Thursday, March 29, 2012

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Πώς να σβήσετε ΟΛΑ τα post σας στον τοίχο σας στο Facebook και να καθαρίσετε το Timeline!




Το Facebook έχει κάνει πιο εύκολο από ποτέ να μοιραστούμε τις σκέψεις και τις φωτογραφίες μας – αλλά και να μας θυμίζει σκέψεις και φωτογραφίες του παρελθόντος που θα θέλαμε να ξεχάσουμε.





Ενώ στην παλιά μορφή προφίλ το παρελθόν έμενε θαμμένο, όσοι έκαναν τη μετάβαση στο Timeline είδαν όλα τους τα άπλυτα, απ’ όταν πρωτοξεκίνησαν το facebook, στη φόρα

Στο σημερινό μας άρθρο θα σας δείξουμε μερικούς εύκολους και αυτοματοποιημένους τρόπους να καθαρίσετε τον τοίχο του προφίλ σας.


Θυμάστε εκείνη την ημίγυμνη φωτογραφία σας που ποστάρατε μεθυσμένοι στο Facebook πριν από ενάμισι χρόνο? Εκείνον τον passive aggresive διάλογο που είχατε στον τοίχο σας με εκείνο τον φίλο πρόπερσι, που κατέληξε στο να μην έχετε μιλήσει έκτοτε? Τη χυλόπιτα στην οποία 40 φίλοι σας έκαναν like? Αν όχι, δεν πειράζει. Αν επιλέξατε να ενεργοποιήσετε το προφίλ τύπου Timeline στο Facebook, όλοι οι φίλοι σας θα μπορούν να δουν και να θυμηθούν τις χρυσές αυτές στιγμές. Ευτυχώς, χάρη στη μαγεία του scripting και την αρέσκεια των υπολογιστών στο να κάνουν επαναλαμβανόμενα πράγματα, δεν χρειάζεται να φάτε ώρες (ή μέρες) για να σβήσετε ένα-ένα όλα τα ντροπιαστικά κατάλοιπα του παρελθόντος.

Τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές, η μετάβαση στο Timeline δεν έχει ακόμα γίνει υποχρεωτική. Αν δεν έχετε μεταβεί ακόμα με τη θέλησή σας στο Timeline, μην το κάνετε! Όχι ακόμα, τουλάχιστον. Έχοντας τον παλιό τύπο προφίλ είναι πολύ πιο εύκολο να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας για να σβήσετε τα πάντα, έτσι ώστε όταν μεταβείτε στο Timeline, να έχετε ένα προφίλ που να τρίζει από καθαριότητα.

Σημείωση 1: Δεν μπόρεσα να διασταυρώσω από κάποια αξιόπιστη πηγή την ημερομηνία 14 Ιανουαρίου. Το βέβαιο όμως είναι πως, αργά ή γρήγορα, το προφίλ τύπου Timeline θα επιβληθεί σε όλους τους χρήστες, είτε το θέλουν είτε όχι.

Σημείωση 2: Επειδή το facebook αλλάζει κάθε τόσο, αν διαβάζετε αυτό το άρθρο κάποιους μήνες (ή χρόνια) μετά τη δημοσίευσή του, δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε πως οι παρακάτω συμβουλές θα εξακολουθούν να λειτουργούν.


Το μαγικό κουμπί (αν δεν έχετε το Timeline)

Για να λειτουργήσει αυτή η μέθοδος, χρειάζεται να τρέχετε τον Firefox. Δεν είναι ανάγκη να τον κάνετε τον default browser σας αν χρησιμοποιείτε κάποιον άλλο, απλά να τον εγκαταστήσετε σαν δεύτερο για να ακολουθήσετε τις οδηγίες μας.


Greasemonkey

Τρέχοντας λοιπόν τον Firefox, εγκαθιστούμε το πρόσθετο Greasemonkey από το παρακάτω link:

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/greasemonkey/

2.greacemonkey ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Πώς να σβήσετε ΟΛΑ τα post σας στον τοίχο σας στο Facebook και να καθαρίσετε το Timeline!

To Greasemonkey είναι ένα addon μέσω του οποίου μπορούμε να τρέξουμε έτοιμα σκριπτάκια javascript σε διάφορες ιστοσελίδες. Για τον power user, που την ψάχνει τη δουλειά, με τα κατάλληλα σκριπτάκια μπορεί να ξεκλειδώσει αμέτρητες δυνατότητες, από το να βγάλει π.χ. τις διαφημίσεις από το Gmail μέχρι να κάνει cheat σε browser games.

Μετά την εγκατάσταση του Greasemonkey, ο firefox θα μας ζητήσει να τον επανεκκινήσουμε (κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο κουμπί).

Σαν ανταμοιβή, ο Firefox θα έχει πλέον τη φάτσα της μαϊμούς στο πάνω δεξιά μέρος.

3.monkey face ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Πώς να σβήσετε ΟΛΑ τα post σας στον τοίχο σας στο Facebook και να καθαρίσετε το Timeline!


Facebook Scrubber

Μόλις ξεκινήσει ξανά ο firefox, πηγαίνουμε στο σκριπτάκι Facebook Scrubber, το οποίο θα το βρούμε στην παρακάτω διεύθυνση.

http://userscripts.org/scripts/show/119820

4.facebook scrub ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Πώς να σβήσετε ΟΛΑ τα post σας στον τοίχο σας στο Facebook και να καθαρίσετε το Timeline!

Κάνοντας κλικ στο πράσινο κουμπί Install, τέρμα δεξιά, το greasemonkey κατεβάζει και εγκαθιστά το σκριπτάκι στον Firefox.


(Deleting) Another Brick in the Wall

Καθ’ όλα έτοιμοι, λοιπόν, μπαίνουμε στο τείχος του αίσχους (αν το είχαμε ήδη ανοιχτό από πριν, κάνουμε refresh). Όπως βλέπουμε, έχει εμφανιστεί ένα πολύ βολικό κουμπί “Delete ALL Older Posts”.

5.delete all posts ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Πώς να σβήσετε ΟΛΑ τα post σας στον τοίχο σας στο Facebook και να καθαρίσετε το Timeline!

(Ναι, εγώ είμαι αυτός με την καραμπίνα στην πρώτη φωτογραφία. Στη δεύτερη είμαι μαζί με τις αδερφές μου. Αν σας μπουν πονηρές σκέψεις, θυμηθείτε την πρώτη φωτογραφία)

Προσοχή! Αν πατήσετε το κουμπί, η διαγραφή των posts στον τοίχο σας στο Facebook είναι ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ. Οπότε, βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει τίποτα το οποίο θα σας λείψει. Το ίδιο το σκριπτάκι βγάζει μια αντίστοιχη προειδοποίηση.

6.are you sure ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Πώς να σβήσετε ΟΛΑ τα post σας στον τοίχο σας στο Facebook και να καθαρίσετε το Timeline!

Αυτών λεγομένων, κάνουμε κλικ στο ΟΚ, αποχαιρετώντας ό,τι δημοσιεύσαμε ποτέ, εμείς ή οι φίλοι μας, στον ψηφιακό μας τοίχο.

Το σκριπτάκι αρχίζει να σβήνει τα posts ένα-ένα, με αντίστροφη χρονολογική σειρά (από το πιο καινούριο ως το πιο παλιό) και παίρνει κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Οποιαδήποτε στιγμή μπορούμε να ξαναπατήσουμε το μαγικό κουμπί για να διακόψουμε τη διαδικασία – αυτό όμως, τονίζουμε, δεν θα επαναφέρει posts που έχουν ήδη διαγραφεί.

7.click here to stop ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Πώς να σβήσετε ΟΛΑ τα post σας στον τοίχο σας στο Facebook και να καθαρίσετε το Timeline!

Το σκριπτάκι αυτό κάνει αρκετά καλή δουλειά, αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν θα αφαιρέσει όλα τα posts με την πρώτη. Κάνοντας refresh και επαναλαμβάνοντας τη διαδικασιά, σύντομα ο τοίχος μας είναι καθαρός σαν φρεσκοβαμμένος.

8.clean wall ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Πώς να σβήσετε ΟΛΑ τα post σας στον τοίχο σας στο Facebook και να καθαρίσετε το Timeline!

Επίσης, κάποια συγκεκριμένα posts μπορεί το script να μην μπορέσει να τα αφαιρέσει (συνήθως δημοσιεύσεις από παιχνίδια, απαντήσεις σε ερωτήσεις και άλλα συναφή), οπότε θα πρέπει να τα σβήσουμε ξεχωριστά. Όπως και νά ‘χει, πάντως, είναι σίγουρα πολύ πιο γρήγορη διαδικασία από το να το κάναμε όλο χειροκίνητα.


Καθαρίζοντας το Timeline

Ήσασταν ανυπόμονοι και βάλατε το timeline? Το Facebook σας το επέβαλε με το ζόρι? Συγχαρητήρια.

9.facebook timeline profile ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Πώς να σβήσετε ΟΛΑ τα post σας στον τοίχο σας στο Facebook και να καθαρίσετε το Timeline!

Τώρα όχι μόνο δεν μπορείτε να επαναφέρετε το παλιό σας προφίλ, όχι μόνο ό,τι post κάνατε ποτέ είναι διαθέσιμο σε όλους σας τους ηλεκτρονικούς φίλους, αλλά πλέον δεν μπορείτε να βασιστείτε στο παραπάνω Facebook Scrubber για να καθαρίσετε τα ψηφιακά σας ίχνη.

Ευτυχώς, υπάρχει ακόμα τρόπος να σβήσετε το ντροπιαστικό παρελθόν σας.


Εγκαθιστώντας το Timeline

Αυτό ΔΕΝ είναι ένα βήμα που πρέπει να ακολουθήσετε. Απλά, το κάνω στο επαγγελματικό μου προφίλ http://www.facebook.com/DrPC.gr (εφ’ όσον καθάρισα ήδη το προσωπικό μου), προκειμένου να σας παρουσιάσω τη διαδικασία.

Είδατε τι θυσία γίνομαι για εσάς, βρε κουτά?

10.get timeline ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Πώς να σβήσετε ΟΛΑ τα post σας στον τοίχο σας στο Facebook και να καθαρίσετε το Timeline!

Όπως λοιπόν και άλλοι 592 φίλοι μου, κάνω κι εγώ την κουτουράδα και πατάω το Get Timeline. Ας πρόσεχα.


iMacros

Εξακολουθώντας να χρησιμοποιούμε τον Firefox, εγκαθιστούμε το iMacros – το οποίο, παρά το όνομά του, δεν έχει καμία σχέση με την Apple – από τη σελίδα https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/imacros-for-firefox/

11.i macros install ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Πώς να σβήσετε ΟΛΑ τα post σας στον τοίχο σας στο Facebook και να καθαρίσετε το Timeline!

Μετά το restart που ολοκληρώνει την εγκατάσταση, το εικονίδιο του iMacros εμφανίζεται στα αριστερά της μπάρας διευθύνσεων του Firefox. Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο αυτό, ανοίγει η sidebar του iMacros, από την οποία μπορούμε να εγγράψουμε ή να αναπαράγουμε μακροεντολές.

12.iMacros finished install ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Πώς να σβήσετε ΟΛΑ τα post σας στον τοίχο σας στο Facebook και να καθαρίσετε το Timeline!

Μπορεί ο όρος “μακροεντολή” να ακούγεται τρομακτικός, αλλά μην μασάτε. Στην προκειμένη περίπτωση, θα χρησιμοποιήσουμε ένα έτοιμο σκριπτάκι, που κάποιος μερακλής χρήστης δημιούργησε για τον εαυτό του και μοιράστηκε με το Internet.


Κατεβάζοντας το σκριπτάκι

Η blogger Jerica, που διατηρεί το blog Jerica Lurve, απογοητευμένη που δεν βρήκε κάποιον έτοιμο τρόπο να καθαρίσει το timeline προφίλ της, ετοίμασε ένα σκριπτάκι που μπορεί να τρέξει μέσω του iMacros.

Το σκριπτάκι θα το βρείτε εδώ.

(αν ο browser σας το ανοίγει στη σελίδα σαν κείμενο, κάντε δεξί κλικ στο link και επιλέξτε “download link as…”/”download target as…” ή όπως αλλιώς το λέει ο browser σας).

Σε αυτή τη σελίδα του blog της, η Jerica μιλάει για το σκριπτάκι, καθώς επίσης δίνει οδηγίες της εγκατάστασης του. Οι screenshots είναι για τον firefox στο mac, αλλά οι γενικές αρχές εγκατάστασης είναι ίδιες:

a) Στον Firefox, με εγκατεστημένο το iMacros, στο μενού κάνουμε κλικ στην επιλογή tools–>add-ons

13.Imacros in tools ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Πώς να σβήσετε ΟΛΑ τα post σας στον τοίχο σας στο Facebook και να καθαρίσετε το Timeline!

b) Στο iMacros επιλέγουμε το κουμπί Preferenses και ύστερα πηγαίνουμε στην καρτέλα Paths. Το Path που μας ενδιαφέρει είναι το Folder Macros

13a imacros path ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Πώς να σβήσετε ΟΛΑ τα post σας στον τοίχο σας στο Facebook και να καθαρίσετε το Timeline!

γ) Βρίσκουμε στον υπολογιστή μας το φάκελο που περιέχει τα Macros (στο δικό μου παράδειγμα, που τρέχω Ubuntu Linux, βρίσκεται στο /home/cthulhu/iMacros/Macros) και βάζουμε εκεί το σκριπτάκι της Jerica.


Ξεκινώντας την εγχείριση

Η Jerica προτείνει, πριν τρέξουμε το σκριπτάκι, να το ανοίξουμε για να δούμε αν θέλουμε να του κάνουμε καμία παραμετροποίηση. Αν έχετε έστω και μία μικρή σχέση με προγραμματισμό, ανοίξτε το αρχείο με κάποιον text editor και δείτε τι πιθανώς θα θέλατε να αλλάξετε. Αν δεν ξέρετε καθόλου από προγραμματισμό, καλύτερα να το αφήσετε ως έχει.

Μπαίνουμε στο facebook και ανοίγουμε τη sidebar του iMacros. θα δούμε φάτσα-κάρτα το σκριπτάκι massRemoveFbPosts.js. Το επιλέγουμε με κλικ, ύστερα πατάμε το κουμπί “Play” του iMacros.

14.skript play ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Πώς να σβήσετε ΟΛΑ τα post σας στον τοίχο σας στο Facebook και να καθαρίσετε το Timeline!

Δεν είναι το πιο γρήγορο σκριπτάκι στον κόσμο (έχει αρκετά waits και refreshes, για να βεβαιωθεί πως δεν έχει χάσει τίποτα), όμως αυτό δεν μας πειράζει, καθώς μπορούμε να το αφήσουμε ανοιχτό όση ώρα θα κάνουμε άλλες δουλειές στον υπολογιστή, και εκείνο θα λειτουργεί μόνο του.


Κάλλιο τώρα και στο χέρι…

Είναι μαθηματικά βέβαιο πως μόλις το timeline θα είναι το στάνταρ προφίλ για όλους, θα δημοσιευτούν στο internet πολλαπλά σκριπτ για να καθαρίσουν τις ντροπές του παρελθόντος μας.

Όπως και νά ‘χει, όσο το Timeline είναι ακόμα προαιρετικό, είναι σαφώς πιο εύκολο να διαχειριστούμε (και να διαγράψουμε) τα ενδεχομένως ντροπιαστικά περιεχόμενα του τοίχου μας.







Πηγή pcsteps.gr












ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment