Sunday, December 2, 2012

Μαρία Κάλλας, η Ελληνίδα «ντίβα»






Η Μαρία Κάλλας ήταν μια προσωπικότητα που έζησε μια ζωή στα πρότυπα των χαρακτήρων που ερμήνευε, γεμάτη δόξα και φλογερά πάθη αλλά και τραύματα...
που την οδήγησαν στην κατάθλιψη. Η λυρική τραγουδίστρια που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο και χαρακτηρίστηκε «ντίβα» της όπερας, εξακολουθεί να τιμάται σήμερα, 35 χρόνια μετά το θάνατο της.

Ο «Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας» διοργανώνει επίσκεψη μνήμης στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός» στο Γκάζι. Αύριο, Κυριακή 2 Δεκεμβρίου και από τις 12:00 ως τις 15:00, οι θεατές θα περιηγηθούν στο μουσείο και θα παρακολουθήσουν σπάνιο υλικό της Κάλλας το οποίο αγοράστηκε από το Δήμο Αθηναίων με τη βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού κατά τη διάρκεια δημοπρασίας στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2000. Επίσης, θα υπάρχουν και εκθέματα που έχουν προσφέρει ιδιώτες, συλλέκτες, ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιστολές, φωτογραφίες, αντικείμενα, οπτικοακουστικά ντοκουμέντα θα υπάρχουν στο χώρο, ανάμεσα σε έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών προς τιμή της. Το νεοσύστατο Σωματείο –ιδρύθηκε μόλις το 2012- επιθυμεί να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της σοπράνο, να προβάλλει το έργο και τη ζωή της, να εμπλουτίσει το Μουσείο και να συγκεντρώσει στοιχεία που αφορούν το σύνολο της καλλιτεχνικής της πορείας. Συγχρόνως, στοχεύει στο να ενισχύσει την σημαντική προσπάθεια φορέων που ασχολούνται με την όπερα και να έρθει σε επαφή με φορείς κυρίως του εξωτερικού με απώτερο σκοπό τη συνεργασία μαζί τους. Η αυριανή επίσκεψη γίνεται με αφορμή τα 89 χρόνια που συμπληρώνονται από τη γέννηση της Κάλλας και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η διάσημη υψίφωνος έδωσε αναρίθμητες παραστάσεις και άφησε εποχή στη Σκάλα του Μιλάνου καθώς και σε άλλα σπουδαία θέατρα του κόσμου. Τραγούδησε όλους τους σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους και ήθελε πάντα να τους προσδίδει υποκριτικό βάθος. Η αλήθεια είναι ότι παρά την ευρεία αποδοχή της, υπήρξαν και άνθρωποι του πολιτισμού και των τεχνών που αμφισβήτησαν το ταλέντο και τις γνώσεις της. Ισχύει βέβαια ότι αποτελεί θρυλικό πρόσωπο της όπερας του 20ου αιώνα και από τα πιο δημοφιλή ονόματα που συνδέονται με την τέχνη αυτή. Τα «πληγωμένα» παιδικά της χρόνια, η αβεβαιότητα για τις ρίζες της, οι ανασφάλειες της, την οδήγησαν σε μια διαρκή ανάγκη να επιβάλλει την αξία της γι’αυτό και προσπαθούσε συνεχώς να βελτιώσει τα φωνητικά της προσόντα. Είχε πάντα τρακ πριν βγει στη σκηνή αλλά όταν τελικά εμφανιζόταν, κάθε εμφάνιση της ήταν συναρπαστική.

Η αγάπη της για τον Αριστοτέλη Ωνάση έμελλε να της επηρεάσει τη ζωή καθοριστικά από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισε. Ήταν ένας θυελλώδης έρωτας που τη συνεπήρε και για χάρη του οποίου παραμέρισε ακόμα και την καριέρα της για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήταν ο ίδιος έρωτας που τη βύθισε στη μελαγχολία όταν έφτασε στο τέλος του. Όταν δε, άρχισε να έχει προβλήματα στη φωνή της, ήξερε ότι η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει και φυσικά δε μπορούσε να ζήσει με αυτό. Ο σπουδαίος Αλέξης Μινωτής είχε πει στην «Καθημερινή» για την Κάλλας: «Μεγάλη δύναμη, μεγάλη ψυχή, απεριόριστο τάλαντο. Όταν πια έπαψε να κυριαρχεί στη φωνή της, έχασε όλο το θάρρος της ζωής, μαράθηκε».

Πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 στο Παρίσι γράφοντας ιστορία στο λυρικό τραγούδι.




tromaktiko

ΚΑΝΕ LIKE ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ!

Δείτε και αλλα θεματα απο κάτω deite

No comments:

Post a Comment