Saturday, February 20, 2016

Εγινε του... Πάκη στη Συγγρού

Με την εκτίμηση ότι τα «χρονικά περιθώρια για έναν συμβιβασμό στενεύουν» για την κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να τηρεί στάση αναμονής. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ. υπό την προεδρία του Αντ. Σαμαρά, επαναβεβαιώθηκε αυτή η στάση, ενώ όλα τα εσωκομματικά ζητήματα που άνοιξαν μετά την εκλογική ήττα μετατέθηκαν σε εύθετο χρόνο.

Πάρα ταύτα, όμως, η ένταση στο εσωτερικό της Ν.Δ. συνεχίζεται και χθες την αφορμή αντιπαράθεσης έδωσε η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η διαφοροποίηση του Κυρ. Μητσοτάκη, η οποία αποδόθηκε σε προσωπικούς λόγους, είχε συνέχεια, με τον ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσο να επικρίνει και αυτός τον πρώην υπουργό της Ν.Δ. για τα λάθη της νεο-καραμανλικής περιόδου, όπως ανέφερε (ρ/σ Παραπολιτικά).

Η αντίδραση στον Κυρ. Μητσοτάκη ήρθε από τον Ν. Κακλαμάνη, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ στη συνέχεια, μετά τις δηλώσεις του Γ. Κύρτσου και τις αναρτήσεις στελεχών στα social media (Φ. Πιπιλή κ.ά.), τη σκυτάλη πήρε ο Ευ. Αντώναρος, κάνοντας λόγο για μικροψυχία.
Πέραν των προσωπικών διαφορών, όμως, είναι διάχυτος ο προβληματισμός στη Ν.Δ. για την επιλογή του Πρ. Παυλόπουλου από τον Αλ. Τσίπρα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με την πρώτη ανάγνωση, η κίνηση αυτή δίνει στον πρωθυπουργό περιθώρια πολιτικής ανοχής από τους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Σε βάθος χρόνου, εάν η κυβέρνηση καταφέρει να σταθεί όρθια απέναντι στις πιέσεις των εταίρων στην Ε.Ε., τότε η Ν.Δ., όπως εκτιμούν στελέχη της αντιπολίτευσης, ενδέχεται να μετράει νέες απώλειες προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέφυγε και χθες να ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του στο εσωκομματικό πεδίο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς δεν σχολίασε καν τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη για την υποψηφιότητα Παυλόπουλου και επέμεινε στην ατζέντα που κύριο αντικείμενο είχε τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επέμεινε στην αρνητική εικόνα που έχει διαμορφώσει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η επιμονή στο λάθος είναι το χειρότερο λάθος που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση». Εξέφρασε και πάλι την ελπίδα «να προχωρήσει θετικά η διαπραγμάτευση και να βρεθεί λύση», ωστόσο, αυτή η λύση σύμφωνα με την κυρίαρχη εκτίμηση στη Ν.Δ. δεν θα είναι δίχως πρόσθετο κόστος. Ως προς το ενδεχόμενο να ζητήσει ο κ. Σαμαράς συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, όπως έπραξαν οι αρχηγοί του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης και του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, δεν έγινε συζήτηση.

«Να μην μπει σε κίνδυνο η χώρα»

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κ. Καραγκούνης, σχολιάζοντας τον φάκελο του Eurogroup με τις εισηγήσεις του Γ. Βαρουφάκη και τα σημειώματα του επιτρόπου Π. Μοσκοβισί, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως βάση στις διαπραγματεύσεις «τα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης» (το πρωτογενές πλεόνασμα, την ανάκαμψη της οικονομίας και τις παραμέτρους βιωσιμότητας χρέους), «που μέχρι τώρα ευθέως αμφισβητούσε», και κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση «να μη θέσει σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια που προγραμματίζει να καταθέσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν οι βουλευτές της Ν.Δ. στις αρμόδιες επιτροπές. Το πρώτο κρίσιμο τεστ θα γίνει με το ν/σ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επί του οποίου πολλοί βουλευτές έχουν προαναγγείλει ότι θα το ψηφίσουν εάν βελτιώνει το προηγούμενο πλαίσιο της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και οι αρνητικές, όπως τις χαρακτηρίζουν στη Ν.Δ., εξελίξεις στο θέμα του αγωγού ΤΑP μετά και τη συνάντηση του Π. Λαφαζάνη με τους Αζέρους.
Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου συμμετείχαν οι Α. Παπαμιμίκος, Ευ. Μεϊμαράκης, Κ. Καραγκούνης, Γ. Πλακιωτάκης, Ν. Κακλαμάνης, Κυρ. Μητσοτάκης, Γ. Βρούτσης, Αδ. Γεωργιάδης. Αποφασίστηκε επίσης να ενταθούν οι τόνοι της κριτικής στις παρεμβάσεις και δηλώσεις των υπουργών. Ο εκπρόσωπος, Κ. Καραγκούνης, κατηγόρησε τον Π. Καμμένο για τη ρητορική του (ότι «θα το κάνουμε Κούγκι») αλλά και ότι προσπαθεί να φιμώσει τα ΜΜΕ, ενώ εγκάλεσε τον Γ. Πανούση για βιαστικές και επιπόλαιες ενέργειες όσον αφορά το μεταναστευτικό.


Συντάκτης: Μπάμπης Αγρολάμπος
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 
19/2/2016

No comments:

Post a Comment