Thursday, March 15, 2012

Mήπως η προσωπικότητά σας, σάς... παχαίνει;






Ίσως τελικά η προσωπικότητά σας, να σημαίνει πολλά, ακόμη και για τις διατροφικές σας συνήθειες. Δείτε πώς…

Το πώς αντιμετωπίζουμε καταστάσεις και λαμβάνουμε αποφάσεις, παίζει μεγάλο ρόλο στο πώς θα διαχειριστούμε το βάρος μας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Και η επιστήμη έχει δείξει ότι τα ευχάριστα άτομα, τα αυθόρμητα πνεύματα και τα μικροπρεπή άτομα, είναι στην πραγματικότητα πιο επιρρεπή στο να παχαίνουν.
Μάθετε αν ανήκετε κι εσείς σε έναν από τους έξι τύπους προσωπικότητας που είναι επιρρεπείς στην αύξηση βάρους και διαβάστε τις συμβουλές των ειδικών για το πώς να αντιμετωπίσετε τα λάθη σας.


Εάν είστε ένα ευχάριστο άτομο …
Κανείς δε σας αναγκάζει να φάτε λίγο ακόμη κέικ, αλλά μπορεί να νιώθετε κάπως έτσι, εάν είστε ευαίσθητοι στη διατήρηση της ηρεμίας ανάμεσα στους φίλους και την οικογένειά σας. Σε μια πρόσφατη μελέτη του Case Western University, οι συμμετέχοντες που ήταν ιδιαίτερα συμπαθείς σε άλλα άτομα, ήταν πιο πιθανό να τρώνε περισσότερο όταν τους προσφερόταν ένα γλυκό, για λόγους ευγένειας. Εξήγηση: οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά ευαίσθητοι, αισθάνονται πίεση να φάνε, όταν νομίζουν ότι είναι αναμενόμενο από αυτούς, ακόμη και όταν δεν πεινάνε.
Επειδή τα κοινωνικά ευαίσθητα άτομα βάζουν τους άλλους πάνω από τον εαυτό τους, τείνουν επίσης να θέτουν τις δικές τους ανάγκες τελευταίες. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή.
Συμβουλή: Μάθετε τη δύναμη του «όχι». Αναθέστε σε κάποιον άλλο ένα κομμάτι της εργασίας σας και κλείστε την πόρτα του γραφείου σας για να χαλαρώσετε μισή ώρα. Ζητήστε από την οικογένειά σας να σας βοηθήσει να ετοιμάσετε το δείπνο και εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο σας για να πάτε μια μικρή βόλτα με τα πόδια. Οι υπερβολικά ευαίσθητοι κοινωνικά άνθρωποι, συχνά νιώθουν ότι πρέπει να φροντίζουν για όλους, αλλά να παραμελούν τον εαυτό τους. Θα πρέπει να εκφράζετε τις ανάγκες σας και να είστε συγκεκριμένοι με αυτές.



Αν είστε καταθλιπτικοί …


Μπορείτε να το πείτε σύνδρομο Μπρίτζετ Τζόουνς: το να «πνίγετε» τη θλίψη σας σε τεράστια μπολ παγωτού, μάλλον θα σας κάνει πιο χοντρούς, παρά ευτυχισμένους. Αν και δεν είναι σαφές το κατά πόσον το να είστε λυπημένοι, σας… παχαίνει, ή το ανάποδο, υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ σωματικού βάρους και κατάθλιψης. Περίπου το 23% των παχύσαρκων ενηλίκων πάσχουν από κατάθλιψη σε σύγκριση με το 14% των ατόμων με ένα φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με μια μέτρηση. Επίσης, μια μελέτη στο περιοδικό American Journal of Public Health, διαπίστωσε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κατάθλιψή σας τώρα, τόσο πιο πιθανό είναι να αυξηθεί ο Δείκτης Μάζας Σώματός σας σε πέντε χρόνια.
Συμβουλή: Αντί να «μαζεύετε» τη λύπη και την πίεσή σας, εκφράστε τα συναισθήματά σας σε ένα κομμάτι χαρτί ή περιποιηθείτε τον εαυτό σας με κάτι που δεν έχει να κάνει με φαγητό, όπως ένα μασάζ ή ένα μανικιούρ. Η αφή βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών, που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά, μας χαλαρώνουν και μας κάνουν να ξεχνάμε το φαγητό.


Εάν είστε παρορμητικοί ή καταναγκαστικοί…
Μήπως η αποφασιστικότητά σας καταρρέει κάθε φορά που βλέπετε μια διαφήμιση γλυκού στην τηλεόραση; Δε βρίσκετε τη δύναμη να αντισταθείτε σε άλλο ένα κομμάτι πίτσας; Εάν πάσχετε από δύναμη της θέλησης και οι παρορμήσεις σας είναι πιο ισχυρές, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχετε παραπάνω κιλά. Οι εξαιρετικά παρορμητικοί άνθρωποι ζυγίζουν κατά μέσο όρο 10 κιλά περισσότερα από εκείνους που δεν είναι, σύμφωνα με μελέτη.
Όταν οι άνθρωποι είναι παρορμητικοί ή ψυχαναγκαστικοί σε έναν τομέα της ζωής τους –τυχερά παιχνίδια, ανεξέλεγκτα ψώνια, υπερβολικό αλκοόλ- τείνουν επίσης να είναι απρόσεκτοι με τις διατροφικές τους συνήθειες και αυτό είναι λογικό. Όσο λιγότερο εγκρατείς είστε σε γενικές γραμμές, τόσο πιο πιθανό είναι να ενδώσετε σε αδυναμίες σας.



Συμβουλή: Κρατήστε ένα πρόγραμμα στο φαγητό σας για να διατηρείτε μια αίσθηση για το πότε και πόσο τρώτε. Όταν σας πιάσει λαχτάρα να φάτε κάτι, κοιτάξτε το αρχείο σας για να δείτε αν είστε πραγματικά πεινασμένοι ή απλά θέλετε να φάτε κάτι χωρίς να πεινάτε ουσιαστικά. Επίσης, προσπαθήστε να περιορίσετε τα γλυκά και τα λίπη, τα οποία ικανοποιούν τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό σας και μπορεί να σας δημιουργήσουν εθισμό για κάποια τρόφιμα. Για να κάψετε περισσότερες θερμίδες, διοχετεύστε την καταναγκαστική συμπεριφορά σας μακριά από την κατανάλωση τροφίμων και προς τη φυσική δραστηριότητα.


Αν είστε κακοί…
Αν είστε...κακιασμένοι, ο ΔΜΣ σας είναι πιο πιθανό να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι πιο δυσάρεστοι άνθρωποι -οι οποίοι ήταν κυνικοί, επιθετικοί και αλαζόνες- είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάρουν κιλά όσο περνούσαν τα χρόνια, σε σχέση με άτομα με ευγενικές συμπεριφορές. Γιατί; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι όσο πιο αντιπαθητικός είναι κάποιος προς τους άλλους, τόσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με το βάρος. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι εξαιρετικά ανταγωνιστικοί άνθρωποι συνεχίζουν να τρώνε ακόμα και όταν έχουν χορτάσει.
Συμβουλή: Αν αναγνωρίζετε τα παραπάνω ελαττώματα στον εαυτό σας, δοκιμάστε να διώξετε το άγχος που σας καταβάλλει, ενισχύοντας τις ενδορφίνες και «καίγοντας» θερμίδες, π.χ. με γυμναστική.


Εάν είστε φιλόδοξοι…
Το να είστε υπερβολικά φιλόδοξοι, μπορεί να κάνει καλό στη δουλειά σας, αλλά μια τέτοια προσωπικότητα, μπορεί να κάνει κακό στο βάρος σας. Οι άνθρωποι που βλέπουν τον κόσμο σε μαύρο και άσπρο, συχνά αισθάνονται υπερβολικά απογοητευμένοι όταν θέτουν φιλόδοξους στόχους στους οποίους δε μπορούν να ανταποκριθούν ή καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις, ενώ μπορεί επίσης να σταματήσουν εντελώς το πρόγραμμα διατροφής και άσκησης που έχουν βάλει, επειδή δε μπορούν να καλύψουν τους στόχους τους τέλεια.
Συμβουλή: Αντί να αφήσετε την παραμικρή αποτυχία να καταστρέψει τη διατροφή σας, επικεντρωθείτε στην αυτοσυγκράτηση. Είναι καλύτερο να διατηρήσετε το διατροφικό σας πρόγραμμα κατά 80%, παρά να το εγκαταλείψετε. Επίσης, αντί να απογοητεύεστε όταν δε βλέπετε να χάνετε βάρος, επικεντρωθείτε σε άλλα θετικά –εκτός από το νούμερο της ζυγαριάς- όπως το αν μπορείτε να ανεβείτε τα σκαλοπάτια χωρίς να λαχανιάζετε ή αν μπορούν να «χωρέσετε» σε ένα στενό σας παντελόνι .
Εάν είστε ανοργάνωτοι…



Τα πιο «χαλαρά» άτομα, μπορεί να είναι ευχάριστα και χαρούμενα, αλλά τείνουν επίσης να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν ένα κανονικό πρόγραμμα διατροφής. Στην πραγματικότητα, η ικανότητά σας να βάλετε πρόγραμμα γενικά, μπορεί να προβλέψει το πόσο μπορείτε να ακολουθήσετε και ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα. Όσο πιο ανοργάνωτοι είστε, τόσο πιο πιθανό είναι να τρώτε άστατα και αναποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Συμβουλή: Για να ελέγχετε τις διατροφικές σας συνήθειες, είναι σημαντικό να έχετε μια αίσθηση οργάνωσης ολόκληρη την ημέρα -όχι μόνο στα γεύματά σας. Καθιερώστε μια ρουτίνα με συγκεκριμένες ώρες για το φαγητό, τον ύπνο και την άσκηση. Ο ποιοτικός ύπνος θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας και να ελέγχετε την πείνα σας, ενώ τα προγραμματισμένα γεύματα μπορεί να σας βοηθήσουν να μην τρώτε άσκοπα.

newingreece










ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

     Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment