Tuesday, January 31, 2012

Λειτουργείτε το ίντερνετ οικολογικά;

Πώς να μειώσετε τους ρύπους που δημιουργεί η καθημερινή χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή


Την τελευταία δεκαετία, η χρήση του διαδικτύου αυξάνεται σε ποσοστό από 400% μέχρι και 1.000% ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο. Λόγω της μεγάλης ζήτησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, λογισμικού και υπηρεσιών, η ετήσια αύξηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, υπολογίζεται στο 6%.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τις ώρες αιχμής, δηλαδή μεταξύ 09:00 και 15:00, οι ένα δισεκατομμύριο υπολογιστές που βρίσκονται σε χρήση παγκοσμίως εκτιμάται ότι καταναλώνουν 1,7 εκατομμύρια μεγαβάτ ενέργειας. Με τα μεγέθη αυτά, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το διαδίκτυο και η κατάχρηση του επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον και το γεγονός αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους τους χρήστες του διαδικτύου.

Όπως αναφέρει η Realnews, έρευνες έχουν δείξει ότι οι παλιές οθόνες τεχνολογίας μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια ως και 40% από τις ρυθμίσεις για τη φωτεινότητα της οθόνης που έχει ο υπολογιστής. Μια οθόνη σε πλήρη φωτεινότητα καταναλώνει 30 W, αν όμως ρυθμιστεί, μπορεί να μειωθεί στα 20 W. Ένας επιτραπέζιος υπολογιστής καταναλώνει μέχρι και 300 W ενώ ένα λάπτοπ μόλις 60 W.

Σημαντικά οφέλη στο οικοσύστημα προσφέρει και η χρήση του διαδικτύου από το κινητό τηλέφωνο. Αν υπολογίσουμε ότι ένα «έξυπνο τηλέφωνο» καταναλώνει περίπου εκατό φορές λιγότερη ενέργεια από όση ένας επιτραπέζιος υπολογιστής, καταλαβαίνουμε τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει.

Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι αν 100 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούσαν για μια ώρα την ημέρα τα κινητά τους, αντί τους υπολογιστές τους για την περιήγηση στο διαδίκτυο, το ποσό της εξοικονομούμενης ενέργειας θα ήταν ισοδύναμο με τις ετήσιες εκπομπές καυσαερίων από 430.000 αυτοκίνητα.

himaira




ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Κανε Like και εσύ!!

No comments:

Post a Comment