Wednesday, February 17, 2016

Αυλαία στην ντροπή

 Άμεση απελευθέρωση όσων κρατούνται περισσότερο από 18 μήνες, όσων έχουν ζητήσει άσυλο και όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (ασυνόδευτοι ανήλικοι, οικογένειες, παιδιά, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες) προβλέπει το σχεδιο για το κλείσιμο των κέντρων κράτησης, που ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τρίτης η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης.

Οι υπουργοί δεσμεύονται ότι θα καταργηθούν τα κέντρα «στο μικρότερο δυνατό διάστημα» και ότι πρωταρχικό τους μέλημα είναι η τήρηση της νομιμότητας και της ασφάλειας όλων.
Σε περιπτώσεις κράτησης που υπερβαίνει τους έξι μήνες, το ανώτατο όριο που προβλέπει ο νόμος (το 18μηνο προκύπτει από την άθροιση των παρατάσεων του εξάμηνου, παρατάσεις που προβλέπονται φυσικά μόνο σαν δυνατότητα και όχι υποχρεωτικά), θα εκδίδονται αποφάσεις εξάμηνης αναβολής απομάκρυνσης, σύμφωνα με το νόμο.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως και στις περιπτώσεις νέων συλλήψεων, θα εφαρμόζονται εναλλακτικά μέτρα περιορισμού της ελευθερίας (εμφάνιση στο ΑΤ του τόπου κατοικίας, δήλωση του τόπου κατοικίας κλπ), όπως προβλέπει ο νόμος, που παραβιαζόταν ευθέως από τις αρμόδιες αρχές.
Σύμφωνα επίσης με τις προβλέψεις του νόμου, που ούτε σε αυτό το σημείο εφαρμόζονταν, οι ευάλωτες ομάδες θα παραπέμπονται σε δομές φιλοξενίας.

 Οι υπουργοί επισημαίνουν την άμεση ανάγκη λειτουργίας ανοιχτών δομών φιλοξενίας, όπως και ριζικών αλλαγών σε όσους χώρους κράτησης διατηρηθούν για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ειδικά για την Αμυγδαλέζα, που λόγω της θέσης της και της ύπαρξης αστυνομικών εγκαταστάσεων, δεν μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτή δομή, εξαγγέλλουν «λόγω και της ιστορίας που το συνοδεύει, εμβληματικά το κλείσιμο της δομής εκκενώνοντας σταδιακά τους χώρους».


Ζητάει και τα ρέστα ο Ν. Δένδιας

Τα σκάνδαλα εξέθρεψε η νοοτροπία ανοχής σε φαινόμενα διαφθοράς
Με ανακοίνωσή που έβγαλε την Τρίτη, μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης για τα κέντρα κράτησης, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας επιχειρεί εμμέσως να ρίξει στον διάδοχό του Βασίλη Κικίλια την ευθύνη για τις μεγάλες ελλείψεις των διαδικασιών ασύλου και τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, ενώ επιστρατεύει και πάλι ρητορική κινδύνου για την ασφάλεια των πόλεων.
Ο υπουργός μιλά για «το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του Ασύλου και των μεταναστευτικών ροών που δημιουργήθηκε μέχρι τον Ιούνιο του 2014, παρά τις αντιδράσεις μίας φωνασκούσας Αριστεράς, και το οποίο ανταποκρινόταν στα πιο σύγχρονα δεδομένα. Έκτοτε, λόγω διαφορετικών κυβερνητικών καθηκόντων, δεν βρίσκομαι στη θέση να γνωρίζω τον τρόπο λειτουργίας του».  Προτείνει μάλιστα στην κυβέρνηση «να εφαρμόσει πλήρως το εγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το άσυλο και τη μετανάστευση, να επιλύσει τα λειτουργικά προβλήματα που τυχόν προέκυψαν στα Προαναχωρησιακά Κέντρα (στους τομείς της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της σίτισης)», να κάνει δηλαδή αυτά που δεν έκανε ο ίδιος.

Την καλύτερη απάντηση στον κ. Δένδια τη δίνει πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που χαρακτηρίζει την Ελλάδα επικίνδυνη για τους πρόσφυγες και ζητά τη μη επιστροφή τους στη χώρα μας. Η έκθεση καταγράφει την υποστελέχωση των υπηρεσιών Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής, την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού και την πλήρη ανεπάρκεια δομών φιλοξενίας και ένταξης, με αποτέλεσμα τον κοινωνικό αποκλεισμό των προσφύγων.

Η έκθεση αναφέρει ότι βρίσκεται «σημαντικά κάτω από τα στάνταρ της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας» η υποδοχή προσφύγων. Όσο για την... ασφάλεια των ελληνικών πόλεων, έκθεση της Human Rights Watch αμφισβητεί πως η μείωση της εγκληματικότητας οφείλεται στις επιχειρήσεις σκούπα, που στην πραγματικότητα στέρησαν πόρους από την αντιμετώπιση του εγκλήματος.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
17/2/2016

No comments:

Post a Comment