Sunday, February 14, 2016

Προς νέο πρόγραμμα χωρίς παράταση Μνημονίου


Λύση για την Ελλάδα τη Δευτέρα; Έστω προσωρινή, μεταβατική ή όπως αλλιώς θα αποφασίσουν να την πουν; Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης. Αρκεί οι εμπειρογνώμονες της ελληνικής πλευράς και των τριών θεσμικών εταίρων -Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- που από χθες το πρωί δουλεύουν με φουλ τις μηχανές, να έχουν ετοιμάσει μέχρι το
πρωί της Δευτέρας έναν πλήρη κατάλογο με τα σημεία σύγκλισης του ισχύοντος προγράμματος με τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και τα σημεία απόκλισης.

Ακόμη και το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών το βράδυ της Δευτέρας σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα έχει πέσει στο τραπέζι, χωρίς να χρειαστεί να ζητηθεί τεχνητή παράταση για το ακόμη ισχύον.

Αυτή η εξέλιξη είναι αναπάντεχα θετική -πάντα υπό την προϋπόθεση ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα επιτευχθεί μια πρώτη πολιτική συναίνεση, κάτι που οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έλεγαν χθες ότι δεν μπορούν να προβλέψουν.

Πάντως, το βέβαιο είναι ότι τίποτε δεν θα κολλήσει στα σύμβολα - αυτή τη μάχη φαίνεται να την κέρδισε ήδη η ελληνική κυβέρνηση. Αν και με περισσή ειρωνεία υψηλός αξιωματούχος της Ευρωζώνης θύμιζε χθες την εκκεντρικότητα του Prince -του καλλιτέχνη που άλλαξε την ποπ μουσική τη δεκαετία του 1980 και κάποια στιγμή αποφάσισε ότι δεν θέλει να τον αποκαλούν έτσι, αλλά "The Artist Formerly Known as Prince", "o καλλιτέχνης πρώην γνωστός ως Prince"-, ωστόσο απέφευγε συστηματικά να χρησιμοποιεί τις λέξεις που έγιναν κόκκινα πανιά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Και το σημαντικότερο, άφηνε ανοιχτό το παράθυρο της διαπραγμάτευσης για ουσιαστικές αλλαγές.
Αυτή η διαπραγμάτευση θα βασιστεί στη δουλειά των εμπειρογνωμόνων, στον "χάρτη" που θα απεικονίζει τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης στις απόψεις των δύο πλευρών. Αυτός θα παραδοθεί τη Δευτέρα το πρωί στους επικεφαλής συμβούλους των υπουργών Οικονομικών (EuroWorking Group) για να χρησιμοποιηθεί ως "τεχνική βάση", ώστε να δουν πώς θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις και να κάνουν την ανάλογη εισήγηση στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Το ζητούμενο τώρα είναι να παρουσιαστούν "σκληρά δεδομένα" -αριθμοί, δηλαδή- από την ελληνική πλευρά, που να πείσουν τους εταίρους για τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης. "Δεν είναι κρίσιμο να υπάρξει παράταση του ισχύοντος προγράμματος, αλλά εάν τη ζητήσουν θα τη δώσουμε. Μπορούμε, ωστόσο, να μιλήσουμε για ένα νέο πρόγραμμα" δήλωνε χθες κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Άλλωστε, "κανένα πρόγραμμα δεν είναι Αγία Γραφή", που να μην αλλάζει στον αιώνα των αιώνων. Πλην όμως, όπως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται από την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό, έτσι δεσμεύονται και όλοι οι υπουργοί Οικονομικών των άλλων χωρών να λογοδοτούν στα κοινοβούλιά τους για κάθε νέα απόφαση στο ευρωπαϊκό επίπεδο, θυμίζουν στις Βρυξέλλες.
Ποια είναι η λογική των αξιωματούχων της Ευρωζώνης; Παρουσιάστε μας τις θέσεις σας εκεί που αποκλίνουμε, "με ποσοτικά στοιχεία", και θα δούμε τι μπορούμε να αντικαταστήσουμε με τι, αλλά σε συναφείς τομείς. Δηλαδή, λένε, δεν θέλουμε να αντικατασταθεί ένα άμεσο δημοσιονομικό μέτρο με ένα διαρθρωτικό που θα έχει μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα.

Οι άνθρωποι των τεχνικών κλιμακίων -επικεφαλής από ελληνικής πλευράς είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης- θα δουλέψουν ασταμάτητα μέχρι τη Δευτέρα το πρωί για να προσφέρουν την "τεχνική βάση" για την πολιτική διαπραγμάτευση στο συμβούλιο υπουργών. Όσο πιο στιβαρή είναι αυτή η βάση, τόσο λιγότερο δύσκολες θα είναι οι διαπραγματεύσεις.

Οι επιφυλακτικοί...

Βέβαια, κανείς δεν θέλει να δίνει την εντύπωση ότι υποχωρεί πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ειδικά όταν το κλίμα σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι αρνητικό σε κάθε υποχώρηση προς την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι αποφασισμένος να κρατήσει αμείωτη την πίεση στην Αθήνα όλο το Σαββατοκύριακο:
Δήλωσε λοιπόν χθες από τη Χάγη ότι είναι ακόμη "πολύ απαισιόδοξος" για το αν θα μπορέσουν οι υπουργοί Οικονομικών να κάνουν τη Δευτέρα ένα στέρεο βήμα που θα γεφυρώνει τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το πρόγραμμα διάσωσης. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει πολλές ανάγκες, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά. "Δανείζουμε χρήματα μόνο όταν υπάρχει πρόοδος κι όταν νέες μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται. Κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα εδώ και μήνες" είπε.
Αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διατηρεί την πίεση στην Αθήνα αμείωτη, με την εκτίμησή του ότι Ελλάδα και Κομισιόν απέχουν ακόμη "πολύ" από μια συμφωνία. «Είμαστε πολύ μακριά από ό,τι θα μπορούσε να αποκαλέσει κανείς πολιτικό συμβιβασμό, αλλά τώρα καταπιανόμαστε με την ουσία των διαφορών ανάμεσα στις απόψεις του Eurogroup και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης» είπε στη γαλλική τηλεόραση.
«Πραγματικά πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρόγραμμα, και έχουν ένα πρόγραμμα, οπότε η απάντησή μου στο ερώτημά σας θα ήταν να πούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει την παράταση του προγράμματος. Δεδομένης της ανάγκης που έχουν να επανεξετάσουν ορισμένα στοιχεία του προγράμματος, πιστεύω ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πάνω σε μια λογική αντίληψη, που σημαίνει ότι τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κόψει πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα μέτρα που οδηγούν στο ίδιο δημοσιονομικό ποσό» υποστήριξε.

...Οι αισιόδοξοι

Στον αντίποδα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup.
«Η συνάντηση της Δευτέρας θα είναι δύσκολη αλλά αποφασιστική, διότι αφορά την εξασφάλιση των μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας. Θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία και δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης ή μη» είπε ο Μοσκοβισί. Χαρακτήρισε δε τη συνεδρίαση κρίσιμη για όλους, «πρόκληση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» .
Αλλά κι ο Παντοάν δήλωσε στο ιταλικό ραδιόφωνο πως είναι «βέβαιος ότι για την Ελλάδα θα βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση», ενώ η εκτίμησή του είναι ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ απομακρύνεται. "Οι χθεσινές συμφωνίες σε πολιτικό επίπεδο, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ελπίζω να οριστικοποιηθούν στο Eurogroup" κατέληξε ο Παντοάν.

Και η... οπισθοφυλακή

Πάντως, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο συνήθως λαλίστατος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε τοποθετηθεί. Μόνο ο εκπρόσωπός του βγήκε να μιλήσει, επαναλαμβάνοντας τη θέση του υπουργού του, ότι «η μόνη επιλογή για την Ελλάδα είναι η επέκταση του προγράμματος».
Το Βερολίνο αποδέχεται να κάνει πίσω στα σύμβολα, «από σεβασμό» προς την Ελλάδα, και να μην ονομάζεται πλέον τρόικα ο ελεγκτικός μηχανισμός του προγράμματος, πλην όμως οι θεσμοί θα διατηρήσουν τον ρόλο τους: «Έχουμε εδώ συμβατικούς κανόνες, οι οποίοι προβλέπουν ξεκάθαρα ποιοι θεσμοί ελέγχουν την εκπλήρωση, την υλοποίηση του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπεται κανένας ρόλος για τον ΟΟΣΑ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε.


Μπαλή ΚάκηΗ ΑΥΓΗ
14/2/2016

No comments:

Post a Comment