Tuesday, March 1, 2016

Νέες διώξεις για θαλασσοδάνεια 38 εκατ. από την Proton Bank

Νέες κακουργηματικές διώξεις ασκήθηκαν σε μέλη Proton Bank για "θαλασσοδάνεια" ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε η τράπεζα και κατέληγαν στις τσέπες των επιτήδειων. Η δίωξη για απιστία στρέφεται κατά του συνόλου των μελών της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της Proton Bank, ενώ δύο επιχειρηματίες κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στο παραπάνω αδίκημα.

Τα δύο επίμαχα δάνεια, ύψους 24 και 14 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα εγκρίθηκαν επό την επιτροπή της τράπεζας το καλοκαίρι του 2011 και αφού προηγουμένως η Proton είχε απορροφήσει την Omega Bank. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές οι δύο επιχειρηματίες που ήταν μέτοχοι της Omega, μετά τη συγχώνευση κατάφεραν να εισέλθουν στο διοικητικό συμβούλιο της Proton και έπεισαν τα μέλη της επιτροπής να τους χορηγήσουν τα δάνεια τα οποία ουδέποτε αποπληρώθηκαν.
Οι σχετικές εγκρίσεις μάλιστα έγιναν παρά τη γραπτή εντολή που είχε δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας στην Proton την 1/7/2011 να ακολουθήσει "πολιτική σημαντικής πιστωτικής συρρίκνωσης μείωσης του δανειακού χαρτοφυλάκιου".

Σύμφωνα με την Εισαγγελία, με την έγκριση του δανείου των 24 εκατομμυρίων ευρώ, "φέρεται ότι επήλθε ζημία μη επανορθώσιμη στα ταμειακά διαθέσιμα της τράπεζας από παράνομη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων αντισυμβαλλόμενου". Πρόκειται για τον επιχειρηματία που διετέλεσε μέτοχος στην Omega, ενώ σε προγενέστερο χρόνο είχε εκτελεστικές αρμοδιότητες τόσο στην Omega όσο και στην Proton. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο παύθηκε από μέλος του δ.σ. της Proton μετά από απαίτηση της εποπτικής αρχής αφού δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε δ.σ. της τράπεζας που δανειοδοτεί τις επιχειρήσεις του.

Αντίστοιχη είναι και η δεύτερη περίπτωση του δανείου, από το οποίο "φέρεται ότι επήλθε ζημία άνω των 14 εκατομμυρίων ευρώ, μη επανορθώσιμη, από σύμβαση χρεολυτικού δανείου και παράνομη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων. Ο επιχειρηματίας στον οποίο χορηγήθηκε ήταν επίσης μέλος του δ.σ. τόσο της Omega όσο και της Proton και δραστηριοποιούνταν σε επιχειρηματικό σχήμα με τον δανειολήπτη της πρώτης περίπτωσης.


Παραιτήθηκε ο διωκόμενος αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη
Ο αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν κατέθεσε, χθες νωρίς το απόγευμα, την παραίτησή του στον Γιάννη Μπουτάρη μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν για τα θαλασσοδάνεια της Proton Bank. Ως γνωστόν ο κ. Καπόν, που διετέλεσε και μέλος της διοίκησης της εν λόγω τράπεζας, φέρεται να έλαβε θαλασσοδάνειο 13 εκατ. ευρώ λίγο πριν την κατάρρευση της Proton Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έκανε δεκτή την παραίτηση του στενού του συνεργάτη και φίλου.


Η ΑΥΓΗ
1/3/2016

No comments:

Post a Comment