Ποιος οργανισμός έχει τα λιγότερα γονίδια;
Το βακτήριο Carsonella ruddii τα βγάζει πέρα με 159.662 ζεύγη βάσεων DNA κατανεμημένα σε 182 γονίδια. Ο αριθμός αυτός προσεγγίζει το θεωρητικό όριο των 151 γονιδίων, το οποίο οι Αμερικανοί επιστήμονες Anthony Forster και George Church έχουν υπολογίσει ..
ως το ελάχιστο όριο για ένα ζωντανό κύτταρο. Συγκριτικά, το ανθρώπινο γονιδίωμα αποτελείται από περίπου 20.000 γονίδια, που περιέχουν συνολικά τρία δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων.
Το βακτήριο Carsonella ruddii ζει στο σώμα εντόμων και δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί χωρίς τη βοήθεια κυττάρων-ξενιστών στο έντομο. Σε ανταπόδοση της φιλοξενίας, αυτό το απίστευτα απλό βακτήριο προσφέρει ζωτικά αμινοξέα στο έντομο, που κατά τα άλλα τρέφεται με χυμούς φυτών. Ουσιαστικά το έντομο και το Carsonella ruddii ζουν σε μια τόσο στενή συμβιωτική σχέση, που γεννάται το ερώτημα κατά πόσον το βακτήριο αυτό είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός. Είναι τόσο εξαρτημένο από τον ξενιστή του που θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι έχει γίνει μέρος του εντόμου.
Ποιος επινόησε το τατουάζ και από πότε υπάρχει αυτή η συνήθεια;
Ο καλλωπισμός του σώματος με τεχνικές τατουάζ –ή, επί το ελληνικότερον, με δερματοστιξία– έχει ιστορία περισσότερων από 5.000 ετών. Ο γνωστός «άνθρωπος των πάγων», η μούμια Otzi, που βρέθηκε σε έναν παγετώνα των Άλπεων το 1991, είχε 57 τατουάζ στο σώμα του. Τα τατουάζ του Otzi, που έζησε περίπου το 3.300 π.Χ., αποτελούνταν από στιγμές και μικρές γραμμές των οποίων τη σημασία δε γνωρίζουμε. Πιθανότατα η παράδοση αυτή είναι ακόμη παλιότερη.
Δεν μπορούμε, προφανώς, να ξέρουμε ποιος επινόησε πρώτος τα τατουάζ, αλλά είναι βέβαιο πως ήταν διαδεδομένα σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι αρχαίοι Σκύθες, για παράδειγμα, που ζούσαν βόρεια της Μαύρης Θάλασσας, ήταν φημισμένοι για τα τατουάζ τους. Τα παλιότερα γνωστά τατουάζ που αναπαριστούν εικόνες ανήκουν σε ένα φύλαρχο 2.400 ετών, ο οποίος έφερε στο σώμα του παραστάσεις ζώων και τοτέμ. Οι κάτοικοι των αρκτικών περιοχών συνήθιζαν επίσης να κάνουν τατουάζ από πολύ παλιά. Επιπλέον, στη Σκανδιναβία έχουν βρεθεί βελόνες από την Εποχή του Χαλκού (1700-500 π.Χ.), που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν για δερματοστιξία.
Ποια φυλή είναι η αρχαιότερη;
Ο άνθρωπος εξαπλώθηκε στη Γη και εξελίχθηκε σε πολλές φυλές. Γνωρίζουμε ποια είναι η παλιότερη;
Το ζήτημα ποια είναι η παλαιότερη και πλέον αρχέγονη ανθρώπινη φυλή έχει πυροδοτήσει από παλιά πολλές διαφωνίες και αμφισβητήσεις ανά τον κόσμο. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα ερώτημα πολύ δύσκολο να απαντηθεί.
Αν θελήσουμε, παρ’ όλα αυτά, να δώσουμε μια απάντηση, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το αναμφισβήτητο δεδομένο ότι η πρώτη ρίζα του φυλογενετικού δέντρου του ανθρώπου βρίσκεται στην Αφρική. Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, ο άνθρωπος μετανάστευσε από την Αφρική πριν από περίπου 100.000 χρόνια και εξαπλώθηκε σταδιακά σε όλο τον κόσμο. Ορισμένοι από τους προγόνους μας παρέμειναν στην Αφρική και πιθανόν εκείνοι να άλλαξαν πολύ λιγότερο, αφού παρέμειναν στο ίδιο περιβάλλον όλο αυτό το διάστημα.
Με γνώμονα τη γενετική, μια καλή υποψηφιότητα για την αρχαιότερη φυλή του κόσμου είναι αυτή των Βουσμάνων Σαν, που ζουν στις σαβάνες της νότιας Αφρικής. Οι άντρες των Σαν φέρουν την πιο παλαιά εκδοχή του χρωμοσώματος Υ από όλες τις φυλές του πλανήτη. Επίσης, το μιτοχονδριακό DNA των γυναικών της φυλής, το οποίο κληροδοτείται αμετάβλητο από μητέρα σε κόρη, συγκαταλέγεται μεταξύ των παλαιότερων που γνωρίζουμε. Παρ’όλα αυτά, τα χαρακτηριστικά των Σαν θα μπορούσαν εκ πρώτης όψεως να θεωρηθούν αρκετά σύγχρονα από εξελικτικής απόψεως. Ωστόσο, αρχαιολογικά ευρήματα κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η ίδια μορφή πολιτισμού υπάρχει στην περιοχή εδώ και 30.000 χρόνια – πολύ πριν από την αυγή οποιουδήποτε ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Οι Σαν, γνωστοί και ως Βουσμάνοι, κατάγονται απευθείας από τον αρχικό πληθυσμό των προγόνων του ανθρώπου από τους οποίους προέκυψαν όλοι οι άλλοι αφρικανικοί πληθυσμοί και τελικώς εκείνοι που εγκατέλειψαν την αφρικανική ήπειρο για να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του κόσμου.
Μελέτη 121 διαφορετικών πληθυσμών σύγχρονων Αφρικανών, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science», έδειξε ότι όλοι τους προήλθαν από 14 προγονικούς πληθυσμούς καθώς και ότι οι διαφορές και οι ομοιότητες που παρουσιάζουν στα γονίδιά τους ακολουθούν εκείνες που παρουσιάζουν οι γλώσσες που μιλούν.
Διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια ανέλυσε τις γενετικές παραλλαγές στο DΝΑ περισσότερων από 3.000 Αφρικανών και ανακάλυψε ότι οι Σαν αποτελούσαν την ομάδα που εμφάνιζε τη μεγαλύτερη γενετική ποικιλότητα, γεγονός που μαρτυρεί ότι αποτελούν τον αρχαιότερο πληθυσμό στην Αφρική αλλά και σε ολόκληρη τη Γη.
Από τη μελέτη προέκυψε ότι οι σύγχρονοι Αφρικανοί διαθέτουν τη μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία όλων των φυλετικών ομάδων του πλανήτη, επιβεβαιώνοντας έτσι τη θεωρία ότι η Αφρική αποτελεί τη «γενέτειρα» της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τηΣάρα Τίσκοφτου Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Oι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης γενετικά «σημάδια» στο DΝΑ των σημερινών κατοίκων της Ανατολικής Αφρικής που ζουν κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία μαρτυρούν ότι ανήκαν στην ίδια προγονική ομάδα η οποία μετανάστευσε από την Αφρική προς την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο. Παράλληλα πληθυσμός της Δυτικής Αφρικής προέκυψε ότι φέρει πολλά κοινά γενετικά χαρακτηριστικά με τους Αφροαμερικανούς, γεγονός που δείχνει ότι αποτελεί τον πρόγονο των περισσότερων σκλάβων του Νέου Κόσμου.
Ενα από τα κύρια ευρήματα της μελέτης ήταν επίσης η γενετική ομοιότητα μεταξύ ομάδων που μιλούσαν παρόμοιες γλώσσες ενώ ζούσαν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά η μία από την άλλη.
scienceillustrated
tovima
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com
Κανε Like και εσύ!!
No comments:
Post a Comment