Friday, February 5, 2016

Βγάλε τα λεφτά απ’ το στρώμα

Είναι κοινή πεποίθηση ότι τα διεθνή πρακτορεία κάνουν ρεπορτάζ εις βάθος, με τεκμηρίωση, με στοιχεία, με πηγές ευρισκόμενες πλησίον των γεγονότων. Κι όμως. Το διεθνές πρακτορείο Μπλούμπεργκ έκανε ρεπορτάζ για την εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και η πλησιέστερη πηγή που βρήκε ήταν ένας ταξιτζής, ο κ. Γιώργος Καραβέλας, ο οποίος «υπήρξε σιωπηλός μάρτυρας του τι κάνουν οι απλοί Έλληνες με τα χρήματά τους». Και μόνο που λένε ότι ένας ταξιτζής «υπήρξε σιωπηλός μάρτυρας» σημαίνει ότι αγνοούν παντελώς την μενταλιτέ των Ελλήνων ταξιτζήδων, άρα και της Ελλάδος καθεαυτής.


Τέλος πάντων. Ο σιωπηλός ταξιτζής (σ.σ.: αντίφαση εν τοις όροις) είπε στο Μπλούμπεργκ ότι «άκουσε έναν πελάτη του να λέει στο κινητό ότι απέσυρε 25.000 ευρώ από την τράπεζα και τα φύλαξε κάτω από τα χαλασμένα πλακάκια στο μπάνιο του». Αποκλείεται. Αποκλείεται να συνέβη τέτοιο πράγμα, διότι με τις αμοιβές που παίρνουν οι πλακάδες, το κόστος της αποκατάστασης των πλακιδίων που σκεπάζουν τα χρήματα υπερβαίνει την αξία των χρημάτων. Και χωρίς απόδειξη.
«Ένας άλλος», συνεχίζει ο κ. Καραβέλας, «πήρε τα χρήματά του, πήγε στο χωριό του και τα έθαψε στο χώμα». Για ψάξτε το λίγο εκεί στο Μπλούμπεργκ. Τα χρήματά του έθαψε στο χωριό ο απελπισμένος Έλλην ή κανένα συγγενή που λιμπιζόταν τα χωράφια του; Για κάντε επιτόπια έρευνα να δείτε αν ζει ο μπατζανάκης του. Παρέχει και τρίτη μαρτυρία ο σιωπηλός ταξιτζής, μιλάει για έναν επιβάτη «που διαμόρφωσε ένα μικρό χρηματοκιβώτιο μέσα στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού του που βρίσκεται στο μπαλκόνι του σπιτιού του». Προς θεού, συνέλληνες! Όχι λεφτά στο κλιματιστικό, στο καζανάκι, στο πλυντήριο, στο καλοριφέρ, στον θερμοσίφωνα. Αυτά τα άτιμα βγάζουν νερά και τα λεφτουδάκια σας θα αρχίσουν να κολυμπούν οσονούπω σαν χρυσόψαρα μέσα στη γυάλα. Βάλτε τα σε μέρη στεγνά, στους τοίχους, στα μπαουλοντίβανα, στις ευμεγέθεις κουφάλες των δοντιών σας.

Είναι δύσκολο πράγμα η διαπραγμάτευση και κυρίως η επικοινωνιακή διαχείρισή της. Τα γνωρίζουν αυτά οι διαπραγματευτές, τα γνωρίζει πρωτίστως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο σκληρότερος των διαπραγματευτών. Αυτό που γίνεται τώρα δεν είναι σκληρή διαπραγμάτευση, σκληρή
διαπραγμάτευση ήταν αυτή που έκανα εγώ, είπε ο ΕΓΩ στον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο Γιούνκερ υπέφερε στα χέρια μου, είπε ο Ευάγγελος κι όταν τον ρώτησε ο Χατζηνικολάου για τη φωτογραφία που ο Γιούνκερ του τσιμπάει το μαγουλάκι, ο απερχόμενος πρόεδρος του απελθόντος ΠΑΣΟΚ απάντησε ως εξής: Ο κ. Γιούνκερ είναι μεν Λουξεμβούργιος, η γλώσσα του σώματός του όμως είναι μεσογειακή, είναι τύπος «επαφικός».

Επαφικός; Τι σημαίνει επαφικός; Αλλιώς τους λέγαμε εμείς όταν ήμασταν μικροί στο Περιστέρι ή όπως θα έλεγε κι ο Παπαγιαννόπουλος στον Κωσταντάρα: «Τη χούφτωσες; Χούφτωσ' την, χούφτωσ' την».

του Γιώργου Ανανδρανιστάκη
Η ΑΥΓΗ
5/2/2016

No comments:

Post a Comment