Saturday, February 6, 2016

Με "καρφιά" Μεϊμαράκη προς Σαμαρά και Σόιμπλε η παράδοση στη Ζ. Κωνσταντοπούλου

Πρόθυμος να συμβάλλει στις αλλαγές που προτίθεται να κάνει στην λειτουργία της Βουλής η νέα πρόεδρος του σώματος, Ζ. Κωνσταντοπούλου, εμφανίστηκε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, Β. Μεϊμαράκης, που παρέδωσε την Προεδρεία αφήνοντας αιχμές τόσο προς την ηγεσία της Ν.Δ., όσο και προς την γερμανική κυβέρνηση.
Ο Β. Μεϊμαράκης προέτρεψε την Ζ. Κωνσταντοπούλου να λειτουργεί «θετικά» κι μόνο για τους βουλευτές όταν θα προεδρεύει αναφέροντας ότι ο ίδιος λειτούργησε έτσι «ανεξάρτητα αν το κόμμα μου διαφωνούσε και πετούσε αιχμές πίσω από την πλάτη του». Το «καρφί» του πρώην προέδρου της Βουλής έχει σαφώς ως παραλήπτη τον Αντ. Σαμαρά και την ηγετική ομάδα της Ν.Δ.
Παράλληλα, ο Β. Μεϊμαράκης σχολίασε την στάση της γερμανικής κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «αλλοίμονο αν υπουργός οικονομικών άλλης χώρας κουνά το δάχτυλο σε εκλεγμένη κυβέρνηση», συμπληρώνοντας ακόμα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

"Δεν πέτυχα όσα θα ήθελα σε σχέση με τη συμπεριφορά της εκτελεστικής εξουσίας"

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε να αποτινάξει από πάνω του τις ευθύνες για την κακή λειτουργία του κοινοβουλίου την προηγούμενη περίοδο υποστηρίζοντας ότι δεν πέτυχε όσα θα ήθελε και θα έπρεπε σε σχέση με την συμπεριφορά της εκτελεστικής εξουσίας κι επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα των άσχετων ή ξαφνικών τροπολογιών, καθώς και των κατεπειγόντων νομοσχεδίων είναι «ευθύνη της πλειοψηφίας, κι όχι του Προέδρου».
Παράλληλα, ευχήθηκε στην Ζ. Κωνσταντοπούλου να είναι καλύτερη Πρόεδρος από αυτόν και δεσμεύτηκε πολλές φορές για συμβολή στο έργο της νέας Προέδρου. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου του επισήμανε με χιούμορ ότι θα κληθεί να πραγματοποιήσει την δέσμευσή του καθώς αυτή έγινε «ενώπιον μαρτύρων».

Παράδοση σε εγκάρδιο κλίμα

Ο Β. Μεϊμαράκης σημείωσε την χαρά του που η Ζ. Κωνσταντοπούλου έσπασε τον ρεκόρ θετικών ψήφων που είχε ο ίδιος παρατηρώντας ότι κι ο ίδιος συνέβαλε σε αυτό, ενώ εξομολογήθηκε ότι δεν περίμενε ποτέ ότι για γίνει Πρόεδρος της Βουλής προσθέτοντας ότι δεν έπληξε καθόλου λόγω των αναγκών της συγκυρίας.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τους υπαλλήλους της Βουλής για την συνεργασία, όπως και την Φρουρά του κοινοβουλίου, παρατηρώντας ότι ο ίδιος είχε εισηγηθεί να φύγουν τα κάγκελα από το κοινοβούλιο, ζήτημα που όμως αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου.
Τόσο ο απερχόμενος, όσο κι η νέα πρόεδρος της Βουλής μιλούσαν ο ένας στον άλλο στον ενικό κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής αποδεικνύοντας την καλή σχέση που έχουν και την οποία επισήμανε η Ζ. Κωνσταντοπούλου που εξέφρασε την χαρά της για την «θεσμικότητα» της διαδικασίας παράδοσης που ακολούθησε ο Β. Μεϊμαράκης μιλώντας για «κοινοβουλευτικό ήθος».
Κι οι δύο ευχαρίστησαν τον απερχόμενο αντιπρόεδρο της Βουλής, Γ. Τραγάκη, αρχαιότερο πλέον βουλευτή του κοινοβουλίου. Ο Β. Μεϊμαράκης μίλησε με θερμά λόγια και για τους γονείς της Ζ. Κωνσταντοπούλου, Ν. Κωνσταντόπουλο και Λ. Αλεξίου, που ήταν παρόντες στην τελετή.





Η ΑΥΓΗ 
6/2/2016

No comments:

Post a Comment