Wednesday, May 23, 2012

Ποιες υγιεινές τροφές κρύβουν παγίδες;



Κι όμως! Τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά (ή σχεδόν καθημερινά)
έχοντας το κεφάλι μας ήσυχο...
μπορεί να μην είναι πάντα τόσο υγιεινές όσο νομίζουμε. Πολλές φορές, στις διάφορες τροφές οι ειδικοί έχουν συναντήσει στοιχεία και συστατικά που κανονικά δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί –κάτι που πολλοί ονομάζουν ως διατροφική απάτη και με θέμα αυτή έχουν δημοσιευτεί και διάφορες έρευνες. Αυτή η νοθεία συμβαίνει όχι για να μας κάνουν κακό –αν και αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα-, αλλά γιατί αυτή η πρακτική μειώνει το κόστος παραγωγής μιας τροφής, αφού κάποιο πιο ακριβό συστατικό αντικαθίσταται με κάποιο πιο φθηνό.Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι ξέρουμε τι ακριβώς περιέχει το ελαιόλαδο που καταναλώνουμε και ο καφές που πίνουμε καθημερινά, στην πραγματικότητα όμως το ελαιόλαδο μπορεί να μην παράγεται μόνο από ελιές, όπως όλοι φανταζόμαστε.

Αν και είναι δύσκολο ένας απλός καταναλωτής να εντοπίσει το νοθευμένο προϊόν, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να υπάρχουν στην αγορά, αλλά δεν κυριαρχούν έναντι των «καθαρών» κι αν βρείτε ένα κατάστημα ή έναν έμπορο που εμπιστεύεστε, τότε δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα. Ποιες, όμως, είναι μερικές από τις τροφές για τις οποίες πρέπει να είστε υποψιασμένοι;
Μέλι: Γνωστό για τις θεραπευτικές και τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, αλλά και για τη γλυκύτητά του, το μέλι πολλές φορές μπορεί να μην είναι τόσο αγνό όσο νομίζουμε, καθώς ενδέχεται να περιέχει σιρόπι καλαμποκιού ή ζάχαρης, φρουκτόζη ή ακόμη να είναι αναμεμειγμένο με μέλι αμφιβόλου ποιότητας. Για να διαπιστώσετε αν το μέλι σας είναι αγνό, κατ’ αρχάς διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά του και στη συνέχεια κάντε το τεστ με το ύφασμα. Ρίξτε λίγο μέλι σε λευκό ύφασμα και παρατηρήστε αν απορροφηθεί ή όχι. Αν απορροφηθεί, τότε δεν πρόκειται για αγνό μέλι.
 

Ελαιόλαδο: Το ότι το ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό λάδι είναι μια ομόφωνη επιστημονική διαπίστωση παγκοσμίως, αφού ρίχνει τη χοληστερίνη, κάνει καλό στο στομάχι και χαρίζει λάμψη στην επιδερμίδα μας. Παρ’ όλ’ αυτά, ερευνητές έχουν βρει πολλές φορές νοθευμένο ελαιόλαδο, συνήθως με φουντουκέλαιο, κάτι που μπορεί εύκολα να προκαλέσει αλλεργία σε κάποιον που έχει πρόβλημα με τους ξηρούς καρπούς και συγκεκριμένα τα φουντούκια. Άλλες προσμίξεις περιλαμβάνουν το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, το φυστικέλαιο, το σογιέλαιο, το καρυδέλαιο, το φοινικέλαιο και άλλα φυτικά έλαια που προστίθενται σε αυτό, μειώνοντας τη θρεπτική του αξία και προκαλώντας προβλήματα στους… ανυποψίαστους αλλεργικούς.


 



 

Πορτοκαλάδα εμπορίου: Αν και συνήθως αναγράφουν ακριβώς τα συστατικά τους, έχουν υπάρξει περιπτώσεις, όπου στις πορτοκαλάδες του εμπορίου, έχουν βρεθεί χυμοί λεμονιού, γκρέιπφρουτ, μανταρινιού, σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και άλλοι χυμοί και ουσίες που δεν βρίσκονται μέσα στην επίσημη λίστα των συστατικών. Προτιμήστε το χυμό που στύβετε εσείς οι ίδιοι κι αποφύγετε μάρκες του εμπορίου που δεν γνωρίζετε καλά.
 

Καφές: Μας είναι απαραίτητος το πρωί για να μας ξυπνήσει και να μας χαρίσει ενέργεια. Πώς θα σας φαινόταν, όμως, αν ο αγαπημένος σας καφές περιείχε καβουρντισμένο καλαμπόκι, κριθάρι ή ακόμη και… κλαδάκια; Στον καφέ έχει επίσης ανιχνευτεί σκόνη δημητριακών, καραμέλας, άμυλο, βύνη κ.ά., οπότε είναι απορίας άξιο πώς τελικά «ανοίγει» το μάτι όσων έχουν «εξαπατηθεί» από τέτοιου είδους νοθευμένους καφέδες.
Χυμός μήλου: Οι χυμοί μήλου φαίνεται να αποτελούν μια… μυστηριώδη μίξη μήλου με διάφορα άλλα συστατικά, όπως χυμό σταφυλιού, σιρόπι καλαμποκιού με φρουκτόζη, χυμό αχλαδιού, χυμό ανανά, γλυκαντικό σταφίδας, χυμό σύκου, φρουκτόζη και μηλικό οξύ. Μήπως ήρθε η ώρα να φτιάχνετε μόνοι σας τους χυμούς σας;





Κανε Like Αν σου αρεσε !!



ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment