Wednesday, May 23, 2012

Οι περίεργες τροφές που αδυνατίζουν






Εξωτικά τρόφιμα και πιάτα που βοηθούν στην απώλεια βάρους...

Νέες τάσεις, καινούργιες διατροφικές προτάσεις. Άλλες θα περάσουν γρήγορα, άλλες ήρθαν για να παραμείνουν: τρόφιμα μέχρι τώρα άγνωστα στο ευρύ κοινό, συνήθως εξωτικά, που ξαφνικά έγιναν παγκοσμίως γνωστά, υποσχόμενα απόλαυση, υψηλή διατροφική αξία, αδυνάτισμα ή καλύτερη υγεία.

Καρύδα: Βοηθά στο αδυνάτισμα

Τα προϊόντα από ινδική καρύδα, όπως γάλα, νερό, έλαιο, βούτυρο, ζάχαρη, νιφάδες κ.ά., έχουν τη φήμη ότι αδυνατίζουν. Το συστατικό που ίσως κάνει τη διαφορά είναι το λίπος της καρύδας, το οποίο, παρότι περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, μεταβολίζεται πιο γρήγορα από τον οργανισμό.

Το έλαιο καρύδας είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος και μία από τις πλουσιότερες πηγές μεσαίας αλυσίδας τριγλυκεριδίων (MCT), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καίγεται ως καύσιμο.

Το γάλα καρύδας αποτελεί βασικό συστατικό στην ασιατική κουζίνα, ενώ μπορεί να καταναλωθεί επίσης ως ρόφημα ή να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γλυκισμάτων.

Το νερό καρύδας έχει χαρακτηριστικά γλυκιά γεύση, είναι πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο, φτωχό σε λιπαρά και με λίγες θερμίδες, περίπου 50 ανά ποτήρι.

Σημείο προσοχής: Λόγω του υψηλού περιεχομένου της καρύδας σε λιπαρά δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωσή της.

Baobab: Ο καρπός της ζωής

Πολυετές δέντρο που ευδοκιμεί σε άνυδρες περιοχές της Μαγαδασκάρης, της Αφρικής και της Αυστραλίας. Τα φύλλα του καταναλώνονται ως ορεκτικό, ενώ ο καρπός του, που μοιάζει κάπως με πεπόνι αλλά έχει αρκετά ξινή γεύση, γίνεται χυμός ή πολτοποιείται και προστίθεται ως συστατικό σε άλλα τρόφιμα, όπως π.χ. δημητριακά πρωινού ή μπάρες, ή διαλύεται σε νερό, φρουτοχυμό ή γάλα και καταναλώνεται ως ρόφημα.

Οι σπόροι του τρώγονται ωμοί ή ψημένοι και επίσης χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βρώσιμου λαδιού. Από θρεπτική άποψη, ο καρπός είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες (50-56% πηκτίνη) και αντιοξειδωτικά, περιέχει έξι φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι και περίπου διπλάσια ποσότητα ασβεστίου συγκριτικά με το γάλα.

Chia: Η πλουσιότερη φυτική πηγή ω-3 λιπαρών

Οι σπόροι Chia προέρχονται από το Μεξικό, θεωρούνται, δε, η τροφή των ινδιάνων πολεμιστών. Αποτελούν μία από τις περιεκτικότερες πηγές φυτικών ινών και ω-3 λιπαρών. Είναι, επίσης, καλή πηγή αντιοξειδωτικών, ασβεστίου, βορίου και πρωτεϊνών. Εάν αναμειχθούν σε νερό και αφεθούν για 15-30 λεπτά, απορροφούν περίπου 10 φορές τον όγκο τους σε νερό και αποκτούν τη μορφή ζελατίνας.

Αυτό γίνεται και μέσα στο ανθρώπινο στομάχι, με αποτέλεσμα να προκαλούν ταχύτερο και πιο παρατεταμένο κορεσμό της πείνας. Οι σπόροι έχουν ουδέτερη γεύση και καταναλώνονται αλεσμένοι, ολόκληροι ή αφού πρώτα μουλιάσουν και γίνουν σαν ζελέ. Μπορείτε να τους προσθέσετε σε νιφάδες βρόμης, δημητριακά πρωινού, γιαούρτι, σαλάτες, σάλτσες, γλυκίσματα, ψωμί κ.α.

Kimchi: Ενισχύει τα φιλικά μικρόβια του εντέρου

Πικάντικο χαρμάνι από παραγινωμένο λάχανο, σκόρδο, ξίδι, καυτερή πιπεριά και άλλα μπαχαρικά, εξαιρετικά δημοφιλές στην ασιατική κουζίνα. Θεωρείται ένα από τα δέκα πιο υγιεινά τρόφιμα παγκοσμίως.

Περιέχει πληθώρα θρεπτικών στοιχείων, ανάμεσα στα οποία και λακτοβάκιλους, φιλικά για τον ανθρώπινο οργανισμό βακτήρια που βοηθούν την πέψη και ενισχύουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.

Εξαιτίας του μοναδικού συνδυασμού των υλικών του, είναι ωφέλιμο για το ανοσοποιητικό και το γαστρεντερικό σύστημα, ενισχύει την ηπατική λειτουργία και υποβοηθά την αποτοξίνωση, μειώνοντας το χρόνο έκθεσης του εντερικού βλεννογόνου σε τοξικούς παράγοντες. Συνήθως συνοδεύει ρύζι ή noodles, ενώ, επίσης, χρησιμοποιείται ως γέμιση για σάντουιτς, χάμπουργκερ ή σε πίτσες.

Φασόλια μαύρα: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Κορυφαίο τρόφιμο, γεμάτο με όλων των ειδών τα θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά (δεκαπλάσια ποσότητα συγκριτικά με ισοδύναμη μερίδα σταφυλιών), σίδηρο, φολικό οξύ και μαγνήσιο.

Είναι μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης, πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και ποιοτικούς υδατάνθρακες, ελάχιστα λιπαρά και πολύ καλή πηγή βιταμινών Β και InsP5, μια ουσία που η αυξημένη πρόσληψή της συσχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, τους διαβητικούς και όσους έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη ή πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο.

Φύκι nori: Μειώνει την απορρόφηση του λίπους

Το συγκεκριμένο φύκι θεωρείται πολύτιμη πηγή διαφόρων θρεπτικών ουσιών, εξαιρετικά υγιεινό και ενδεχομένως χρήσιμο για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Μάλιστα, η ουσία αλγινάτη, που το nori περιέχει σε μεγάλες ποσότητες, φαίνεται ότι εμποδίζει το μεταβολισμό του διατροφικού λίπους και μειώνει την απορρόφησή του έως 75%.

Το nori καταναλώνεται κυρίως ως αποξηραμένο τραγανό σνακ - λεπτές λωρίδες του φυκιού ψήνονται κάτω από λάμπα θερμότητας ή φρυγανίζονται και αλατίζονται ελαφρώς. Χρησιμοποιείται επίσης για το τύλιγμα του ρυζιού, όπως π.χ. σε σούσι ή ρυζοκεφτέδες, και για την παρασκευή άζυμου ψωμιού.

Σημείο προσοχής: Φύκια πλούσια σε ιώδιο και νάτριο δεν ενδείκνυνται για άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς ή με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Edamame: Το πράσινο της υγείας

Πράσινα φασόλια σόγιας μέσα στη φλούδα τους. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και βιταμίνη Κ. Υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ στο αίμα έχουν συσχετιστεί με πιο υγιείς αρθρώσεις και λιγότερα προβλήματα στους χόνδρους.

Περιέχουν, επίσης, ισοφλαβόνες -φυτικά οιστρογόνα που ενδεχομένως έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία-, όπως π.χ. η μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένα είδη καρκίνου. Οι Ιαπωνέζες, οι οποίες καταναλώνουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες σόγιας, παρουσιάζουν παγκοσμίως τα μικρότερα ποσοστά καρκίνου μήτρας και μαστού.

Τα edamame τρώγονται συνήθως βρασμένα και αλατισμένα, γίνονται όμως και γευστικό χούμους, αντικαθιστώντας τα ρεβίθια. Καβουρδισμένα όπως τα φιστίκια, ενδείκνυνται ως συνοδευτικό σνακ για αλκοολούχα ποτά.

Jicama: Χορταίνει και δεν παχαίνει

Λευκό σαρκώδες λαχανικό που απαντάται σε περιοχές της Κεντρικής Αμερικής και της Νότιας Ασίας. Στην όψη μοιάζει με τεράστια πατάτα στρογγυλού σχήματος, το βάρος του κυμαίνεται από 250-1.200 γραμμάρια, η γεύση του είναι γλυκιά και μάλλον δροσερή, ενώ η υφή του εξόχως τραγανή.

Θεωρείται τρόφιμο μεγάλης διατροφικής αξίας και ιδανικό για δίαιτα αδυνατίσματος, αφού αποδίδει σχετικά λίγες θερμίδες αλλά αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες δίνουν μια πλούσια αίσθηση κορεσμού. Διαθέτει, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση του περιττού νατρίου από τον οργανισμό.

Μπορείς να το αποθηκεύσεις και να το μαγειρέψεις όπως τις πατάτες. Διατηρείται μέχρι και 4 εβδομάδες σε δροσερό και ξηρό μέρος.




Κανε Like Αν σου αρεσε !!



ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment