Saturday, March 5, 2016

4 βιβλία για την Καμμόρα, την κοκαϊνη και το οργανωμένο έγκλημα

''Το να γράφεις για την κοκαΐνη είναι σαν να κάνεις χρήση. Θέλεις όλο και πιο πολλές ειδήσεις, πιο πολλές πληροφορίες, και καθώς όσες βρίσκεις είναι ζουµερές, δεν µπορείς πια να κάνεις χωρίς αυτές. Είσαι addicted. Ακόµα κι όταν ανάγονται σ' ένα γενικό σχήµα το οποίο έχεις ήδη κατανοήσει, αυτές οι ιστορίες σε γοητεύουν για τις λεπτοµέρειές τους. Και σου καρφώνονται στο κεφάλι, ώσπου µια άλλη -απίστευτη αλλά αληθινή- να πάρει τη θέση της προηγούµενης. Μπροστά σου βλέπεις τον πήχη του εθισµού, που άλλο δεν κάνει παρά να σηκώνεται, και παρακαλάς να µην πάθεις ποτέ στερητικό σύνδροµο. Γι' αυτό συνεχίζω να τις συλλέγω σε βαθµό αηδίας, περισσότερο απ' όσο είναι απαραίτητο, χωρίς να µπορώ να σταµατήσω. Οι ειδήσεις αυτές είναι
φλόγες που εξαπλώνονται και σε τυφλώνουν. Εκκωφαντικές γροθιές στο στοµάχι. Γιατί όµως αυτό τον θόρυβο τον ακούω µόνο εγώ; Όσο πιο βαθιά κατεβαίνω στους ασπρισµένους απ' την
κόκα κύκλους της κόλασης, τόσο πιο πολύ συνειδητοποιώ ότι ο κόσµος δεν ξέρει. Υπάρχει ένας ποταµός που κυλάει κάτω απ' τις µεγάλες πόλεις, ένας ποταµός που πηγάζει απ' τη Νότια Αµερική, περνά απ' την Αφρική και διακλαδίζεται παντού. Άντρες και γυναίκες βαδίζουν στη Βία ντελ Κόρσο και στα παρισινά βουλεβάρτα, ξανασυναντιούνται στην Τάιµς Σκουέρ και περπατούν µε το κεφάλι κατεβασµένο κατά µήκος των λονδρέζικων λεωφόρων. Μα δεν ακούν τίποτα; Πώς γίνεται να αντέχουν όλο αυτό τον θόρυβο;''



Μηδέν μηδέν μηδέν
Πώς η κοκαΐνη κυβερνά τον κόσμο
Ρομπέρτο Σαβιάνο
Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου
Εκδόσεις Πατάκη
Έκδοση:2014
Σελίδες: 576


Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, εξάλλου, ήδη με το βιβλίο του «Γόμορρα» έχει μάθει στον κίνδυνο, καθώς και να προκαλεί. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τη δημόσια καταγγελία εκ μέρους του τον Οκτώβριο του 2006. Στις 20 Οκτωβρίου του 2008 έξι συγγραφείς και διανοούμενοι, βραβευμένοι με το Βραβείο Νόμπελ (Οχράν Παμούκ, Ντάριο Φο, Γκίντερ Γκρας, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Νέσμοντ Τούτου και Ρίτα Λεβί Μονταλτσίνι), υπέγραψαν και δημοσίευσαν μία έκκληση για να τον υπερασπιστούν προς την ιταλική κυβέρνηση. Σήμερα ο Ρομπέρτο Σαβιάνο συνεχίζει να ζει υπό αστυνομική παρακολούθηση και προστασία, εξακολουθώντας βεβαίως να συνεργάζεται με εφημερίδες («L'Espresso» και «La Re-pubblica» στην Ιταλία, «El Pais» στην Ισπανία, «Die Zeit» και «Den Spiegel» στη Γερμανία) και να γράφει βιβλία («Το αντίθετο του θανάτου», «Η ομορφιά και η κόλαση», «Ο αγώνας συνεχίζεται», «Μηδέν μηδέν μηδέν»). Το βιβλίο του «Γόμορρα» έγινε ταινία με σκηνοθέτη τον Ματέο Γκαρόνε, κερδίζοντας το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Κανών.

Η επιτυχία και το τίμημά της

Γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1979 στη Νάπολη, όπου και σπούδασε Φιλοσοφία. Ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 2002. Το 2006 εκδίδει το πρώτο βιβλίο του, «Γόμορρα». Ο διάσημος συγγραφέας αναρωτιέται πια για το τίμημα της επιτυχίας όλο και πιο συχνά: «Δεν μπορώ να προγραμματίσω τη ζωή μου χωρίς να ζητήσω την άδεια της αστυνομίας. Ούτε να βγω όποτε θέλω, ούτε να συναναστραφώ τα πρόσωπα που επιθυμώ, χωρίς να πρέπει να τα κρύβω, διότι φοβάμαι αντίποινα. Κάποιες φορές διερωτώμαι αν θα καταλήξω σε ψυχιατρική κλινική».

της Ελένης Γκίκα,Έθνος

ΜΗΔΕΝ

Κι όμως, δεν είναι αυτό που φαντάζεστε: Δεν είναι άλλο ένα βιβλίο για τους «κακούς» εμπόρους κόκας, τις υπόγειες διαδρομές της και το παγκόσμιο trafficking. Είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, φτιαγμένο με μαεστρία που μεταπλάθει τους μεγαλεμπόρους σε μυθιστορηματικούς χαρακτήρες και την ιστορία της κόκας σε συναρπαστικό ανάγνωσμα. Ο Σαβιάνο εισβάλλει με την καταιγιστική δύναμη ενός εξαρτημένου στην αφήγηση, σαρώνοντας τα πάντα και καταθέτοντας ένα βιβλίο που σε κρατάει σε εγρήγορση –με τα εξωπραγματικά πρόσωπα, την προσπάθεια ανίχνευσης των κωδίκων, τους χαρακτήρες που διέπουν το παγκόσμιο ναρκεμπόριο– από την πρώτη σελίδα έως την τελευταία. Αξιέπαινη και η σχετική έρευνα.

Lifo




 

Γόμορρα
Ταξίδι στην οικονομική αυτοκρατορία και στο όνειρο για κυριαρχία της Καμόρρα
Ρομπέρτο Σαβιάνο
Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου
Εκδόσεις Πατάκη
Έτος: 2013
Σελίδες: 453
Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης
Ιταλικής Λογοτεχνίας ΕΚΕΜΕΛ 2009


Το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς 2013, το βιβλίο που κατάφερε να τρομάξει τη Μαφία, είναι έργο του μόλις 29χρονου Ναπολιτάνου Ρομπέρτο Σαβιάνο. Τα "Γόμορρα" αποτελούν την τοιχογραφία της Νάπολης, μιας πόλης όπου κυριαρχεί και γιγαντώνεται ανεξέλεγκτα το οργανωμένο έγκλημα. Σ' αυτήν τη συναρπαστική αφήγηση, που συνδυάζει αριστουργηματικά τη λογοτεχνία με τους κώδικες του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ, η Καμόρρα παρουσιάζεται ως μια λερναία ύδρα που δεν περιορίζεται στις παράνομες επιχειρήσεις, αλλά διαφεντεύει τις καρδιές των ανθρώπων, μετατρέποντας τη ζωή τους σε κόλαση: η Μαφία επηρεάζει όλες τις συλλογικές και ατομικές εκδηλώσεις, ροκανίζοντας την ήδη διάτρητη δημοκρατία.

Ο συγγραφέας, αφού περιπλανήθηκε με τη βέσπα του στους δρόμους της Νάπολης, διαπίστωσε πως οι δραστηριότητες της Μαφίας δε σχετίζονται μόνο με το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Οι επιχειρήσεις της καλύπτουν τομείς όπως οι οικοδομικές επιχειρήσεις και οι απομιμήσεις ρούχων υψηλής ραπτικής, ενώ οι επενδύσεις της εκτείνονται σε όλο τον κόσμο. Ο αφηγητής, ο οποίος υιοθετεί ταυτόχρονα την οπτική γωνία του προσωπικά εμπλεκόμενου και το αποστασιοποιημένο βλέμμα ενός σχολαστικού ερευνητή, αποκαλύπτει πώς η Καμόρρα στρατολογεί τα μέλη της, πώς διενεργεί τις επιχειρήσεις της και πώς χρησιμοποιεί τις γυναίκες και την οικογένεια ως προέκταση των δραστηριοτήτων της. Επίσης, περιγράφει με όρους πολιτικής οικονομίας την επεκτατική χρηματοοικονομική λογική των οικογενειών της Νάπολης και της Καζέρτα, από το Σεκοντιλιάνο ως το Καζάλ ντι Πρίντσιπε.

Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο ξεκίνησε την έρευνά του στα άδυτα της Καμόρρα (η Μαφία της περιοχής της Νάπολης), με τη νεανική φιλοδοξία να γράψει ένα ωραίο βιβλίο. Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ιταλική έκδοσή του, το "Γόμορρα" έχει πουλήσει -μόνο στην Ιταλία- ενάμιση εκατομμύριο αντίτυπα, έχει μεταφραστεί σε 33 γλώσσες και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της δεκαετίας. Ο συγγραφέας του κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση, αλλά έχασε την ελευθερία του, καθώς από το 2006 έχει τεθεί υπό αστυνομική προστασία, έπειτα από εντολή του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο. Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο έγραψε ένα έργο που γραπώνει τον αναγνώστη από το λαιμό και τον παρασύρει σε μια άβυσσο όπου καμία φαντασία δεν είναι ικανή να φτάσει.
 


 Η ομορφιά και η κόλαση
Κείμενα 2004-2009
Ρομπέρτο Σαβιάνο
Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου
Εκδόσεις Πατάκη, 2011
Σελίδες: 333
ISBN 978-960-16-4062-4
European Book Prize - Association "Esprit d' Europe" 2010
Αρθρογραφία/Έγκλημα και εγκληματίες


Επειδή τόλμησε να σπάσει τη ναπολιτάνικη ομερτά, πρέπει να πεθάνει. Κι επειδή υποχρεώθηκε να ζει υπό καθεστώς προστασίας, αποφάσισε να δεχτεί τη μοίρα του και να εξακολουθήσει ν' αγωνίζεται για να πέσει ο τοίχος της σιωπής. Το βιβλίο αυτό θέλει να μας θυμίσει πως από τη μια πλευρά υπάρχουν πάντα η ελευθερία και η ομορφιά, που είναι απαραίτητες για όποιον θέλει να γράψει και να ζήσει, κι από την άλλη μεριά το αντίθετο τους, η άρνησή τους: η κόλαση, που μοιάζει να επικρατεί πάντα.

Η ομορφιά και η κόλαση: ανάμεσα στους δύο αυτούς αντιθετικούς πόλους, που ανακαλούν τη σκέψη του Αλμπέρ Καμύ, εκτείνεται το πεδίο του Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο τόπος που γεννά την αντίληψή του για τη ζωή, τη δέσμευση και την τέχνη.

Από το παιδί που κάνει τα πρώτα του ώριμα βήματα στην περιοχή της λογοτεχνίας και της στράτευσης ενάντια στη Μαφία μέχρι τον καταξιωμένο συγγραφέα που προσκλήθηκε στην Ακαδημία των Νόμπελ στη Στοκχόλμη και αγκαλιάστηκε από τους σεισμοπαθείς στο Αμπρούτσο, ο Ρομπέρτο Σαβιάνο παραμένει ο ίδιος.

Μας μιλά για έναν πρωταθλητή, τον Λιονέλ Μέσσι, που νίκησε στη μεγαλύτερη αναμέτρησή του, ενάντια στο ίδιο του το σώμα· για την Άννα Πολιτκόφσαγια, που δολοφονήθηκε επειδή δεν υπήρχε άλλος τρόπος να της κλείσουν το στόμα· για τους πυγμάχους του Μαρτσανίζε, για τους οποίους ο ιδρώτας στο ριγκ μυρίζει οργή και λύτρωση· για τη Μίριαμ Μακέμπα, που ήρθε στο Καστέλ Βολτούρνο για να μεταφέρει το χαιρετισμό της στους έξι Αφρικανούς αδελφούς που δολοφονήθηκαν από τα χέρια της Καμόρρα· για τον Έντσο Μπιάτζι, που του πήρε συνέντευξη στην τελευταία τηλεοπτική εκπομπή του· για τη Φελίτσια, τη μητέρα του Πεππίνο Ιμπαστάτο, που επί είκοσι χρόνια χρειάστηκε να κοιτάζει κατάματα το δολοφόνο του γιου της προτού αποδοθεί δικαιοσύνη· και για πολλά άλλα πρόσωπα που συνάντησε στη ζωή ή στις σελίδες των βιβλίων, στα βασανισμένα και μολυσμένα εδάφη των ανθρώπων ή στα ελεύθερα και εκτεταμένα εδάφη της λογοτεχνίας.

Σελίδα τη σελίδα, ο Σαβιάνο επιβεβαιώνει την πίστη του στις λέξεις που μπορούν να ανατρέψουν την πραγματικότητα, να αντιταχτούν σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας, να καταμαρτυρήσουν ασφαλώς ότι "η αλήθεια, παρ' όλα αυτά, υπάρχει".

Περιέχονται τα κείμενα:

- Ο κίνδυνος της ανάγνωσης

Νότος
- Γράμμα στη γη μου
- Μίριαμ Μακέμπα: η οργή της αδελφοσύνης
- Από τη Σκάμπια στις Κάννες
- Να μάχεσαι το κακό με την τέχνη
- Και όμως, η αλήθεια υπάρχει
- Όταν η γη τρέμει, το τσιμέντο σκοτώνει

Άνθρωποι
- Κόκκαλα από κρύσταλλο
- Να τα παίζεις όλα για όλα
- Ένας ασυγκράτητος Τατάνκα
- Ο άνθρωπος που ήταν ο Ντόννι Μπράσκο
- Σιάνι, ένας αληθινός δημοσιογράφος
- Ο φαροφύλακας
- Στο όνομα του νόμου και της κόρης
- Φελίτσια

Μπίζνες
- Ένα θαυμάσιο εμπόρευμα
- Να χτίζεις, να κατακτάς
- Η πανούκλα και ο χρυσός

Πόλεμος
- Σύνδρομο Βόλμαν
- Αποκάλυψη Βιετνάμ
- Αυτή η μέρα θα είναι δική σας για πάντα

Βορράς
- Τα φαντάσματα των Νόμπελ
- Συζήτηση στην Ακαδημία της Σουηδίας
- Ο δαίμονας και η ζωή
- Μια ατελείωτη εικοτολογία
- Ποτέ πια σ' έναν άλλο κόσμο
- Όποιος γράφει πεθαίνει





Το αντίθετο του θανάτου
Ρομπέρτο Σαβιάνο
μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου
Εκδόσεις Πατάκη
Έτος:2009
Σελίδες: 88
ISBN 978-960-16-3470-8
Ιταλική πεζογραφία - Αφήγημα


Ο αρραβωνιαστικός της δεκαοκτάχρονης Μαρίας φεύγει από ένα χωριό της Νάπολης, γίνεται "μισθοφόρος" και βρίσκει τον θάνατο στο Αφγανιστάν. Δύο άντρες, έχοντας αρνηθεί να παίξουν το παιχνίδι της Καμόρρα, δολοφονούνται... Τυφλή βία: σκηνές από την αθέατη ζωή της Νάπολης· η χώρα -η Νότια Ιταλία- είναι βαθιά διχασμένη· ένας ακήρυχτος πόλεμος μαίνεται. Για να γλιτώσουν από τη φτώχεια, οι άνθρωποι γίνονται μισθοφόροι ή καταφεύγουν στην Καμόρρα... Ο συγγραφέας του Γόμορρα αποκαλύπτει με δριμύτητα τις τραγικές συνέπειες του οργανωμένου εγκλήματος κι ενός κόσμου της Μεσογείου που αντιστέκεται στο μέλλον.

"Σημασία δεν έχει ούτε η θέλησή μας ούτε η ζωή που ζήσαμε. Το μόνο που μετράει είναι ο τόπος της γέννησής μας, ο αναγραφόμενος στην ταυτότητά μας. Αυτόν τον τόπο τον γνωρίζουν μόνο όσοι ζουν εκεί, ανάμεσα σε ενόχους· μόνο αυτοί μπορούν να προσδιορίσουν την ταυτότητά του. Όλοι ένοχοι, όλοι συγχωρεμένοι..."


Tarif
5/3/2016


No comments:

Post a Comment