Sunday, March 18, 2012

Poker: πώς να ξεκινήσεις




Το πόκερ είναι τόσο ιδιοφυές που δεν χρειάζεται καν να ξέρεις να παίζεις για να κερδίσεις...


Εντάξει, είναι κάπως υπερβολικό αυτό, μην το παίρνεις τοις μετρητοίς! Εννοώ απλά πως δεν απαιτούνται ούτε τόνοι εμπειρίας στην πλάτη σου ούτε και να είσαι αποδεδειγμένα μαθηματική διάνοια για να ξεκινήσεις. Το μόνο που είναι απαραίτητο είναι λίγη στρατηγική∙ άντε και δυο άσοι στο χέρι…



Ο χρυσός κανόνας που πρέπει απαραίτητα να αποστηθίσεις όταν ξεκινάς την περιπέτειά σου στο Τexas Ηold’em είναι ένας και μοναδικός: όταν χάνεις, να χάνεις λίγα και όταν κερδίζεις, να κερδίζεις πολλά. Τα υπόλοιπα είναι η ανάλυση της πρότασης αυτής…

Διάλεξε αντίπαλο. Αφού είσαι αρχάριος στο «άθλημα», έχε υπόψη σου ότι στη φάση που βρίσκεσαι πρέπει απλώς να μην είσαι ο χειρότερος παίκτης του καρέ! Διάκρινε τον αντίπαλο που είναι υποδεέστερος από σένα και στρέψε τα βέλη πάνω του: περίμενε για την ευκαιρία που θα έχεις το ευδιάκριτο πλεονέκτημα και… all in! Επόμενο είναι ότι δεν μπαίνεις ή αποσύρεσαι διακριτικά από παρτίδες που συμμετέχουν πολλοί παίκτες: οι πιθανότητές σου μειώνονται δραματικά όταν αντιμετωπίζεις πλήθος -καλύτερων- αντιπάλων.

Παίξε συνετά. Μην παρασύρεσαι από τον ρυθμό και παίρνεις βιαστικές αποφάσεις. Η μπλόφα δεν είναι ακόμα για τα κυβικά σου∙ θα σε ξεζουμίσουν στα πρώτα χέρια! Μάθε την αξία της υπομονής… Τσέκαρε τους συμπαίκτες σου, δες πόσο επιθετικά κινούνται και ψάξε για το «άνοιγμα» που θα είσαι σίγουρος ότι έχεις το πάνω χέρι (ναι, το φουλ είναι -στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων- ένας πανίσχυρος συνδυασμός!). Αναμετρήσου πρώτα με τους παίκτες που είναι του επιπέδου σου και μετά δοκίμασε την τύχη σου με τους «αετονύχηδες» του καρέ. Μην παίρνεις αποφάσεις εν θερμώ και ποτέ -μα ποτέ- μη δείχνεις τα συναισθήματά σου!

Μην επικεντρώνεσαι στα χαρτιά σου. Αυτή είναι η «ασθένεια» του αρχάριου∙ δεν λαμβάνει υπόψη του τι μπορεί να έχουν οι άλλοι παίκτες του τραπεζιού και τον νοιάζουν μόνο τα δυο του ζευγαράκια. Μην ξεχνάς λοιπόν ότι σημασία δεν έχει μόνο τι κρατάς εσύ στα χέρια σου, αλλά και οι αντίπαλοί σου στα δικά τους. Για την ακρίβεια, το να μαντέψεις τι φύλλα έχουν οι άλλοι είναι το μυστικό του καλού πόκερ!

Αναγνώρισε την αξία του πάσο. Μη συμμετέχεις σε κάθε παρτίδα ψυχαναγκαστικά! Δεν είναι κάθε φύλλο καλό για να δεις το flop. Χάνοντας συνέχεια τα μικροποσά του blind θα δεις τις μάρκες σου να ροκανίζονται αργά αλλά σταθερά. Αφού είσαι καινούριος στο παιχνίδι και οι δεξιότητές σου είναι ακόμα περιορισμένες, μπες σε παρτίδες μόνο αν έχεις καλό φύλλο στο χέρι. Δεν έχεις την πολυτέλεια να συμμετέχεις σε πάρα πολλά hands όταν δεν ξέρεις πώς να τα τελειώσεις…

Μάθε πότε να μπλοφάρεις. Αν και δεν συνιστάται στους νεοφερμένους, η μπλόφα είναι το αλατοπίπερο του πόκερ! Και η απαραίτητη ψυχολογική τόνωση ότι «τα πήρες» αβίαστα και αβασάνιστα. Ωστόσο, δεν πρέπει να μπλοφάρεις απέναντι σε παίκτες που τους είναι αδύνατο να πάνε πάσο. Ναι, υπάρχουν κι αυτοί οι παίκτες που -για ανεξήγητους λόγους- δεν εγκαταλείπουν ποτέ. Μην ξεχνάς ότι δεν παίζεις με τα χαρτιά σου αλλά κυρίως με τους αντιπάλους σου.

Υπολόγισε τις πιθανότητες. Κανένα φύλλο δεν είναι καλό από μόνο του∙ ο συνδυασμός είναι που καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα. Πάντα λοιπόν να υπολογίζεις το ειδικό βάρος του φύλλου σου σε σχέση τους πιθανούς συνδυασμούς, ιδιαίτερα αν δεν είσαι σίγουρος για τη δύναμη του χαρτιού σου ή για το πώς να συνεχίσεις την παρτίδα. Δεν χρειάζεται να είσαι κομπιουτεράκι∙ από το ποντάρισμα των άλλων παικτών θα συμπεράνεις πόσο δυνατό φύλλο έχουν - ή πόσο μπλοφάρουν! Βγάλε συμπεράσματα για την παρτίδα βασιζόμενος σε προηγούμενα hands και πώς τα είχαν παίξει οι αντίπαλοί σου. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να πάει κάποιος πάσο όταν διακυβεύεται ένα μικροποσό και διαθέτει πολλές μάρκες μπροστά του. Οπότε μπλόφαρε μόνο όταν είσαι αρκετά σίγουρος ότι ο αντίπαλός σου είναι αδύναμος και τείνει να πάει πόσο στο μεγαλύτερο ποσοστό των χεριών.

Λάβε υπόψη σου το μέγεθος του pot. Τα πονταρίσματά σου πρέπει να έχουν σχέση με το ποσό που έχει συγκεντρωθεί στο pot. Όταν ποντάρεις ένα υπερβολικά μεγάλο ποσό σχετικά με το μέγεθος του pot, ψυλλιάζεις τους συμπαίκτες σου είτε ότι μπλοφάρεις είτε ότι έχεις ένα πολύ δυνατό φύλλο. Για να αποκομίζεις όσο το δυνατόν περισσότερα από το καλό σου φύλλο, μη δείχνεις με το ποντάρισμά σου ότι έχεις το πάνω χέρι στην παρτίδα. Άλλωστε μετά το flop ακολουθούν το turn και το river, οπότε έχεις τη δυνατότητα να αυξάνεις σταδιακά τα ποσά και να αναγκάζεις τους αντιπάλους σου να υπερασπίζονται τις μάρκες που έχουν ήδη τοποθετήσει στο pot.















ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment