Saturday, February 6, 2016

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και αριστεροί κατά την ΕΚΤ

Τα γερμανικά και αυστριακά συνδικάτα με την Αθήνα εναντίον του Βερολίνου 

Κάλεσμα για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη έκαναν οι ηγέτες των μεγάλων γερμανικών συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών DGB, ver.di, IG Bau του κατασκευαστικού τομέα, IG Metall
του τομέα Εργατών Μετάλλου,  EVG του τομέα των σιδηροδρομικών, NGG του τομέα τροφίμων και εστίασης, GEW του τομέα παιδείας, IG BCE του χημικού τομέα, ο πρόεδρος της Εθνικής Γενικής Οργάνωσης των Αυστριακών Συνδικάτων ÖGB, μαζί με πολλά στελέχη του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, των Πρασίνων και της Αριστεράς Die Linke, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, διανοούμενοι κ.ά.


 Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και αριστεροί κατά την ΕΚΤ

Την πλήρη διαφωνία τους με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διακόψει την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων εκφράζουν μια σειρά πολιτικές δυνάμεις, όπως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και το Γαλλικό Μέτωπο της Αριστεράς. Συγκεκριμένα, τόσο ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα όσο και ο επικεφαλής του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν - Κριστόφ Καμπαντελίς τονίζουν πως η κίνηση αυτή είναι επιζήμια για την Ευρώπη συνολικά.
Επιπλέον ο επικεφαλής του Μετώπου της Αριστεράς Ζαν - Λυκ Μελανσόν, στη σχετική επιστολή που απέστειλε στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ζητεί τη διοργάνωση Συνόδου Κορυφής για την επίλυση του ζητήματος.
"Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πάψει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα σε αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση δεν πρέπει να έχει καμία επίδραση στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος" τονίζει ο Τζ. Πιτέλα. Και προσθέτει: "Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, και όχι πλέον η τρόικα, πρέπει να διασφαλίσουν ευελιξία για την ελληνική κυβέρνηση για την ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες".
"Το ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται", σημειώνει, "είναι μια γενική αρχή, ισχύει και για τη νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να είναι ανοικτά για την επαναδιαπραγμάτευση, ιδίως την επέκταση των όρων του σχεδίου διάσωσής του".
"Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απόφαση της ΕΚΤ να δυσκολέψει τους όρους πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα, τονίζει ο Ζαν - Κριστόφ Καμπαντελίς. Και προσθέτει: "Η απόφαση αυτή είναι επιζήμια για την ελληνική οικονομία, καθώς εισάγει ένα στοιχείο αβεβαιότητας σε μια οικονομία που χρειάζεται σταθερότητα για να επανέλθει στην ευημερία και την ανάπτυξη".
Ακόμα υπογραμμίζει πως "η απόφαση αυτή συνιστά επίσης έλλειψη σεβασμού στη βούληση του ελληνικού λαού, που ζητεί από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τους λαούς της Ευρώπης να κατανοήσουν τις τεράστιες προσπάθειες που έχει κάνει για πολλά χρόνια".
Και καταλήγει: "Οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία με τους προσφάτως δημοκρατικά εκλεγμένους Έλληνες αξιωματούχους. Η Ελλάδα και όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες πρέπει να βρουν τον δρόμο τους προς την ανάπτυξη. Αυτό προϋποθέτει υποχρεωτικά ότι η Ε.Ε. οφείλει να αποδεχτεί την αρχή της επέκτασης της δημοσιονομικής και οικονομικής αλληλεγγύης, σύμφωνα με όρους που πρέπει να επανακαθοριστούν".
"Η απόφαση της ΕΚΤ ενάντια στην Ελλάδα οδηγεί την Ευρώπη σε μια πρωτοφανή αυταρχική κατεύθυνση και θέτει το ευρώ σε μείζονα κρίση" επισημαίνει ο Ζαν - Λυκ Μελανσόν. Και προσθέτει: "Η διακοπή της ρευστότητας είχε επιβληθεί επίσης στην Κύπρο, με αποτέλεσμα το γονάτισμα της χώρας, από μια απόφαση που παρέπεμπε ευθέως σε πράξη πολέμου. Τώρα, στο πλαίσιο μιας 'πολιτικής εκτίμησης' που αφορά έναν μπλοκαρισμένο διάλογο, η ΕΚΤ απειλεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να καταρρεύσει, με μια κίνηση που δεν προβλέπει το καταστατικό της".
"Η απόφαση αυτή", σημειώνει, "μαζί με την καταστροφική δήλωση του Γιούνκερ ότι 'Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική επιλογή εναντίον των ευρωπαϊκών συνθηκών', διακηρύσσει μια θεωρία περί περιορισμένης κυριαρχίας των ευρωπαϊκών λαών. Πρόκειται για μια μαύρη μέρα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης!".
Και συμπληρώνει: "Η αλληλεγγύη μας προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία θέλει να σεβαστεί τη λαϊκή εντολή, πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Ζητώ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ να αντιταχθεί στην απόφαση της ΕΚΤ και να διοργανώσει μια Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι για να επιλύσει, από κοινού με την Ελλάδα, το πρόβλημα της λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα".
Χ.Σ.

Η ΑΥΓΗ
6/2/2016

No comments:

Post a Comment