Saturday, March 31, 2012

Πρόταση εξαγοράς της Ducati από την Audi

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Ducati Monster Diesel στη Ρώμη
, ο Gabriel Del Torchio βομβαρδίστηκε με ερωτήσεις σχετικά με... τη φημολογούμενη πώληση της Ducati. Ο πρόεδρος απάντησε μεν, αλλά με υπεκφυγές. Το θέμα δεν είναι ανακοινώσιμο ακόμη.

Ο Del Torchio δήλωσε ωστόσο πως, ακόμα κι αν εξέφρασε ο Andrea Bonomi (η εταιρεία του Investindustrial Holdings είναι συνιδιοκτήτρια της Ducati) στους Financial Times την πρόθεσή του να πουλήσει, αυτό δεν σημαίνει ότι θα το κάνει κιόλας. Οι διαπραγματεύσεις, είπε, συνεχίζονται αλλά υπάρχουν πολλαπλές προοπτικές, ανάμεσα στις οποίες και η επιστροφή της Ducati στο χρηματιστήριο. Τέλος διαβεβαίωσε ότι όλα αυτά θα πάρουν μήνες και σίγουρα όχι ημέρες.

Σε άρθρο της, όμως, η ιταλική ιστοσελίδα Correrie di Bologna.it, αναφέρει ότι η επενδυτική εταιρεία της οικογενείας Bonomi (Investindustrial Holdings) που κατέχει περίπου το 70% της Ducati (το ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο Bs έχει ένα 20% και το συνταξιοδοτικό ταμείο Hospitals of Ontario Pension Plan ένα 7%), δέχτηκε προσφορά ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ από την Audi του ομίλου Wolkswagen. Οι Γερμανοί θέλουν να προσθέσουν την ιταλική εταιρεία στην ακριβή βιτρίνα τους. Το ποσό που προσφέρουν είναι πολύ κοντά στα 830 - 850 εκατομμύρια που ζητούν οι Ιταλοί.

Η έρευνα του ομίλου της Volkswagen σχετικά με το άνοιγμα της Ducati στις διάφορες τράπεζες, έδειξε ότι τα χρέη των Ιταλών είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν οι Γερμανοί. Έτσι, αν γίνει αποδεκτή η προσφορά, αυτό θα σημαίνει ότι η επένδυση της Investindustrial, διπλασιάστηκε σε αξία μέσα σε 7 χρόνια. Τότε οι Ιταλοί είχαν ξοδέψει περί τα 350 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν την Ducati από τον όμιλο Texas Pacific.

Σημάδι ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει, αποτελεί η εμφάνιση στο προσκήνιο των πολιτικών και των εργατικών συνδικάτων. Ο Gian Carlo Muzzarelli, στέλεχος της υπηρεσίας Παραγωγικής Δραστηριότητας της επαρχίας Emilia-Romagna, δήλωσε πρόσφατα στο πρακτορείο Αnsa: «Αν πρόκειται πράγματι να αγοραστεί η Ducati από την Audi, ελπίζω ότι θα αρχίσουμε σύντομα τις συνομιλίες. Όλοι θα δουλέψουμε για την άμεση δημιουργία της συνεργασίας. Για εμάς η Ducati είναι η Emilia-Romagna και το Borgo Panigale, και πρέπει να μείνει στο Borgo Panigale και την Emilia-Romagna».

Θετικά για την προοπτική της εξαγοράς έχουν αποφανθεί και τα εργατικά σωματεία. Γνωρίζουν και εμπιστεύονται τους Γερμανούς της Volkswagen, καθώς έχουν ήδη εξαγοράσει την Lamborghini. Επίσης τον καιρό αυτό η εταιρεία του Wolf ξεφορτώνονται το 20% που είχαν αγοράσει στην Suzuki, καθώς η συνεργασίας με τους Ιάπωνες αποδείχτηκε προβληματική.

Αν προχωρήσει η εξαγορά, η Ducati θα γίνει η πρώτη εταιρεία μοτοσυκλετών που αγοράζει το Group VW, το οποίο έχει ήδη εννιά μάρκες στην ιδιοκτησία της. Ανάμεσά τους οι Audi, Seat, Skoda, Lamborghini, Bugatti, Bentley, MAN SE και Scania AB.

Για το 2011 η Ducati ανέφερε αύξηση 39% στα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και χρεολυσίων. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 20% στα 480 εκατομμύρια ευρώ.
tromaktiko





ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment