Wednesday, November 18, 2015

Τελεσίγραφο Κομισιόν για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ψάχνεται η κυβέρνηση

«Ανταλλάσσεται αλληλογραφία, συζητάμε ακόμα». Έτσι απαντούν από το υπουργείο Οικονομικών στην ερώτηση πότε αναμένεται να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Η Κομισιόν, ωστόσο, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επεσήμανε ως "απαραίτητη προϋπόθεση" για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή, την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Είπε μάλιστα ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους δεν πρόκειται να συζητηθεί πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Όλα δείχνουν πάντως ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο, καθώς ούτε το ΔΝΤ ούτε η Ε.Ε. ούτε η ΕΚΤ εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την ελληνική πρόοδο και θεωρούν πως οι συνθήκες «δεν έχουν ακόμη ωριμάσει». Ο Γκίκας Χαρδούβελης φέρεται να προσανατολίζεται σε αίτημα εξέτασης του ελληνικού ζητήματος, σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Δεκεμβρίου και πάντως πριν την σύνοδο κορυφής.

Ανεπισήμως η Κομισιόν διακινεί την πληροφορία ότι περιμένει ως την Τετάρτη να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο κι ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η ελληνική πλευρά διαψεύδει τη διαρροή της Κομισιόν για τελεσίγραφο 48 ωρών ωστόσο πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε ότι Σαμαράς και Βενιζέλος θα συναντηθούν την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, το βασικό πρόβλημα φαίνεται πως είναι το δημοσιονομικό κενό, στο οποίο οι δυο πλευρές δεν συμφωνούν και ο τρόπος κλεισίματος του. Συγκεκριμένα η τρόικα θεωρεί ότι το δημοσιονομικό κενό θα ανέλθει στα 2,6 δισ., ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν θα υπάρξει καθόλου κενό. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε πέρυσι, όταν η κυβέρνηση κατέθεσε προϋπολογισμό, χωρίς την έγκριση της Τρόικας, τον οποίο αναγκάστηκε στη συνέχεια να αναθεωρήσει.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και φέτος, εκτός αν οι διαπραγματεύσεις επεκταθούν και εντός του 2015, κάτι που εκτιμούν όλο και περισσότεροι αναλυτές. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κλείσει το θέμα, λίγο πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αναμενόμενη προκήρυξη εκλογών.

Για την πορεία της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ανακοινώθηκε ότι θα έχει συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Μετά τη συνάντηση ο υπουργός θα κάνει δηλώσεις προκειμένου να ξεκαθαρίσει τα ανοιχτά ζητήματα οικονομικής πολιτικής, αλλά και τις επιθέσεις που δέχεται για το θέμα των δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

Η ΑΥΓΗ
17/11/2015

No comments:

Post a Comment