Tuesday, February 23, 2016

H θειά μου η Κονδύλω

Περάσαμε τόσο δύσκολες μέρες με την διαπραγμάτευση να κορυφώνεται και ενώ η αγωνία συνεχίζεται για την κρίσιμη Καθαρά Δευτέρα των μέτρων, για όλους εμάς μοιάζει με ανάπαυλα πριν από την νέα μάχη.
Φυσικά το ίδιο δεν ισχύει και για τα κυβερνητικά στελέχη που γράφουν και σβήνουν πυρετωδώς μέσα στην ασφυκτική προθεσμία των λίγων ωρών που έχουν μέχρι την Δευτέρα.Video

Δεύτερη ημέρα του μαραθωνίου για να συνταχθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων, που μέχρι αύριο το βράδυ θα πρέπει να παραδοθεί στους Ευρωπαίους εταίρους, και η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει αλλαγές σε συγκεκριμένα θέματα που απασχόλησαν τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο Μνημόνιο.
Εμείς όμως απτόητοι! Ντυμένοι με στολές που εμπνέονται από την πολιτική αλλά και από την επικαιρότητα θα χορέψουμε, θα γλεντήσουμε ξορκίζοντας τις δύσκολες μέρες ... εκείνες που πέρασαν και εκείνες που θα έρθουν!

Και ενώ σήμερα στα viral θα φιλοξενούσαμε και πάλι τον Βαρουφάκη καθώς αντιμετωπίζεται ως σταρ, όπου και να πάει και μάλιστα του ζητούν πλέον οι γυναίκες και αυτόγραφο (άρχισε να δίνει κιόλας σύμφωνα με τον Βηματοδότη) και να συνομιλεί με όσες θέλουν να τον συναντήσουν αντιμετωπίζοντας τον σαν άνθρωπο της showbiz, δεν θα το κάνουμε.
Θα είχαμε άλλο ένα viral με τον Βαρουφάκη να διαψεύδει το δημοσίευμα της Γαλλικής εφημερίδας που τον ήθελε να πιάνεται στα χέρια με το Ντάισελμπλουμ και να το διαψεύδει ο ίδιος λέγοντας " Σας έχω άσχημα νέα. Το ρεπορτάζ σας είναι ψεύτικο. Ποτέ δεν υπήρξε τέτοια στιγμή ανάμεσα στον Γερούν και εμένα. Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω".

Σήμερα Κυριακή των Αποκριών viral είναι εκείνα τα αθυρόστομα τραγούδια των ημερών που ακούγονται σε όλα τα πανηγύρια των χωριών μας, χρόνια τώρα και συνέλεξε με πολύ φροντίδα η Δόμνα Σαμίου.

Πολύ λίγα από αυτά τα τραγούδια έχουν δημοσιευθεί. Προσπαθούσαν, από συντηρητισμό και υποκρισία, να τα κρύψουν έλεγε η Δόμνα Σαμίου για να προσθέσει πως αυτά τα τραγούδια, που τα περισσότερα αναφέρονται σε όργανα του ανθρωπίνου σώματος, δεν έχουν καμιά σχέση με τα σημερινά δήθεν Καρναβάλια που γίνονται για εμπορικούς λόγους. Θα τα ακούσετε όμως στην Κοζάνη, τη Μυτιλήνη, την Αγία Άννα της Εύβοιας, τον Τύρναβο, την Ελασσόνα κ.ά.

Στα viral πόλλών χρόνων αυτών των ημερών υπάρχει μια ομάδα ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών που δεν θ' ακουστούν ποτέ σε καμιά εθνική εορτή και δεν θα χορευτούν ποτέ σε καμία σχολική επίδειξη.

Κι όμως, τα τραγούδια αυτά, που κανείς στην «ελευθεριάζουσα» κοινωνία μιας μεγάλης πόλης δεν θα τολμούσε δημόσια να εκστομίσει, πολλά «συντηρητικά» χωριά μας τα τραγουδούν, τα χορεύουν και τα γιορτάζουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, εδώ και αιώνες. Είναι τα αποκριάτικα, τραγούδια σεξουαλικής, αλλά και θρησκευτικής και κοινωνικής σάτιρα.

Καλημέρα, καλές Απόκριες και χαμογελάστε, διασκεδάστε χωρίς συντηρητισμούς και καθωσπρεπισμούς.

Με τη θεια μου την Κοντύλω (Μ. Ασίας)
«Με τη θειά μου την Κοντύλω επηγαίναμε στο μύλο.
Μπιγιρνέ - μπιγιρνέ - μπίγι - μπίγι - μπιγιρνέ
Κούντα 'γω και κούντα 'κείνη, δίν' ο Θιός και πέφτ' εκείνη
πάνω γω 'πο κάτω εκείνη.
- Άχου θεια και νά 'σουν ξένη και το τι 'θελε να γένει!
- Κάμε γιε μου τη δουλειά σου κ' εγώ είμαι πάλι θειά σου!
Να κι ο μπάρμπας από πέρα τράκα τρούκα τη μαχαίρα:
- Βρ' ανιψιέ καταραμένε κ' ίντα πολεμάς καημένε;
- Μπάρμπα θερμασιά την πιάνει και την πλάκωσα να γιάνει!
- Πλάκωσ' τη καλά παιδί μου όπου να 'χεις την ευχή μου!»
.

Να 'μουν νύχτα στο γυαλό (Στερεάς Ελλάδας)
«Να 'μουν νύ - μωρέ - να 'μουν νύ-να 'μουν νύχτα στο γυαλό.
Ν' ανάψω λύ - μωρέ - ν' ανάψω λύ - ν' ανάψω λύχνο για να δω.
Θειά μου Νικολάκαινα να μην πας για λάχανα.
Που τσ' ανάβουν τσι φωτιές και πηδάνε οι μικρές;
Στου αρχιδιάκου την αυλή, μαζευτήκανε πολλοί.
Γάμος εγινότανε κάποιος παντρευότανε».


Ο Γιάνναρος επόθανε (Καρπάθου)
«Ο Γιάνναρος - ε - μπουμ - μπουμ - μπουμ - ο Γιάνναρος επόθανε
ο Γιάνναρος επόθανε κι άφησε διαθήκη του διαβόλ' ο γιος κι άφησε διαθήκη.
Ο Γιάνναρος επόθανε κι άφησε διαθήκη,
να μην τον θάψουν σ' εκκλησιά, μήτε σε μοναστήρι.
Μονάχα να τον θάψουσι πάνω σε σταυροδρόμι,
ν' αφήσουν και την πούτσα του τρεις πιθαμές απάνω,
για να περνά ο βασιλιάς να δένει τ' άλογό του.
Τρεις καλογριές τ' ακούσασι και παν να τόνε (δ)ούσι
η πρώτη φέρνει το κερί κ' η άλλη το λιβάνι
κι η τρίτη ξεβρακώνεται να πα'να κάτσει απάνω».









Madata

22/2/2016

No comments:

Post a Comment