Saturday, February 20, 2016

Βαρουφάκης: «Η Ελλάδα αφήνει πίσω το Μνημόνιο»

O υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup, ότι χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις έτσι ώστε «να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη», προσθέτοντας ότι διαπραγμάτευση σημαίνει αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού αλλά και ταυτόχρονα να έχεις τη δυνατότητα να διανοηθείς τη ρήξη. Να πεις όχι όταν σου πουν κάτι
που δεν είναι σωστό. «Η Ελλάδα βγήκε από την μοναχική απομόνωση, δεν μπλοφάραμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
«Η προσπάθεια εγκλωβισμού της κυβέρνησης στις προθεσμίες που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε», τόνισε, προσθέτοντας ότι «συνδυάσαμε σεβασμό σε κανόνες με σεβασμό στη δημοκρατία. Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία».
«Η διαπραγμάτευση γίνεται για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Σημαίνει ταυτόχρονα αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού, αλλά και την δυνατότατη να φανταστεί κανείς τη ρήξη», είπε και πρόσθεσε: «Συνδυάσαμε την αποφασιστικότητα να μην μπούμε σκυφτοί σε μια διαπραγμάτευση και να συνδυάσουμε αυτή την αποφασιστικότητα με μια επιδέξια διαπραγματευτική πολιτική που οδήγησε σε μια συμφωνία». Ο Έλληνας υπουργός, τόνισε στη συνέχεια: «Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς», και υπογράμμισε .πως «όταν τελειώσει αυτή η συνέντευξη εμείς θα καταπιεστούμε ώστε να συντάξουμε τον κατάλογο».
«Η Ελλάδα αφήνει το μνημόνιο πίσω», διεμήνυσε, τονίζοντας ότι είναι ένα Σαββατοκύριακο χαράς και δημιουργίας. «Αφήνουμε πίσω μας το Μνημόνιο και γινόμαστε συν-συγγραφείς των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, εκτιμώντας ότι αποτράπηκαν νέα υφεσιακά μέτρα όπως μειώσεις συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ στα νησιά καθώς και αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3%.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στο ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνάδει απόλυτα με τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία».
Για τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, είπε ότι αφορούν την αποφυγή μονομερών κινήσεων τονίζοντας ότι ήταν επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης αυτές οι δεσμεύσεις καθώς οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί όπως τα «κόκκινα» δάνεια, τα εργασιακά και η ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις δεν θα δημιουργήσουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.
«Το τετράμηνο που θα ακολουθήσει είναι το διάστημα που χτίζουμε μία νέα σχέση με Ε.Ε. και ΔΝΤ. Στόχος να συζητήσουμε για «μία έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ», πρόσθεσε.

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ 
20/2/2016

No comments:

Post a Comment