Monday, April 30, 2012

Ο Έλληνας τρώει 100 κιλά κρέας το χρόνο!

Ο Έλληνας τρώει 100 κιλά κρέας το χρόνο!
Η μεσογειακή διατροφή την οποία υιοθετούν στα πέρατα του κόσμου έχει εγκαταλείψει ανεπιστρεπτί τη χώρα μας. Ούτε όσπρια, ούτε ψάρι, ούτε λαχανικά.
Το κρέας είναι η βασική μας τροφή σύμφωνα με έρευνα που μας φέρνει 7ους παγκοσμίως στην κατανάλωσή του.



Σύμφωνα με την έρευνα του Euromonitor ο μέσος Έλληνας καταναλώνει ετησίως περίπου 100 κιλά κόκκινο κρέας, ξεπερνώντας Αμερικανούς, Καναδούς και Γερμανούς. Ούτε η κρίση φαίνεται να αλλάζει τις διατροφικές μας συνήθειες καθώς η έρευνα αφορά το 2009, όταν δηλαδή η κρίση ήδη μας είχε χτυπήσει την πόρτα, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ που δημοσιεύει το ρεπορτάζ.


Πιο φανατικοί του κόκκινου κρέατος απο τους Έλληνες είναι οι κάτοικοι του νησιού Ναούρου – έρχονται πρώτοι με 122 κιλά κρέας το χρόνο-, οι Αργεντινοί και οι Αυστραλοί. Στην Ευρώπη, μπροστά από εμάς στην κατανάλωση κρέατος έρχονται μόνοι οι Πορτογάλοι και η Αυστρία.


Στην εφημερίδα μιλά ένας φανατικός Έλληνας κρεατοφάγος, ο κ. Βουλγαρέλλης, ο οποίος λέει ότι πρέπει να φάει κάθε ημέρα κρέας, αλλιώς νοιώθει ότι του λείπει. “Τόσα χρόνια οι άνθρωποι κρέας έτρωγαν. Έπαθαν τίποτα;” αναφέρει και προσθέτει ότι άλλωστε τα ελληνικά κρέατα είναι πολύ καλά και αν έχεις κάποιον γνωστό κρεοπώλη μπορείς να φας εγγυημένα καλό κρέας.


Κάθετα αντίθετος με την άποψη αυτή ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αν. Καφάτος. “Αποδεδειγμένα, η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος επιδεινώνει μακροπρόθεσμα την υγεία και σε αυτήν μπορούν να αποδοθούν οι εμφανίσεις σχεδόν όλων των μορφών καρκίνου – κυρίως του στομάχου και του παχέος εντέρου”. Επίσης, όπως αναφέρει η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συντείνει στην παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της συνδέεται “απευθείας” με καρδιακά και εγκεφαλικά προβλήματα.


“Ο Ελληνας δεν έχει απομακρυνθεί μόνο από τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής. Δεν είναι άσχετο με την υπερκατανάλωση κρέατοςτο γεγονός ότι δεν τηρούνται πλέον οι περίοδοι νηστείας, σύμφωνα με όσα επιτάσσει η ορθόδοξη πίστη, ενώ έχουν μειωθεί αισθητά και οι καταναλώσεις ψαρικών. Το ελληνικό τραπέζι έχει εξοβελίσει τα λαχανικά, τα όσπρια, το ψάρι, τα φρούτα και το ελαιόλαδο” λέει ο κ. Καφάτος.


ΠΗΓΗ: mediasoup.gr



ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ the-sekouratoi.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Post a Comment