Saturday, March 31, 2012

Edward Norton: "Πόλεις πιο πράσινες κι από εξοχή"


Ο πρωταγωνιστής του «Fight Club» μιλά στη metro για το πάθος του για τον πλανήτη

Μιλώντας με τον Edward Norton, βλέπουμε το πάθος του για τον πλανήτη να γίνεται εξαιρετικά εμφανές. Ο ίδιος γνωρίζει το καθήκον του ως πρέσβη στο πρόγραμμα βιοποικιλότητας των Ηνωμένων Εθνών. Κι αυτό, πέρα από τη συνίδρυση του Crowdrise, ενός group στα social media, που λειτουργεί με εράνους για φιλανθρωπίες όλων των ει­δών.


Έχεις κάνει πολλά στη βελτίωση κατοικιών με χαμηλό εισόδη­μα. Θεωρείς πως είναι ένας τομέας στον οποίο με την εφαρμογή οικολογικών πρωτοβουλιών μπορείς να έχεις με ένα σμπάρο, δυο τρυγό­νια;

Σίγουρα. Μπορείς να εφαρμόσεις στάνταρντς απόδοσης και αειφορίας σε μικρά νοικοκυριά. Και είναι καλύτερο όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για τις πόλεις, την υγεία των κατοίκων, ενώ αποδει­κνύ­εται και οικονομικό. Τελι­κά, οι πρόσθετες δαπάνες που συνδέονται με το να κά­νεις πράγματα με οικο­λογι­κό τρό­πο στην προσιτή στέγαση μπορούν συνήθως να απο­πληρωθούν από την εξοικονόμηση πόρων από αυτή την απόδοση μέσα σε λίγα χρόνια.

Πολλοί άνθρωποι ακόμη θεωρούν ότι οι οικολογικές πρακτικές σε ένα κτίριο είναι πολύ πιο ακριβές.

Μερικές φορές, οι περιβαλλοντικές αξίες συνδυάζονται με κάποιο είδος ελιτίστικης επιλογής ή μιας επιλογής που είναι διαθέσιμη μόνο σε ανθρώπους συγκεκριμένου εισοδήματος και αυτό είναι απόλυτα λά­θος.

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους οι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι πιο ακριβό να είσαι οικολόγος;

Συγκεκριμένες τεχνολογίες κοστίζουν περισσότερο εκ των προτέρων, αλλά εάν ξεκινήσεις να προβάλλεις το λειτουργικό κόστος των πραγμάτων, όχι μόνο κάνεις πλήρη απόσβεση εντός μερικών ετών, αλλά και σε μακροχρόνιο πλάνο υπάρχει πραγματική εξοικονόμηση κόστους και αποτελεσματικότητα στη λήψη πιο βιώσιμων επιλογών στον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα.

Αυτή η έκδοση αφορά στις πόλεις. Μπορούν να είναι φιλικές προς το περιβάλλον;

Μία από τις ειρωνείες είναι ότι η πυκνότητα των πόλεων κάνει τους ανθρώπους να θεωρούν ότι πρέπει να είναι μανιώδεις με την ενέργεια, αλλά η αλήθεια είναι ότι, ανά κεφαλή, οι πόλεις είναι πιο αποδοτικά μέρη να ζεις από την επαρχία. Η Νέα Υόρκη, ανά κεφαλή, είναι πιθανότατα η πιο πράσινη πόλη από τη μέση επαρχία. Σίγουρα περισσότερη και από μια πόλη όπως το Φοίνιξ, όπου έχεις απίστευτη κατανάλωση ενέργειας λόγω της έκτασης και δόμησης της πόλης – συν την έλλειψη των ΜΜΜ κ.λπ.

Πρόσφατα μιλήσαμε με τον ιδρυτή του Pirate Bay, ο οποίος είπε ότι οι νεότεροι βρίσκουν τα οικολογικά θέματα ξεπερασμένα και ασχολούνται περισσότερο με την ελευθερία του λόγου.

Δεν συμφωνώ με αυτό. Νομίζω ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε μία όλο και πιο ευρεία διείσδυση της επίγνωσης και της ανησυχίας για την οικολογική αειφορία, τη χαμένη βιοποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή. Νομίζω πως είναι ένα από τα στοιχεία που είναι διάχυτα σε όλες τις κοινωνίες. Θέματα ελευθερίας του λόγου είναι πιο σημαντικά σε μερικά μέρη από άλλα. Η περιβαλλοντική αειφορία είναι εξίσου σημαντική παντού. Επομένως, δεν θεωρώ ότι τέτοια θέματα έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους.

Υπάρχει ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί να μετατρέπει τα ανθρώπινα περιττώματα σε ενέργεια. Θα χρησιμοποιούσες κάτι ανάλογο;

Νομίζω πως θα κινηθούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει να κοιτάξουμε τη μετατροπή στερεών αποβλήτων σε ενέργεια, καθώς και τη μετατροπή υγρών αποβλήτων σε ενέργεια. Και, πέρα από την ενέργεια, νομίζω ότι το νερό θα είναι ένα από τα θέματα που θα μας αγχώσουν στον 21ο και 22ο αιώνα. Εάν δείτε πόλεις όπως η Σιγκαπούρη, έχουν ήδη κινηθεί προς την επαναχρησιμοποίηση των αστικών λυμάτων για την άρδευσή τους και τέτοια πράγματα, αλλά επίσης και για την παροχή πόσιμου νερού. Επομένως, θα βγουν πολλά ανέκδοτα σχετικά με αυτό, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να επαναχρησιμοποιούμε τα αστικά μας απόβλητα σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο.

Νed ehrbar, mwn/ Μετάφραση -
Επιμέλεια: Χριστίνα Διαμαντοπούλου
metrogreece



ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment