Saturday, December 1, 2012

Πού πρέπει να γεννηθεί το παιδί σας





Ο Warren Buffett ο οποίος θεωρείται ο πιο επιτυχημένος επενδυτής στον κόσμο, έχει δηλώσει πως...







 οτιδήποτε καλό συνέβη στη ζωή του έχει ως σημείο αναφοράς το γεγονός ότι γεννήθηκε στη σωστή χώρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και στο σωστό χρόνο (1930).



Πριν από 25 χρόνια στην έκδοση του περιοδικού Εconomist «Ο Κόσμος το 1988», σε εποχές ανέμελες, καταρτίσθηκε ένας πίνακας με τις 50 χώρες στον κόσμο όπου θα ήταν καλύτερα για κάποιον να έχει γεννηθεί. Τη χρονιά λοιπόν του 1988 η καλύτερη χώρα για να γεννηθεί κάποιος ήταν πράγματι, οι Ηνωμένες Πολιτείες.



Ποια χώρα όμως θα ήταν η καλύτερη για να γεννηθεί κάποιος το 2013;







Αυτή τη φορά λοιπόν και με τις ακραίες παραμέτρους που κυριαρχούν σήμερα, οι οποίες έχουν μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση του μέλλοντος, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο να βρεθεί η σωστή απάντηση, σύμφωνα με την εταιρεία του ομίλου «The Economist» την «Economist Intelligence Unit (EIU)», η οποία διεξήγαγε τη σχετική έρευνα.



Χρειάσθηκε να καταβληθεί αυξημένη προσπάθεια για να υπολογισθεί ποια θα είναι η χώρα που θα παρέχει τις καλύτερες ευκαιρίες, στους τομείς της υγείας, της ασφάλειας και γενικότερα στην ευημερία για τα επόμενα χρόνια.



Ο «δείκτης ζωής» καταρτίζεται τόσο με αντικειμενικά, όσο και με υποκειμενικά κριτήρια. Λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα ερευνών που αφορούν στην υποκειμενική εκτίμηση, δηλαδή πόσο ευτυχισμένοι δηλώνουν ότι νιώθουν οι ίδιοι οι άνθρωποι. Παράλληλα, υπάρχει μία σειρά από αντικειμενικά κριτήρια που συνιστούν την ποιότητα ζωής σε όλες τις χώρες, τα οποία συνυπολογίζονται στην έρευνα.





Ταυτότητα της έρευνας



Το να είναι κάποιος πλούσιος βοηθάει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο που μετράει: παράμετροι όπως το έγκλημα, η εμπιστοσύνη τους δημόσιους θεσμούς και η υγεία στην οικογένεια είναι επίσης σοβαροί παράγοντες.



Για να καταρτισθεί ο «δείκτης ζωής» λήφθηκαν υπόψη συνολικά 11 σημαντικοί στατιστικοί δείκτες.



Όλοι αυτοί οι δείκτες συναποτελούν ένα μίγμα, αν και ετερογενές. Πρόκειται για προκαθορισμένους παράγοντες, όπως η γεωγραφία. Άλλοι παράγοντες είναι αυτοί που αλλάζουν με αργούς ρυθμούς μέσα στο χρόνο, όπως το δημογραφικό, πολλά κοινωνικά ή πολιτισμικά χαρακτηριστικά, ενώ κάποιοι άλλοι παράγοντες εξαρτώνται από τις πολιτικές εξελίξεις και τις οικονομικές συνθήκες, τόσο τοπικά, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.







Στις παρούσες συνθήκες, σημαντικό ρόλο στην πρόβλεψη αποκτά ένα μακροπρόθεσμο στοιχείο.



Μολονότι οι περισσότεροι παράγοντες που επιδρούν στην ποιότητα της ζωής, μεταβάλλονται με σχετικά αργούς ρυθμούς, στην ιεράρχηση αυτής της λίστας, ορισμένοι βασικοί παράγοντες αλλάζουν με -ταχύτερους των αναμενόμενων- ρυθμούς.



Στη συγκεκριμένη έρευνα, έπρεπε οπωσδήποτε να προβλεφθεί η μελλοντική διαμόρφωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στην κάθε χώρα.



Η έρευνα βασίσθηκε στις οικονομικές προβλέψεις που έχει εκπονήσει η «Economist Intelligence Unit (EIU)» για το 2030, όπου μόλις θα πλησιάζουν την ενηλικίωση τα παιδιά που θα γεννηθούν το 2013.

Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η εποχή που διανύουμε, από ορισμένες πλευρές, είναι η καλύτερη όλων.



Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι μολονότι οι δείκτες ανάπτυξης υποχωρούν σχεδόν σε όλα τα πλάτη του πλανήτη, τα επίπεδα των εσόδων βρίσκονται κοντά ή και σημειώνουν, ιστορικά υψηλά.



Το προσδόκιμο ζωής εξακολουθεί να ανεβαίνει σταθερά, ενώ οι πολιτικές ελευθερίες επεκτείνονται στην υφήλιο με πρόσφατα παραδείγματα εκείνα της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.



Από την άλλη πλευρά όμως, η οικονομική κρίση έχει αφήσει ένα βαθύ αποτύπωμα στην Ευρωζώνη, αλλά και σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την απασχόληση και την ασφαλιστική κάλυψη των πολιτών.







(Στην πρώτη αντίστοιχη μελέτη που δημοσίευσε ο Economist το 1988 η Ελλάδα ήταν η 27η καλύτερη χώρα για να γεννηθεί κάποιος. Σήμερα τα παιδιά αυτά είναι 24 ετών. Αν τα ρωτούσαμε τι θα μας έλεγαν; Θα ταίριαζε η απάντησή τους με αυτήν του W. Buffet;)



Πόσο λοιπόν επιδρούν όλα αυτά και ποιές μπορεί να είναι οι πιθανές εξελίξεις στα χρόνια που έρχονται, ώστε να ξέρουμε ποια θα είναι η χώρα στην οποία θα γεννηθούν τα πιο τυχερά μωρά;



Ύστερα από εξονυχιστική αντιπαραβολή των αριθμών και των αποτελεσμάτων της έρευνας, η EIU τοποθέτησε πολύ εύκολα στην κορυφή των επιλογών την Ελβετία και την Αυστραλία στη δεύτερη θέση.

Οι μικρές οικονομίες είναι εκείνες που κυριαρχούν στην κορυφή των δέκα καλύτερων χωρών.



Οι μισές από αυτές είναι Ευρωπαϊκές, όμως μόνο μία είναι από τη ζώνη του ευρώ και είναι η Ολλανδία.

Οι Σκανδιναβικές χώρες πρωταγωνιστούν, ενόσω οι «χτυπημένες» από την κρίση χώρες του νότου της Ευρώπης, (Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία), ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση πίσω, παρά το πλεονέκτημα του καλύτερου κλίματος.



Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, (Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία), δεν φαίνεται να τα πηγαίνουν και πολύ καλά.



Η Αμερική, όπου τα μωρά θα κληρονομήσουν τα μεγάλα χρέη της γενιάς του «baby boom» (δημογραφικής έκρηξης), μαραζώνει πίσω στην 16η θέση κατάταξης του πίνακα.



Επίσης, παρά την οικονομική και δυναμική άνθηση, καμία από τις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), δεν καταλαμβάνει κάποια εντυπωσιακή θέση.



Μεταξύ των 80 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα, η Νιγηρία έρχεται τελευταία. Είναι λοιπόν η χειρότερη χώρα για να έρθει ένα μωρό στον κόσμο, κατά το 2013.



Η ίδια έρευνα προβλέπει ότι θα βρεθούν πολλοί «σοφιστές» που θα ανακαλύψουν περισσότερες τρύπες από ότι σε ένα ελβετικό τυρί.



Το στοιχείο που βοήθησε την Αμερική να βρεθεί στην κορυφή του πίνακα το 1988 ήταν η απουσία πολιτισμικού βάθους και ο δείκτης «βαρεμάρας» που δείχνει ότι παρά τις αρετές ενός λαού, αυτός «μαστίζεται» από ανεπανόρθωτη πλήξη.



Στην προκειμένη περίπτωση η Ελβετία κάλυψε και τις δύο παραμέτρους. Στην ταινία «Ο Τρίτος Άνθρωπος» ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Όρσον Ουέλες, λέει ότι: η Ιταλία για 30 χρόνια είχε πόλεμο, τρομοκρατία, και εγκληματικότητα κάτω από την ηγεσία των Βοργία, αλλά την ίδια ακριβώς εποχή ήταν που «παρήγαγε» τον Μικελάντζελο, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, αλλά και την Αναγέννηση.



Η Ελβετία έχει 500 χρόνια ειρήνης και δημοκρατίας και το μόνο που έχει δημιουργήσει είναι το «ρολόι κούκος», σχολιάζει χαρακτηριστικά η συγγραφέας της έρευνας Laza Kekic, διευθύντρια του Economist Intelligence Unit.



Όπως και να έχουν τα πράγματα, συμπληρώνει η ίδια, υπάρχουν πολλά να συζητηθούν σε ότι αφορά την σταθερότητα του σήμερα (αναμφίβολα και του αύριο), σε καιρούς αβεβαιότητας.



Η περιγραφή της μεθοδολογίας είναι διαθέσιμη εδώ: Τροφή για επιχειρήματα σε όλο το εύρος της υφηλίου, από την Λουκέρνη έως το Λάγος.





zougla.gr






ΚΑΝΕ LIKE ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ!

Δείτε και αλλα θεματα απο κάτω deite

No comments:

Post a Comment