίας.

Το άρθρο επιμελήθηκε η Ελεάνα Ελευθερίου, ψυχοθεραπεύτρια-κλινική θεραπεύτρια σεξουαλικών διαταραχών, υπεύθυνη Ψυχοσεξουαλικού Τμήματος Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,










ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

     Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment