Saturday, March 5, 2016

Ανάσα ρευστότητας πάνω από 1 δισ. ευρώ για το Δημόσιο, από τα εξάμηνα έντοκα

Μια μικρή έστω ανάσα ρευστότητας πήρε σήμερα το ελληνικό Δημόσιο αντλώντας κεφάλαια ύψους 1,138 δισ. ευρώ, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ, μετά την δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Η απόδοση των εν λόγω αξιογράφων διαμορφώθηκε στο 2,97% αυξημένο κατά 0,22 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2,75% όπου είχε
διαμορφωθεί στην αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία ενώ ο δείκτης κάλυψης παρέμεινε αμετάβλητος στις 1,3 φορές.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους υπογραμμίζει ότι σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,97%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,138 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,30 φορές.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 6 Μαρτίου 2016.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 262,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με την αναμενόμενη αποδοχή των μη ανταγωνιστικών προσφορών σήμερα, με βάση τους κανόνες της δημοπρασίας, θα έχει αντληθεί το 1,4 δισ. ευρώ που απαιτείται για το πλήρες ρολάρισμα των εξάμηνων τίτλων που λήγουν στις 6 Μαρτίου. Γίνεται μάλιστα λόγος για συστηματική προετοιμασία από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Η ΑΥΓΗ
5/3/2016

No comments:

Post a Comment