Sunday, March 25, 2012

Πάτρα: Ένταση και αποδοκιμασίες στην παρέλαση [video]




Τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή πριν αλλά και κατά την διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου
ανέδειξαν στοιχεία αντίδρασης των πολιτών απέναντι στα οικονομικά μέτρα που συνθλίβουν την κοινωνία.



Δύο είναι τα χαρακτηριστικά της έντασης που αποτυπώθηκε σήμερα:



Πρώτον: Η στάση της Αστυνομίας που πάση θυσία έπρεπε να δημιουργήσει συνθήκες για την διεξαγωγής της παρέλασης, προκειμένου να μην επαναληφθεί η εικόνα της 28ης Οκτωβρίου.



Δεύτερον: Η διάθεση των πολιτών να διαμαρτυρηθούν προς κάθε αποδέκτη που βρισκόταν στην εξέδρα των επισήμων, χωρίς διάθεση να διακόψουν την παρέλαση των μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων τα οποία και χειροκρότησαν.



Γεγονός είναι οτι οι πολιτικές Αρχές για μία ακόμη φορά απομονώθηκαν από την κοινωνία, η Κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε με στέλεχος από την Αθήνα (η παρέλαση έγινε ενώπιον του Δημάρχου, του Στρατιωτικού Διοικητή και του Μητροπολίτη Πατρών) και το κέντρο της πόλης θύμιζε το πρωί πεδίο μάχης.



Έγιναν περίπου 56 προσαγωγές πολιτών. Σχηματίζεται δικογραφία για τα επεισόδια .



Πηγές της Αστυνομίας δήλωναν το μεσημέρι οτι η χρήση των δακρυγόνων που έγινε ήταν περιορισμένη και μετά την βροχή των αντικειμένων που δέχτηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις, αλλά κυρίως για να προφυλαχθούν οι πολίτες που βρίσκονταν κοντά στην εξέδρα των επισήμων.



Η κατάσταση εκτονώθηκε περίπου στη 1.30 μετά το μεσημέρι

 Οι διαδηλωτές επέστρεψαν από την οδό Ερμού και βρίσκονται στην Πλατεία Γεωργίου



Ομάδα διαδηλωτών κατευθύνεται στο Αστυνομικό Μέγαρο της οδού Ερμού. Εσπευσμένα οι δυνάμεις της Αστυνομίας επιστρέφουν στο κτίριο για να φράξουν τον δρόμο και να μην προσεγγίσει η πορεία. Κλείνει η Αστυνομία τον δρόμο στην συμβολή των οδών Ερμού και Κανακάρη



Η παρέλαση ολοκληρώθηκε. Παρατάσσονται δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στο ύψος της εξέδρας των επισήμων.



Οι ομάδα των διαδηλωτών εισήλθε στην Αγίου Ανδρέου. Η Αστυνομία επιχειρεί να τους αποκόψει από την εξέδρα των επισήμων.




Ομάδα διαδηλωτών κινείται στο στενό της Παπαρρηγοπούλου. Τους ακολουθεί δύναμη της Αστυνομίας. Φόβοι οτι ενδέχεται να κινηθούν προς την εξέδρα των επισήμων με την λήξη της παρέλασης



Όπως από το Σάββατο έχει αναρτήσει το pelop.gr δεν υπήρξε εκπροσώπηση της Κυβέρνησης στην παρέλαση της Πάτρας. Η εξέδρα των επισήμων για πρώτη φορά στα χρονικά δεν είχε εκπρόσωπο της Κυβέρνησης. Ρο σχέδιο της Αστυνομίας ήταν σαφές: Να μην προκληθεί ένταση μπροστά στις κάμερες στην Αγίου Νικολάου. Χαλαρά τα μέτρα στις καθέτους της Ρήγα Φεραίου. Οι διαδηλωτές επικέντρωσαν την παρουσία τους κοντά στην εξέδρα, στέλνοντας μήνυμα στο πολιτικό προσωπικό και χωρίς καμία πρόθεση να διακοπεί η παρέλαση



Ζητείται και πάλι ετοιμότητα από τις αστυνομικές δυνάμεις στην συμβολή των οδών Ερμού και Ρήγα Φεραίου.



Οι συγκεντρωμένοι δεν έχουν καμία πρόθεση να διακόψουν την παρέλαση. Αντίθετα χειροκροτούν τους μαθητές που παρελαύνουν και αποδοκιμάζουν τους λιγοστούς εκπροσώπους των Αρχών.


Ζητείται και πάλι ετοιμότητα από τις αστυνομικές δυνάμεις, στην συμβολή των οδών Ερμού και Ρήγα Φεραίου.


Η παρέλαση ξεκίνησε κανονικά. Τα συνθήματα και οι αποδοκιμασίες συνεχίζονται από συγκεντρωμένους που βρίσκονται σε απόσταση 200 μέτρων από την εξέδρα.



Ανησυχία από την πλευρά των γονέων. Η παρέλαση δεν έχει ξεκινήσει και η ένταση κορυφώνεται



Ενσωματώνονται με τους συγκεντρωμένους και άλλοι διαδηλωτές που κρατούν Ελληνικές σημαίες και φωτογραφίες του Θ. Κολοκοτρώνη. Πετούν φέιγ βολάν με την υπογραφή ΑΡΔΗΝ


Οι συγκεντρωμένοι (στην πλειοψηφία τους νεολαίοι) έχουν απωθηθεί από την Αστυνομία στην Ρήγα Φεραίου. Φωνάζουν συνθήματα αντιδικτατορικού περιεχομένου. Από διάφορα σημεία της Αγίου Νικολάου αντιδρούν και άλλοι πολίτες. Σαφείς οι εντολές της ΕΛ.ΑΣ.: "Δεν πλησιάζει κανείς στην εξέδρα των επισήμων. Προβείτε σε συλλήψεις στην περίπτωση που επιχειρηθεί"



Σε ετοιμότητα η Αστυνομία. Ώρα 11.40. Γίνονται συλλήψεις, σαφείς οι εντολές, κανείς δεν προσεγγίζει στην Αγίου Νικολάου. Δακρυγόνα κοντά στην εξέδρα των επισήμων, αντίδραση των πολιτών από τα χημικά



Σε θέση μάχη η Αστυνομία. Πορεία 300 περίπου ατόμων κατευθύνεται προς την Αγίου Νικολάου. Ανθρώπινο τείχος από αστυνομικούς



Οι αστυνομικοί σήκωσαν πατρινούς που έπιναν καφέ σε καφετέριες της Αγίου Νικολάου κοντά στην εξέδρα των επισήμων. Αντιδράσεις



Σε θέσεις μάχης βρίσκονται από το πρωί εκατοντάδες αστυνομικοί στην Πάτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις πολιτών στην διάρκεια της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα πραγματοποιηθεί στην οδό Αγίου Ανδρέου.



Σύμφωνα με το σχέδιο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαίας και ύστερα από διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε, αποφασίστηκε να μην προσεγγίσει κανείς την εξέδρα των επισήμων, εκτός από όσους έχουν πρόσκληση για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.



Παράλληλα, σε όλο το μήκος της Αγίου Ανδρέου, θα αναπτυχθούν αστυνομικές δυνάμεις για να αποτρέψουν ενδεχόμενη είσοδο διαδηλωτών στον δρόμο.



Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν οργανωμένες ομάδες πολιτών που προέρχονται κυρίως από την αριστερά, να συγκροτούν μέτωπο αντίδρασης κατά των θεσμικών εκπροσώπων της Πολιτείας που θα βρεθούν στην εξέδρα των επισήμων για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.



Πάντως πληροφορίες αναφέρουν οτι δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από πλευράς επισήμων να παραστούν στις εκδηλώσεις.



Την ίδια ώρα πηγές του pelop.gr αναφέρουν οτι μαθητές των σχολείων της Πάτρας που θα πάρουν μέρος στην παρέλαση, έχουν ήδη δηλώσει σε καθηγητές τους οτι δεν θα στρέψουν το κεφάλι στην εξέδρα των επισήμων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.














pelop.gr












ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment