Thursday, November 19, 2015

Πανελλαδικές 2015

ΑΕΙ - ΤΕΙ: Εκρηξη βάσεων φέρνει το «κούρεμα» εισακτέων

Μεγάλες ανακατατάξεις στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα φέρει από φέτος, αν τελικά υλοποιηθεί, η πρόταση του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, να ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ τα ίδια τα Ιδρύματα.


Η δυσαρέσκεια των πρυτάνεων και των προέδρων τμημάτων για τον υπέρογκο αριθμό πρωτοετών που «φορτώνονται» κάθε χρόνο είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη τα τελευταία χρόνια, με την ακαδημαϊκή κοινότητα να ζητάει ρητά γερό «ψαλίδι» στα νούμερα που ορίζει το υπουργείο. Αναπόφευκτα, αυτό θα οδηγήσει σε έκρηξη των βάσεων, ειδικότερα για τις δημοφιλείς σχολές, μιας και οι πολυπόθητες θέσεις, για τους υποψήφιους, στα αμφιθέατρα θα μειωθούν αρκετά. Ο κ. Λοβέρδος αφήνει υπόνοιες ότι ίσως οι πρυτάνεις δεν αντέξουν την κοινωνική πίεση για λιγότερο αριθμό εισακτέων, η άλλη πλευρά όμως επισημαίνει ότι αρμοδιότητά της είναι το ακαδημαϊκό έργο και όχι η κοινωνική πολιτική.

Ενδεικτικό του μεγέθους των μειώσεων που ζητάνε Ιδρύματα, τα οποία προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον, είναι η περίπτωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, η πρυτανική ηγεσία δήλωσε ότι μπορεί να διαχειριστεί 950 φοιτητές. Η απόφαση του υπουργείου ήταν να εισαχθούν 1.600, προσθέτοντας 40% επί της πρότασης του Ιδρύματος. Πάνω-κάτω, αντίστοιχες μειώσεις ζητάνε και τα υπόλοιπα Ιδρύματα. Δεδομένου ότι φέτος ο αριθμός εισακτέων κυμαινόταν στις 70.000, αν για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά οριστεί από τα Ιδρύματα, θα είναι ορατά μειωμένος, επηρεάζοντας άμεσα και τις βάσεις εισαγωγής του ερχόμενου Αυγούστου.

Η αρχή έγινε με τις μετεγγραφές

Αφορμή για να τεθεί ακόμα μια φορά επί τάπητος το ζήτημα των εισακτέων ήταν οι μετεγγραφές. Ο ευνοϊκός νόμος του Μαΐου που διεύρυνε τις μετεγγραφές, σε συνδυασμό με τα οικονομικά κριτήρια που πρόσθεσε η νέα ηγεσία του υπουργείου το καλοκαίρι, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Αν και ο τελικός αριθμός των μεταφορών θέσης περιορίστηκε στις 10.000, όπως παραδέχτηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιος Κυριαζής, η κατανομή ήταν άνιση. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι οι Σχολές Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και οι σχολές Ιατρικής, Νομικής, Παιδαγωγικού και Νηπιαγωγών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από το κύμα των πρωτοετών που δέχτηκαν.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
19/11/2015

No comments:

Post a Comment